הדולר היציג התחזק במקביל לעלייתו בעולם: ספקולציות שמגיעות מפגישת ה-G7 בגטבורג מפילות את האירו

שרי האוצר והנגידים הבכירים באירופה נפגשים היום בשוודיה ועשויים לדון באפשרויות להחלשת מטבע האירו
קובי ישעיהו |

הדולר התחזק בארץ, במקביל להתחזקות שלו בעולם מול האירו. ברקע להתחזקות הדולר כעת מול האירו עומדות ספקולציות הקשורות לפגישת שרי האוצר והנגידים הבכירים של גוש האירו, היום בכנס של ה-G7 בגטבורג שוודיה. לפי ההערכות, שרי האוצר צפוים לדון בבעיות הקשורות בהתחזקות האירו מול הדולר ובאפשרויות הקיימות להחלשת המטבע האירופי.

"ההתחזקות האחרונה של מטבע האירו מול הדולר מתחילה להטריד מאוד את קובעי המדיניות באירופה" כך אומר לבלומברג כלכלן בכיר במכון מחקר יפני שהוסיף כי "כאשר גוש האירו נסמך על ייצוא על מנת להשיג התאוששות, זה טבעי בהחלט שקובעי המדיניות ינסו להחליש את המטבע האירופי".

בארץ רשם הדולר היציג עליה של 0.58% לרמה של 3.78 שקלים והאירו מנגד רשם ירידה של 0.3% לרמה של 5.49 שקלים. בעולם מתחזק הדולר ב-0.4% מול האירו והתחזקות של 0.3% מול היין.

בזירת המאקרו העולמית, דווח הבוקר ביפן אכזבה נרשמה היום ביפן מתוצאות סקר ה"טאנקן", אותו מפרסם הבנק המרכזי היפני אחת לרבעון. מדד הטאנקן אמנם עלה לרמה של 33- נקודות לעומת 48- ברבעון הקודם אולם כלכלנים ציפו בממוצע לעליה לרמה של 32- נקודות.

נתון חשוב נוסף בסקר הצביע על כך שהחברות הגדולות ביפן מתכוונות לקצץ בתקציבי ההשקעות והפיתוח ב-10.8% בשנת העסקים שתסתיים ב-31 במרץ 2010. זאת לעומת כוונות לקיצוץ של 9.4% בלבד בסקר הקודם.

בארץ, נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר, קיים מפגש מיוחד עם עיתונאים. לגבי הדולר אמר פישר כי "יש סיבה שהדולר חלש, וזה בעיקר הצורך לסגור את הגרעון בארצות הברית. אבל הדברים האלה לא ממשיכים לנצח, ארה"ב לא צריכה לסגור את הגרעון בחשבון השוטף אלא צריכה להוריד את זה מ-6% ל-3% ואז אפשר לחיות עם זה. אז אולי תהיה עוד החלשות נוספת של הדולר, אבל זה לא דבר שימשיך לנצח. זה לא פשוט בכלל להחליף את הדולר".

"ב-2005 כל החכמים ידעו שהדולר ייחלש והם הפסידו הרבה כסף. ביחס למטבעות אני אומר שיש צפי אבל סטיית התקן מאוד מאוד גדולה. אנחנו מנסים להשפיע על ערך השקל מול סל של מטבעות ולא רק מול הדולר. השקל כמעט ולא התחזק מול האירו בכלל. אנחנו בודקים את זה וגם היצואנים שלנו צריכים לבדוק את זה. אני מקווה שלאחר שהצלחנו בקמפיין להוריד את המשק הישראלי מהשימוש בחוזים דולריים בנדל"ן, אני מקווה שהשנה הזו הקמפיין יצליח ונוריד את האנשים מהמחשבה שערך השקל נמדד רק מול הדולר, אלא מול סל של מטבעות שיש לנו סחר איתם". לראיון המיוחד עם פישר

ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, אומר בסקירה שפרסם היום כי "יש מספר ממצאים המצביעים על כך שמידת הריסון המוניטרי של בנק ישראל נמוכה מאוד. דבר זה בא לידי ביטוי גם ברמה השלילית של הריבית הריאלית של בנק ישראל. לכן, אומר בפמן, מהלך התיקון ברמת הריבית בישראל הוא רק עניין של זמן.

במידה והתנאים יאפשרו זאת, מהלך העלאת הריבית יהיה הדרגתי ומתון עד להגעת הריבית הריאלית חזרה לרמה חיובית של כ-2-3%. במידה וגורמי הרקע יפתיעו - לדוגמא כתוצאה מזינוק גדול ולא צפוי באינפלציה - מהלך העלאת הריבית עלול להיות מהיר בהרבה מהגלום כיום בתוואי ההדרגתי שצופה השוק, מעריך בפמן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה