פיקוח על שירותים פיננסים (קופות גמל)
ביום 25.5.2005 פורסמו ברשומות שלוש הצעות חוק מטעם הממשלה: חוק להגברת התחרות ולצמצום הריכוזיות וניגודי העניינים בשוק ההון בישראל (תיקוני חקיקה), התשס"ה-2005, חוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (עיסוק בייעוץ פנסיוני ובשיווק פנסיוני), התשס"ה-2005 וחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (קופות גמל), התשס"ה-2005 (להלן - הצעות החוק).
הצעות החוק נועדו להוציא אל הפועל את המלצות הצוות הבין משרדי לענין רפורמה בשוק ההון (ועדת בכר).
להלן הוראות הצעת החוק הנוגעות לקופות גמל מהפן של יחסי עובד-מעביד.
בחירת קופת גמל על ידי עמית-שכיר מוצע כי כל עובד המבקש להצטרף לקופת גמל במעמד עמית-שכיר יהיה רשאי לבחור את קופת הגמל שבה הוא מעונין לחסוך, וכי המעביד לא יוכל להתנות את הפקדת הכספים מצדו בבחירת קופת גמל ספציפית או מתוך רשימה של קופות.
משיכה והעברה של כספים מקופת גמל מוצע לקבוע כי רק עמית, עובד של עמית-מעביד (בקופת גמל מרכזית) או מוטב של עמית או עובד כאמור, יהיו זכאים למשוך כספים מקופת גמל וכי רק עמית יהיה רשאי להעביר כספים מקופת גמל אחת לקופת גמל אחרת וממסלול השקעה אחת בקופת גמל מסלולית למסלול השקעה אחר באותה קופה, והכל בכפוף למועדים ולתנאים שיקבע שר האוצר. מוצע כי רק בקופת גמל אישית לפיצויים, יהיה המעביד רשאי למשוך או להעביר כספים וזאת בכפוף לתנאים שיקבע שר האוצר ובכפוף להוראות סעיף 26 לחוק פיצויי פיטורים, התשכ"ג-1963.
אי העברת כספי חיסכון פנסיוני גבית כספים משכרו של עובד ואי העברתם לייעודם, במיוחד כאשר מדובר בכספי החיסכון הפנסיוני של העובד, הוא מעשה חמור ביותר. כדי לשקף את חומרת המעשה ולהגביר את ההרתעה לגביו, מוצע להחמיר את הענישה הקבועה בסעיף 26 לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, לענין זה, ולהחיל אחריות פיקוח לענין זה על נושא משרה במעביד שהוא תאגיד כהגדרתו בסעיף המוצע, אלא אם כן הוכיח כי עשה כל שניתן כדי למנוע את העבירה.