תוכנית הביו-דלק של יפן: איך להרוויח מזה?

היפנים מתכוונים לייצר אתנול מאורז - מה זה אומר ואיך משקיעים באורז?
אריה גורן |

בדומה לשבוע שקדם לו, חזר בשבוע שעבר התרחיש האופייני כל כך לתקופה האחרונה: עליות במחירי רוב הסחורות וירידות תלולות של מדדי המניות בארצות הברית, גם הדולר הוסיף להיחלש בשבוע שעבר ב-1.19% בהשוואה לאירו. ביום שישי האחרון לפני תחילת המסחר בארצות הברית התפרסמו נתונים מעודדים יחסית על הכלכלה האמריקאית: ההכנסה הפרטית הממוצעת עלתה בחודש מאי ב-1.9%, ההוצאה הפרטית עלתה ב-0.8%, וליבת האינפלציה הנגזרת מנתוני הצריכה הפרטית עלתה במאי ב-0.1% בלבד. כל אלו נתונים טובים מהתחזיות, אבל גם הם לא הצליחו להביא להתאוששות בשוק המניות.

מחירי האנרגיה הוסיפו לעלות בשבוע שעבר: מחיר הנפט המשיך לנסוק בכל פעם לשיא חדש וסגר ב-140.21 דולר לחבית, עלייה שבועית של 3.6%. זאת, לאחר שבמסחר התוך יומי ביום שישי שעבר כבר הגיע מחירו ל-142.99 דולר לחבית, מחירו הגבוה בכל הזמנים. מחיר הנפט להסקה עלה ב-4.3% ל-3.93 דולר לגלון, מחיר הבנזין עלה ב-1.7% ל-3.52 דולר לגלון, וגם מחיר האתנול עלה באותו שיעור ל-2.92 דולר לגלון, ומחיר הגז הטבעי עלה ב-1.6% ל-13.20 דולר למיליון BTU.

מחירי הסחורות החקלאיות, מלבד האורז, עלו עלייה תלולה בשבוע שעבר: התירס ב-4.6%, החיטה ב-3.4% והסויה ב-3.2%. מחיר הסוכר עלה בשיעור הגבוה ביותר מבין כל הסחורות בשבועיים האחרונים: 7.2% בשבוע האחרון ו-13.4% בשבוע הקודם. לעומתן ירד מחיר האורז ב-6.7% ל-18.69 סנט לפאונד.

מבין המתכות התעשייתיות עלו מחירי הפלדה, הנחושת והבדיל, וירדו מחירי האבץ, האלומיניום, העופרת והניקל. מתחילת השנה כבר עלה מחיר הנחושת ב-28%, ומחיר הסגירה שלו ביום שישי שעבר ב-COMEX, חטיבת המסחר במתכות של בורסת הסחורות של ניו יורק, היה 3.88 דולר לפאונד, קרוב מאוד למחירו הגבוה ביותר אי פעם, שנקבע ב-11 במאי 2006 4.03 דולר לפאונד. הדבר מפליא למדי לנוכח ההאטה בצמיחה הכלכלית העולמית, כיוון שמחיר הנחושת מושפע מאוד מהפעילות הכלכלית בעולם והוא מדד חשוב להערכת מגמת הכלכלה העולמית.

מחירי הזהב והכסף הוסיפו לעלות גם בשבוע שעבר, הזהב ב-3.1% ל-931.3 דולר לאונקיה, והכסף ב-1.3% ל-17.62 דולר לאונקיה. לעומתם ירד מעט מחיר הפלטינה ב-0.2% ל-2,059.1 דולר לאונקיה, והפלדיום ירד ב-1.7% ל-471.2 דולר לאונקיה.

אם נסכם את השבוע שעבר: מדד מחירי הסחורות המשוקלל, Reuters/Jefferies CRB, המורכב מחוזים עתידיים על 19 סחורות שונות, עלה ב-1.98%. זאת בהשוואה לירידה שבועית של 3.0% במדד המניות האמריקאי, S&P 500, ושל 3.76% במדד מניות הנאסד"ק.

אתנול מאורז ותוכנית הביו-דלק של יפן

במאמר שהתפרסם לאחרונה בעיתון הכלכלי היוקרתי "וול סטריט ג'ורנל" מסופר על תוכנית חדשה של ממשלת יפן להפיק אתנול מאורז. לכאורה הדבר מפתיע מאוד בעיקר בהתחשב בבהלה העולמית לאורז השנה והעלייה התלולה במחירו בחודשים הראשונים של השנה. אולם מסתבר שיפן, שמייבאת כמעט את כל מוצרי המזון שלה, מצליחה לספק את כל צרכיה בכל הנוגע לאורז (וזה לא מעט, היפני הממוצע צורך כ-60 ק"ג אורז לשנה, יותר מפי 4 מהאמריקני הממוצע), ועדיין נשאר לה עודף כושר ייצור.

מכיוון שהאורז היפני משובח ביותר ומחירו גבוה מאוד, הוא אינו מתאים ליצוא, כך שאיכרים רבים נאלצו להפסיק לעבד את שדות האורז מכיוון שאין שוק לתוצרתם. בין השאר בעקבות זאת החליטה ממשלת יפן לסבסד גידול של אורז מאיכות נמוכה בעלות מינימלית לצורך ייצור אתנול. יפן משתמשת בנפט ל-44% מצריכת האנרגיה שלה וכמעט כולו מיבוא, כך שתוספת אתנול לבנזין במדינה יכולה להביא לחיסכון ביבוא הנפט, שמחירו כידוע מאמיר מיום ליום.

בשנה שעברה החלה קבוצה של איכרים יפנים המאוגדים בקואופרטיב בפרויקט של גידול אורז לצורך הפיכתו לאתנול במימון ממשלתי חלקי. מפעל ראשון לזיקוק האתנול מהאורז אמור להתחיל לפעול בשנה הבאה. באי הצפוני של יפן, הוקאידו, יצרנית המשקאות האלכוהוליים Oenon Holdings (שייצרה במקור את המשקה האלכוהולי היפני הידוע סאקי מאורז) מקימה בעידוד ממשלתי מפעל לייצור אתנול מאורז. דרך אגב, ההבדל היחידי בין אתנול המשמש לדלק לבין משקאות חריפים, כמו וודקה או וויסקי, הוא ריכוז האלכוהול.

האתנול מיוצר בברזיל בדרך הזולה ביותר, מקנה סוכר, ועלות הייצור שם היא בין 40 ל-79 דולר לחבית, הרבה פחות ממחיר הנפט הנוכחי. בארצות הברית מייצרים אתנול מתירס, ועלות הייצור שם היא בין 95 ל-127 דולר לחבית. על מנת לעודד את ייצור האתנול בארצות הברית ולמנוע יבוא זול מברזיל מטילה ארצות הברית מס של 22.7 דולר לחבית ועוד היטל נוסף בשיעור של 2.5%.

מחיר האורז ירד בסיכום שבועי ב-6.7%. חוזה עתידי לחודש יולי 2008 בבורסת הסחורות של שיקגו נסגר ביום שישי שעבר במחיר של 20.92 סנט לפאונד, ממחיר השיא שלו 24.68 סנט לפאונד ב-24 באפריל השנה כבר ירד מחיר האורז ב-24.3%. מחיר האורז במחירים ריאליים הגבוה ביותר נרשם בשנת 1973, מחירו הגיע אז ל-21 סנט לפאונד, מחיר השקול ל-1.03 דולר בדולרים של היום מתואמים לאינפלציה.

איך משקיעים באורז?

המסחר באורז מתנהל בבורסת הסחורות של שיקגו, CBOT. חוזה סטנדרטי מתייחס למידה המשונה אלפיים hundredweight (מאה פאונד) של אורז – Rough Rice, שסימולו RR. מחיר האורז לחוזה הקרוב היה ב-27 ביוני 18.69 דולר למאה פאונד, כך שמחיר החוזה היה 37,380 דולר. הביטחונות ההתחלתיים הנדרשים הם 1,620 דולר בלבד לכל חוזה. אפשר גם לסחור בבורסת CBOT באופציות על החוזים העתידיים באורז: כל אופציה מתייחסת לחוזה אחד על אלפיים hundredweight אורז. מי שמעריך שמחיר האורז ירד בקרוב יכול גם "למכור שורט" חוזה על האורז או לרכוש אופציית put על חוזה עתידי.

בשלב זה אין בנמצא תעודות סל לאורז. משקל האורז בתעודת הסל לסחורות חקלאיות המבוססת על מדד ג'ים רוג'רס לסחורות חקלאיות RJA הוא 1.43% בלבד.

השינויים העיקריים במחירי הסחורות בשבוע שעבר:

סחורות שמחירם עלה, שיעור העלייה באחוזים: סוכר – 7.2%, פלדה – 5.1, תירס – 4.6%, נפט להסקה – 4.3%, שיבולת שועל – 4%, קפה – 3.7%, נפט – 3.6%, רכז תפוזים – 3.4%, חיטה – 3.4%, סויה – 3.2%, זהב – 3.1%, בנזין – 2.3%, בדיל – 2.2%, כותנה – 1.8%, אתנול – 1.7%, קקאו – 1.7%, גז טבעי – 1.6%, נחושת – 1.4% וכסף – 1.3%.

סחורות שמחירם ירד, שיעור הירידה באחוזים: אורניום – 12.9%, חזיר לפיטום – 7.4%, אורז – 6.7%, ניקל – 4%, עופרת – 4%, עץ – 3.2%, פלדיום – 1.7% ואלומיניום – 1.2%.

* הכותב הוא אנליסט גלובלי בפרגון, מערך ניהול השקעות חו"ל של כלל פיננסים בטוחה.

* הערה: אין לראות בכתבה המלצה לרכישה או למכירה של אורז, אתנול, תעודת סל, מניה או כל סחורה אחרת.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה