המנצחים והמפסידים: לקרנות הנאמנות של איזה בית השקעות הזרים הציבור את הכסף ב-2015 - הנה הטבלה
שנת 2015 הייתה שנה בה הציבור הישראלי הביע אי אמון בשוק ההון, על רקע התנודתיות הגבוהה בשווקים - ולאחר שנים של עליות עם מעט מאוד תיקונים. בסיכום 2015 תעשיית קרנות הנאמנות רשמה פדיונות עתק של 34 מיליארד שקלים. מתוך זה כ-26.6 מיליארד יצאו מהקרנות הכספיות, 11.6 מיליארד מהקרנות המסורתיות המנוהלות ומנגד נרשמו גיוסים נאים של 4.2 מיליארד שקלים בקרנות המחקות. Bizportal ריכז את הגיוסים והפדיונות בבתי ההשקעות השונים, וכפי שניתן לראות - הייתה שונות גדולה השנה.
בקטגוריית הקרנות המסורתיות (כולל קרנות מחקות) 7 גופים הצליחו לסיים את 2015 בגיוסי כספים, כשבמקום הראשון נמצאת 'ילין לפידות' עם גיוס של 3.6 מיליארד שקל (למרות פדיונות בחודש דצמבר). 'מור-ניהול קרנות נאמנות' מתייצבים במקום השני עם גיוסים של 2.25 מיליארד שקל כאשר בחודשים האחרונים נרשם מומנטום גיוסים חזק מאוד במור בזמן שהתעשייה דווקא ספגה פדיונות. בצד ה'מפסידים', מקרנות 'הראל פיא' נפדו כמעט 4 מיליארד שקל, כשאחריה אלטשולר שחם ומנורה - מהם נפדו כ-3 מיליארד שקל כל אחת.
בקטגוריית הקרנות המחקות, כל 8 הגופים המציעים קרנות אלו הצליחו לגייס כספים (למרות חודש דצמבר קשה מבחינת פדיונות), ובראש הרשימה מתייצבת איביאי גיוסים של יותר מ-1.7 מיליארד שקל, ואחריה מיטב עם גיוס של מיליארד שקל.
הסיפור הגדול של 2015 בגזרת קרנות הנאמנות הוא כמובן הקרנות הכספיות: הפחתת הריבית בישראל לשיעור של 0.1% בלבד בחודש מארס גרמה לכך שבקרנות הכספיות נוצר הפסד מובנה (התשואה האפשרית נמוכה מדמי הניהול) והדבר הצית פדיונות ענקיים בקרנות אלו. 7 מתוך 10 גופים בעלי קרנות כספיות ספגו פדיונות בגזרה זו בשנה החולפת, כשמ-מיטב נפדו לא פחות מ-6.5 מיליארד שקל, כשגם 'הראל פיא' סופגת פדיונות של 5 מיליארד. מנורה מבטחים דווקא הצליחה לגייס 321 מיליון שקל, וגם 'מור' ואלטשולר שחם סיימו את השנה עם גיוסים קלים.