
607 א' שקל קנס על אינטראקטיב ישראל – "פעלה בניגוד עניינים מול לקוחות"
רשות ניירות ערך הודיעה כי ועדת הקנסות שלה הטילה עיצום כספי בסך 607,114 שקל על חברת אינטראקטיב ישראל שוקי הון, בגין שורה של הפרות רגולטוריות חמורות. לפי הרשות, החברה פעלה בניגוד עניינים מהותי מול לקוחותיה
במסגרת פעילות המסחר החברתי שהיא מפעילה - בזמן שהיא מרוויחה מעסקאות שבוצעו בעקבותיה.
אינטראקטיב, בעלת רישיון לשיווק השקעות וניהול תיקים, מציעה שירות מסחר חברתי - מודל שבו לקוחות יכולים לעקוב אחרי תיקי השקעות של סוחרים אחרים, כולל עובדים ונציגים
מטעם החברה, ואף להעתיק את פעולותיהם אוטומטית.
אלא שמבדיקת הרשות עלה כי החברה עצמה שימשה כ"נעקבת" בפלטפורמה, וכאשר ביצעה פעולה - כל לקוחותיה שבחרו לעקוב אחריה בצעו את אותה פעולה. בעבור כל פעולה כזו, קיבלה החברה החזר עמלות מהברוקר, מה שיצר תמריץ מובנה
לפעול בתדירות גבוהה.
קביעת הרשות
רשות ניירות ערך קבעה כי אינטראקטיב ישראל פעלה בניגוד עניינים מהותי במסגרת פעילות המסחר החברתי שלה. בנוסף, הרשות מצאה כי החברה לא הציגה ללקוחות את רמת הסיכון המומלצת ולא קיבלה את הסכמתם לכך, שיווקה מוצרים פיננסיים שיש לה זיקה אליהם מבלי לגלות זאת, וגבתה עמלות מינימום בעסקאות אוטומטיות - פעולה האסור לפי החוק.
תגובת אינטרקטיב
אינטראקטיב ישראל הגיבה להחלטת רשות ניירות ערך בטענה כי ההפרות שיוחסו לה הן ליקויים טכניים ולא מהותיים, שנבעו מחוסר בהירות רגולטורית ולא מכוונה תחילה. לדבריה, עם קבלת הערות הרשות, נקטה החברה שורת צעדים לתיקון המצב:
עדכון הסכמים עם הלקוחות כדי לשקף באופן ברור את רמת הסיכון ואת הזיקות למוצרים הפיננסיים, שינוי מודל התמחור וביטול גביית עמלות המינימום בעסקאות אוטומטיות בהתאם להנחיות הרשות, החזר עמלות ללקוחות שנגבו שלא כדין, והגברת מנגנוני הבקרה והפיקוח הפנימיים כדי למנוע
הישנות של מקרים דומים בעתיד.
החברה הדגישה כי פעלה בתום לב, שיתפה פעולה עם הרשות לאורך כל התהליך, ולא נגרם נזק בפועל ללקוחות. עם זאת, רשות ניירות ערך לא קיבלה את טענות החברה, וקבעה כי מדובר בהפרות מהותיות המצדיקות את הטלת הקנס במלואו.
החברה אינה לבדה
במקביל להטלת הקנס המשמעותי על אינטראקטיב ישראל, רשות
ניירות ערך הודיעה על עיצומים כספיים נוספים שהוטלו על חברות ציבוריות ואישים בגין הפרות שונות של חובות דיווח, במסגרת מדיניות אכיפה מחמירה שננקטת לאחרונה.
העיצום הבולט ביותר הוטל על חברת קלקן קפיטל לימיטד, חברה העוסקת בנדל"ן מניב למגורים בארה"ב, בסכום חסר תקדים של כ-2.5 מ' שקל. הקנס
הוטל בגין ארבע הפרות דיווח, כולל טעויות מהותיות בדוחות הכספיים שנבעו, בין היתר, מערבוב חשבונות הבנק של החברה עם אלו של בעל השליטה, ד"ר פרקן קלקן.
הטעויות הובילו להצגה מחדש של הדוחות הכספיים, והעיצום הוטל גם בשל איחור בהגשת הדוחות לשנת 2023 ואי הגשת דו"ח רבעון ראשון לשנת 2024.
- ועדת החוקה אישרה: הפחתת תוספת הפיגורים על אי תשלום קנסות
- שר המשפטים: "דחייה של תשלום קנסות וריביות פיגורים"
בנוסף, הוטלו עיצומים כספיים על שלוש חברות נוספות:
-
חברת נקסט ג'ן ביומד בע"מ נקנסה ב-81.6 אלף שקל בגין איחור בהגשת דוחות שנתיים לשנת 2023.
-
חברת הייקון מערכות בע"מ נקנסה ב-20.2 אלף שקל בגין איחור בדיווח על התקשרות מהותית ופרסום מידע לציבור שלא באמצעות דיווח במגנ"א.
-
מר אודי ידין, בעל עניין בחברת אפסלון ברנדס הולדינג , נקנס ב-6 אלף שקל בגין איחור בדיווח לחברה על הפיכתו לבעל עניין .
תגובת הרשות
- שלומי פוגל והטריקים - איך נופח השווי של אמפא ולמה המוסדיים צריכים להפחית את המחיר ב-IPO?
- מכפילי ההון של הבנקים זינקו - אבל הם לא מספרים את כל הסיפור
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
רשות ניירות ערך הדגישה כי בכוונתה להמשיך ולפעול בכלים האכיפתיים העומדים לרשותה, במטרה להגן על ציבור המשקיעים ולשמור על פעילות הוגנת ושקופה בשוק ההון הישראלי. בשנת 2024, הרשות הטילה 23 עיצומים כספיים בסכום כולל של מעל 3 מ' שקל, מה שמצביע על גידול של פי שניים במספר העיצומים ובהיקפם ביחס לשנים קודמות .
מדיניות האכיפה המחמירה של הרשות, הכוללת הטלת עיצומים כספיים משמעותיים גם על הפרות חמורות, משקפת את התחייבותה להבטיח שקיפות ואמינות בשוק ההון, ולהרתיע גופים מפוקחים מהפרת חובות הדיווח והגילוי.
- 2.קנס קטן מידי 11/05/2025 11:33הגב לתגובה זוחברה ממש אבל ממש לא טובה שלא לדבר על השירות האפסי אין בכלל שירות ושעות של המתנה בטלפוןומחזיקים אותך בביצים ללא יכולת לפנות ל IB המקוריתבגלל זה אני סוחר בברוקר אחר ישירות
- 1.כל הכבוד (ל"ת)אנונימי 11/05/2025 10:49הגב לתגובה זו