ניר צוק; קרדיט: ניב קנטורניר צוק; קרדיט: ניב קנטור

ניר צוק מזהיר: "מצב ההייטק הישראלי על הפנים"

למרות העלייה בגיוסי ההון של חברות ההייטק ברבעון הראשון, ניר צוק, מייסד פאלו אלטו, מזהיר: "המספרים משקרים, חוץ מהסייבר המצב בשוק רע מאוד"

רוי שיינמן | (14)


למרות שהמספרים לרבעון הראשון דווקא העידו על עלייה בגיוסי ההון בקרב חברות ההייטק, ניר צוק, מייסד וה-CTO של ענקית הסייבר פאלו אלטו, רואה שחורות: "המצב בהייטק לא משהו, לא יודע למה מנסים להציג את הכל בצורה ורודה. הגיוסים לא עולים. הסטטיסטיקה משקרת, אם תורידו את הסייבר מהגיוסים ומהאקזיטים המצב על הפנים, אי אפשר כמעט לגייס כסף לשום דבר. פינטק, דפנס טק, והלת'טק לא מצליחים לגייס כסף בארץ וגם לא בחו"ל. הקרנות הישראליות לא לוקחות סיכונים ולא משקיעות במה שהוא לא סייבר בישראל", אמר צוק בועידת ישראל לטכנולוגיות המידע 2025 של הלשכה  לטכנולוגיות המידע בישראל.


"אתגר נוסף הוא עובדים, אין מספיק עובדים בהייטק, כל הרעיון הזה של לקחת אנשים שהם לא מתמטיים ולהעביר אותם איזה קורס בזק של כמה חודשים ולקוות שיהיו מתכנתים זה פשוט לא עובד", הוסיף צוק. "הם יודעים לתכנת אבל התעשייה לא יכולה להשתמש בהם. צריך לדאוג לחינוך כבר בכיתה א' וללמד את הדור הצעיר טכנולוגיה. כמו שאתם רואים עכשיו בעיצומי המורים המדינה החליטה להשקיע בחינוך חרדי ולימוד תורה ולא לימוד של הדברים האחרים. אני שואל את עצמי איך מזה יישאר פה הייטק אני לא יודע.


כמות האנשים שנמצאת היום בהייטק ושמחזיקים אותה על הכתפיים שלהם הגיעה ברובה מהיחידות הטכנולוגיות, הכמות האחרת היא מזערית עד כמעט ולא קיימת . המקומות האלה לא מגדילים את כמות האנשים שהם מייצרים למעשה הם אפילו מייצרים פחות. אני לא מבין איך המדינה חושבת שיישאר פה הייטק", הוסיף צוק.


עוד הוסיף על תחום ה-AI: "ג'נרטיב AI הופך להיות על סטרואידים, ברגע שהמערכת קיימת צריך גישה מלאה לכל התשתית, לכל הדאטה של הארגון. מה הבעיה? כלי שיש לו גישה לכל הארגון הופך להיות מטרה לתוקפים. כן צריך לחשוב בהיבט הזה על אבטחה ולא להיזכר בה בדיעבד. ה-AI הופל היות המטרה מספר אחד של התוקפים, כבר היום אנחנו רואים הרבה חולשות שמוכנסות לתוך חבילות ה-AI שהארגון מתקין, כמובן שיש גם חולשות בתוך המודלים עצמם.


אנו מגיעים למצב שמאוד קשה למנוע מהתוקפים להיכנס לכל הארגון, הפתרון הוא לשנות את החשיבה: מניסיון למנוע מהתוקפים להיכנס אנחנו חייבים לצאת מתוך נקודת הנחה שהם נכנסנו, הם כבר בפנים ועכשיו אנחנו צריכים לזהות אותם ולעצור אותם. איך עושים את זה? באמצעות למידת מכונה ו-AI", הוסיף צוק.


למרות הפסימיות של צוק - עלייה בגיוסים ברבעון הראשון

למרות דבריו של צוק, ברבעון הראשון כאמור דווקא חלה עלייה בגיוסי ההון של חברות ההייטק. על פי הדו"ח של לאומיטק ו-IVC, חברות ההיי-טק הישראליות גייסו סכום כולל של 2.13 מיליארד דולר במהלך הרבעון הראשון, המהווה עלייה של 24% לעומת התקופה המקבילה ב-2024. זאת למרות ירידה של כ-10% במספר סבבי הגיוס הידועים, שהגיעו ל-96 בלבד.


עם זאת, בפילוח לתחומים, הנתונים יותר תואמים את דבריו של צוק - תחום הסייבר המשיך להיות הקטר שמוביל את תעשיית ההייטק, עם גיוסים שהסתכמו ב-42% מכלל ההון שגויס ו-25% מסך העסקות. זאת ככל הנראה בהשפעת רכישת Wiz הישראלית על ידי גוגל תמורת 32 מיליארד דולר – העסקה הגדולה ביותר בתולדות ההיי-טק הישראלי. ההערכה היא כי העסקה הגבירה את האמון של המשקיעים בתחום והובילה להמשך גיוסים משמעותיים בחברות סייבר נוספות.

קיראו עוד ב"בארץ"


משבר הג'וניורים

לדבריו של ניר צוק תוסיפו גם את משבר הג'וניורים ותקבלו תמונה לא פשוטה שעולה משוק ההייטק. משרות הכניסה כמעט ונעלמו, תקופת החיפוש התארכה לכמעט שנה, והחברות מעדיפות להעסיק עובדים מנוסים או להכשיר את הקיימים במקום להמר על כישרונות צעירים. התוצאה: דור שלם של בוגרי מדעי המחשב מוצא את עצמו מחוץ למשחק, לא מתוך חוסר התאמה, אלא מחוסר הזדמנות, וזה לא תורם לחדשנות בתעשיית ההייטק.


הבעיה הזו קיימת לא רק בישראל. הדוחות של הפורום הכלכלי העולמי מצביעים על מגמה גלובלית של צמצום בתפקידי כניסה לצד צמיחה בתחומים טכנולוגיים מתקדמים. במקביל, גם גורמים מקומיים מעצימים את הקושי. מלחמת חרבות ברזל אילצה את החברות "להתכווץ", לגייס בזהירות ולהתרכז בעובדים עם ניסיון מוכח. ההאטה בהשקעות, סגירת סטארטאפים וירידה בגידול כוח האדם, כל אלה יוצרים מצב שבו קיים ביקוש גבוה למהנדסי חומרה ובינה מלאכותית, אך כמעט אפס סיכוי לג'וניורים שטרם הספיקו לצבור ניסיון.

תגובות לכתבה(14):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 13.
    רע רע רע מתי הפכו הקפלניסטים לעורבים שחורים נולדו עם זה (ל"ת)
    אנונימי 05/05/2025 16:54
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    גוטה 05/05/2025 16:27
    הגב לתגובה זו
    להקשיב לחמוצים
  • 11.
    אין לו אגנדה בכלללל (ל"ת)
    אנונימי 05/05/2025 16:21
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    כי לאנשים נמאס ממוצרי ההימורים (ל"ת)
    אנונימיחרטטן 05/05/2025 16:16
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    אנונימי 05/05/2025 15:50
    הגב לתגובה זו
    בלבולי מוח בעשור הקרוב בינה מלאכותית תחליף לפחות 50 אחוז מכל עובדי ההייטק בעולם ובשני עשורים אפילו 90 אחוז מכל עבודה אפשרית בעולם ככה שהדבר היחיד שישאר זה התורה הקדושה ללמד את אותנו ואת הבינה מלאכותית מה מטרתו האמיתית כאן על כדור הארץ
  • 8.
    אנונימי 05/05/2025 15:46
    הגב לתגובה זו
    הרמבם פסק שאם יש חוסר כבד בתעסוקה חובה לרדת מהארץ. ההייטק הישראלי נשלט על ידי מנהלים שמנחילים נפוטיזם ומינוי אנשים מהקליקות שלהם לכל תפקידי המפתח והניהול ובשונה מבעבר כמעט לא רואים ימניים בתפקידים הניהוליים או תומכי הרפורמה המשפטית.
  • אנונימי 05/05/2025 16:10
    הגב לתגובה זו
    ולא מקבלים לתפקידי ניהול עקב מדיניות של השארת הימניים קוד מנקיז שיוחלפו על ידי הבינה גם אם הם עושים עבודה של ארכטיקטים בכירים
  • 7.
    על הפנים 05/05/2025 15:46
    הגב לתגובה זו
    ככה זה שאתה עוטה עליך את גלימת נביא הזעם.
  • 6.
    הוא צודק (ל"ת)
    אנונימי 05/05/2025 15:31
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    סוחר 05/05/2025 15:31
    הגב לתגובה זו
    היו לי הרבה מאוד שקלים. במקרה של צוק זה גם שמאלנות ורלביות ובנוסף הגיל מתחיל להשפיע כנראה.
  • 4.
    ישי 05/05/2025 15:24
    הגב לתגובה זו
    מאמין שכבר הבנת שהפסיקו להשקיע בנרות לצורך תאורה כי המציאו את החשמל.כך עכשיו זה סייבר ומחר תחום חדש.ברור שמשקיעים פחות בתחומים ידועים רוויי השקעות.אם אתה חושב שכולם טיפשים ואתה החכם היחיד נצל זאת!! ותשקיע בתחומים שציינת שלא משקיעים בהם. נראה אותך!
  • 3.
    צחי 05/05/2025 15:23
    הגב לתגובה זו
    בעולם המקביל והדמיוני של הקפלניסטים כל המדינה על הפנים והחמור מכל שהם עושים כל אשר לעיל ידם להמאיס ולהשניא את המדינה על האזרחים כדי שהמצב יהיה עוד יותר על הפנים.
  • 2.
    ...עוד גורו אחד עאלק (ל"ת)
    מישל 05/05/2025 15:19
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    פוטר משברים 05/05/2025 14:52
    הגב לתגובה זו
    ללכת לבחירות נטולות שחיתות שוחד על בסיס שוויון בזכויות ובחובות . בדמוקרטיה אמיתית הראש היהודי ינצח .