ועדת הכספים צפויה להצביע היום על קיצוץ בתקציב

הקיצוץ נועד לממן את המלחמה. נחתם הסכם לפיצוי העסקים בצפון שיקבלו 145% מעלות שכר העובדים עבור אוגוסט
שי פאוזנר |

שר האוצר יציג היום לממשלה את עקרי הדברים עומדים מאחורי החלטת משרדו לקצץ קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים החברתיים כדי לממן את המלחמה בלבנון. זאת, לקרא ההצבעה הצפויה היום בעניין זה. בין השאר נועד הקיצוץ לממן את הטיפול במגזר העסקי שעושה היום כותרות בבוקר. האוצר תח הלילה על ההסכם לפיצוי העסקים בצפון, שיקבלו 145% מעלות שכר העובדים עבור אוגוסט. נזכיר, כי בהסכם לגבי יולי נקבע שהפיצוי יהיה בגובה של 132% על שכר העובדים.

הממשלה קבעה ב-13 לאוגוסט להעביר תוספת תקציב למשרד הביטחון ולרשויות המקומיות, כחלק מימון עלויות הלחימה הבלתי צפויות בגין הלחימה בצפון. הירשזון יאמר לשרים, כי בכדי למזער ככל הניתן את הפגיעה בפעילויות המשרדים בשנת 2006, מימון ההוצאות האמורות נעשה לאחר בדיקה מקיפה של תת הביצוע המסתמן בסעיפי התקציב השונים.

בבדיקה מקיפה זו, נמצא תת ביצוע בסך של כ-1.2 מיליארד שקל, אשר הוסטו למימון הוצאות הלחימה בצפון. באופן זה מוזערה הפגיעה בפעילויות המשרדים, וזאת כיוון שהסכום האמור לא היה מבוצע בשנת הכספים 2006.

השר מסר, כי בנוסף, הוחלט כי יועברו 6%, מתקציבי הקניות הגמישים של המשרדים השונים (כ-800 מליליון שקל), למימון הוצאות הלחימה. יש להדגיש כי השיעור האמור הינו מתקציבי הקניות הגמישים של המשרדים בלבד ולכן בפועל שיעור הקיצוץ מסך תקציבי המשרדים נמוך משמעותית.

השר אומר כי העברה זו, שהתקבלה בשנה בה תקציב המדינה אושר רק במחצית השנה, לא תפגע בפעילות המשרדים. הוא אומר שכך יהיה כיוון שהאישור המאוחר יוביל, להערכת אגף התקציבים, לתת ביצוע בשיעור של למעלה מ-2% בממוצע, במשרדי הממשלה בשנת 2006. השר מזכיר, כי בשנות תקציב בהן אושר התקציב בתחילת השנה, השיעור הממוצע של ביצוע המשרדים השונים לא הגיע ל-100%, קל וחומר בשנת תקציב כה ייחודית, בה תקציב המדינה אושר, כאמור, רק במחצית השנה.

הממשלה החליטה, כי תקציבים המופנים לשירותי רווחה ובריאות ותקציבים המופנים לרשויות המקומיות לא יופחתו. בנוסף, הוחלט כי שיעור ההפחתה בתקציבי הקניות הגמישים של המשרד לביטחון פנים יופחת בחצי.

על פי האוצר, 3% נוספים (כ-400 מליון שקל) מתקציבי הקניות הגמישים של המשרדים, תוקצבו בתקנות עתודה בסעיפי המשרדים השונים. עתודה זו תועבר, במידת הצורך בלבד, למימון צרכים נוספים של מערכת הביטחון בשנת 2006.

מימון הוצאות הלחימה בצפון לשנת 2006, כפי שיציג היום הירשזון, יובילו להערכת האוצר, לשיעורי ביצוע גבוהים ביחס לביצוע שהיה חזוי טרם הלחימה. נושאים נוספים המשפיעים על ההוצאה הציבורית והגירעון לשנת 2006 על פי השר הם: מימון נוסף של הוצאות הלחימה הישירות והסיוע לרשויות המקומיות בשנת 2006, כאמור לעיל, חזויות הוצאות של למעלה מ-5 מיליארד שקל בגין פיצויי מס רכוש בשנת 2006, כאשר בקרן מתוקצב סכום של 3.5 מיליארדי שקל בלבד.

השר הדגיש את הפגיעה בשיעורי הצמיחה של המשק. תחזית האוצר לשנת 2006, טרם הלחימה, עמדה על 5.3% צמיחה. לאחר הלחימה, שיעור הצמיחה החזוי עומד על 4.3% בלבד. אובדן התוצר החזוי, יגרום להפחתת הכנסות המדינה ממיסים בשנת 2006 בכ-2 מיליארד שקל, ביחס לתחזית האוצר טרם הלחימה.

צעדי המדיניות של משרד האוצר למימון הוצאות הלחימה בצפון מובילים על פי הירשזון לגידול ההוצאה הממשלתית בפועל בשנת 2006. גידול ההוצאה הממשלתית בפועל, בנוסף לתשלומי מס רכוש בהיקף של כ-5 מיליארד שקל (המתוקצבים כאמור בצורה חלקית), וכל זאת במקביל לאובדן הכנסות בגובה של כ-2 מיליארד שקל בשנת 2006 מציירים תמונה שונה של המצרפים הפיסקאליים לשנת 2006.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה