
טיפים לשמור על המוח חד ומהיר
רובנו עובדים לא מעט שעות במהלך היום ועושים שימוש מתמיד, איך לא במוח. המוח שלנו כל הזמן עובד, חושב, מנסה להיזכר בדברים, מתכנן תהליכים קדימה, בודק מה צריך לעשות שעוד לא נעשה, שולף מידע קיים ועוד. כדי שתוכלו לשמור על המוח שלכם חד, מהיר וממוקד, ריכזנו עבורכם כמה טיפים ששווה ליישם בחיי היום יום. המוח הוא כמו כל שריר אחר בגוף שחייבים לחזק, לאתגר ולשמור עליו.
על אימון קוגנטיבי שמעתם?
לרוב אימון קוגנטיבי נעשה תוך כדי שימוש בתוכנת מחשב, אפליקציה או משחק. מחקרים מראים כי אחרי תקופה שאנו מתרגלים אימון קוגנטיבי, היכולות שלנו משתפרות בצורה ניכרת. ברגע שאנחנו מתרגלים דפוסי חשיבה מסוימים, זה בא לידי ביטוי בעולם האמיתי ובדרך שבה אנחנו לומדים, חושבים ומעבדים את המידע. יש בשוק לא מעט אפליקציות ותוכנות שהמפתחים שלהן מתחייבים לשיפור משמעותי בתהליכים ויכולות קוגנטיביים. אימון קוגנטיבי כולל בתוכו גם פתירת תשבצים, סודוקו ושאר משחקי חשיבה.
קריאה
לקריאת ספרים מגוון עצום של יתרונות ובין השאר היא תורמת לחיזוק תהליכים במוח. המוח הוא איבר מתוחכם מאוד וברגע שאנחנו מגרים דרך הקריאה את המחשבה אנחנו מפתחים ומחזקים אותו, צוברים ידע והכי חשוב חושבים! אם אתם לא מאלה שמצליחים לסיים ספר בשבוע, הקפידו לקרוא אחת לשבוע, אפילו מספר דפים בודדים או לעשות מנוי למגזין בתחום שמרתק אתכם.
עשו בו שימוש
ודאי נתקלתם במשפט Use It or LOSE It. במקום לעשות פעולות פשוטות שכולנו יכולים במחשבון, להפעיל את אפליקציית הניווט, למרות שאנחנו יודעים את הדרך ולחפש את איש הקשר בספרייה בסמרטפון שלכם, בצעו את הפעולות הללו בעצמכם. עשו שימוש בידע שכבר קיים אצלכם ורק אם אין ברירה, היעזרו בחלופות.
פעילות גופנית זה MUST
מחקרים רבים מראים את הקשר הישיר בין ביצוע פעילות גופנית לשיפור תהליכים קוגנטיביים. תוכלו לבחור בין הליכה מתונה או ריצה קלה למשל. הקפידו שיהיה לכם נוח במהלך הפעילות והצטיידו בציוד מתאים כמו ביגוד מנדף זיעה, מדרסים למנוע פציעות ולשמור על מנח תקין של כפות הרגליים, קרם הגנה ביום שמשי וכובע. כשאנו מתאמנים לא רק השרירים מתחזקים, גם המוח עובד. בחרו פעילות שתוכלו להתמיד בה, כזו שגורמת לכם לחייך, לפחות אם לא בהתחלה אז אחריה ואם קשה לכם, הצטרפו לקבוצה.
צאו מאזור הנוחות
כדי לשמור על המוח שלנו חשוב לאתגר את עצמנו בכל מיני פעולות חדשות. ברגע שאנחנו עושים דברים שאנחנו לא רגילים, לומדים עד הסוף נושא חדש שמעניין אותנו, הדבר מפתח תהליכי למידה במוח, מגרה אותו ומשפר תהליכים קוגנטיביים. המטרה היא לצאת מהשגרה ולעשות משהו שלא הייתם רגילים לעשות עד עכשיו בין אם זה משהו שתמיד חלמתם לעשות ולא היה לכם זמן, לבקר במקום שמעולם לא הייתם או אפילו להירשם לקורס או מסלול לימודים מעניין.
אכלו מאוזן ונכון
המוח שלנו שוקל 2% מהמשקל שלנו אבל הוא צורך 20% מסך כל החמצן והמזון שאנו אוכלים. חשוב לשמור על תזונה נכונה ומאוזנת, להרבות באכילת ירקות ופירות המכילים כמות גדולה של נוגדי חמצון ולהימנע ממזונות שפחות בריאים ובעיקר כאלה שלא עושים לנו טוב.
נפש בריאה בגוף בריא
נסו להפחית את רמות הלחץ והחדרה משום שאלה גורמים להרס תאי העצב ומונעים תהליכי יצירה של תאים חדשים. יש חשיבות גבוהה בתרגול מחשבות חיוביות שעוזרות לנו לשמור על יציבות פיזית ונפשית גם יחד ולהתפחות טובה של המוח. שלבו ביום יום שלכם פעולות מרגיעות כמו תרגול יוגה, מדיטציה, אכילה מודעת, דמיון מודרך או תרגילי נשימות.
למדו שפה זרה
היכולת שלנו לדבר בשתי שפות או יותר עוזרת לעכב תהליכי דמנציה, כך הוכח בכמה מחקרים. בנוסף, אנשים שמדברים יותר משפה אחת מסוגלים להתמודד בצורה טובה יותר עם ביצוע של כמה משימות במקביל ויודעים לשים לב לפרטים קטנים. ככל שמתחילים ללמוד שפה נוספת בגיל מוקדם יותר, הסיכוי להתמיד ולדבר בה, עולה.
עייפים או סחוטים? פשוט תנוחו
לא סתם אומרים שלשינה יש תפקידים חשובים רבים והיא תורמת לניקוי המחשבות והמשימות של היום שהיה. מנוחה ואפילו שינה קצרה באמצע היום מטעינה את המוח, שומרת עליו רענן לאורך זמן ומאפשרת לנו לקלוט מידע בצורה טובה יותר. אנשים שנרדמים אפילו לתנומה קלה באמצע היום מעידים על כך שרמת האנרגיה שלהם טובה יותר והם מסוגלים לתקשר כאילו התעוררו זה עתה. בנוסף מחקרים מראים כי אנשים שמקפידים לישון 8 שעות בלילה חיים יותר שנים. מחסור בשינה פוגע בגוף וגם במוח.
לסיכום, אם חשוב לכם לחדד את הזיכרון, לפתח את המחשבה, להיות או לפחות להרגיש שאתם חכמים יותר, יודעים יותר ומפעילים את אחד האיברים הכי חשובים בגוף שלנו, עשו לעצמכם טובה ואמצו לעצמכם לפחות כמה מהטיפים שנכתבו כאן.