הקרב במלחמת המטבעות העולמית, מי הולך לנצח?
בשבוע שעבר התמקדתי בין היפני ובצפי לפיחות משמעותי בערכו של המטבע ב-2013. כזכור, רה"מ הנכנס, שינזו אבה, מתכוון להפעיל לחץ על הבנק המרכזי להוציא לפועל תוכנית כמותית רחבת היקף, שתחליש מלאכותית את הין, שהתחזק באחרונה לרמות שיא היסטוריות מול הדולר. המטרה ברורה - החלשת הין תגביר את התחרותיות של היצואנים היפנים בעולם, ותעזור לשקם את הכלכלה המקומית המתדרדרת.
אך למרות זאת, להתערבות האגרסיבית הזו בשוק המט"ח עשויות להיות השלכות גלובליות כבדות משקל. שוק המט"ח העולמי הוא מעין משחק סכום אפס שמאזן בין האינטרסים של המדינות השונות. החלשה יזומה של מטבע אחד מביאה להתחזקות המטבעות שמנגד. כלומר, השגת יתרון תחרותי בשוק הסחר העולמי מביאה לפגיעה בכוח התחרות של המדינות המתחרות.
בתקופה שבה כל המדינות מנסות לשמור את הראש מעל המים, ובכלכלה עולמית שמונעת בעיקר על ידי סחר גלובלי, התנודות המתוזמרות הללו בשערי החליפין עשויות לעורר תרעומת בקרב מדינות אחרות. ואמנם, כמצופה, המהלך היפני עורר מיד את חמתן של המדינות האחרות, ובשבוע שעבר התבטא המשנה לנגיד הרוסי ואמר, כי הצעד של יפן יביא למלחמת מטבעות עולמית. זהו איום ברור.
את המושג "מלחמת מטבעות" טבע שר האוצר של ברזיל ב-2010, בעקבות התוכנית הכמותית הנרחבת (QE) שהוציא לפועל הבנק הפדרלי והביאה לפיחות חד בערכו של הדולר, במקביל להתחזקותם של מטבעות השווקים המתעוררים - ובכך פגעה בצורה חמורה בכוח הייצוא שלהן. כיום, כבר לא מדובר בדולר מול שאר העולם, אלא במערכה קוטבית בין מדינות המפתח המפותחות לבין השווקים המתעוררים והכלכלות הקטנות יותר.
לא רק הבנק הפדרלי מוציא לפועל הרחבה כמותית, כי אם גם יפן, גוש האירו ובריטניה. לנוכח התיסוף המסוכן בערך המטבע המקומי שלהן למול הדולר ומטבעות מרכזיים אחרים, אנו עדים באחרונה להתרבות קולות המרמור בקרב אותן המדינות, שמאיימות להשיב מלחמה שכנגד, ומתחילות לנקוט פעולות כגון איומים בהתערבות, הגבלות על המסחר ורכישה של דולרים. זוהי ככל הנראה תחילתה של מלחמת מטבעות כלל עולמית שתשפיע על שוק המט"ח ב-2013. כסוחרים, חשוב שמפת הקרב תהיה לנגד עינינו, שכן תרחיש שכזה עשוי לטמון בחובו לא מעט הזדמנויות, וסיכונים.
מלחמת המטבעות עשויה בתחילה להביא לעלייה בתנודתיות בשוק המט"ח. זוהי בשורה טובה עבור סוחרי המט"ח. בשנתיים האחרונות, בשל שערי הריבית הנמוכים, התנודתיות בשוק המט"ח העולמי ירדה לרמות שפל רבות שנים, ובעקבות כך הצטמצמו נפחי המסחר. עלייה בתנודתיות בעקבות מלחמת מטבעות תביא לעלייה בנפחי המסחר ותייצר הזדמנויות רבות יותר לסוחרים המיומנים.
מוותרים על הניטרליות מלחמת המטבעות מתנהלת בהמון זירות משנה ברחבי הגלובוס. כעיקרון, מטרתה של מדינה היא להחליש את המטבע שלה מול המטבע של יעד הייצוא העיקרי שלה. כך במקרה של יפן, שמעוניינת להחליש את הין מול הדולר, או במקרה של שווייץ, הבולמת בשנים האחרונות באופן יזום ועקבי את התחזקותו של הפרנק מול האירו.
הסיפור של האירו / פרנק דומה במידה רבה לסיפור של הדולר-ין. בעקבות פרוץ המשבר הפיננסי וההסתבכות של גוש האירו בפלונטר של משבר חוב, הפרנק, הנחשב למטבע "בטוח", החל להתחזק אל מול האירו, והצמד צנח מ-1.6840 באוקטובר 2007 עד שפל כל הזמנים של 1.0075 באוגוסט 2011 (פיחות של יותר מ-40%). כדי לבלום את המשך התיסוף ולמנוע את הפגיעה החמורה בייצוא, הבנק של שוויץ החליט להתערב במסחר - לאורך שנת 2012 שמר בנחישות על שער חליפין של 1.20. למרות כל התהפוכות שעברו על גוש האירו ב-2012, 1.20 הפכה להיות רמה מבוצרת ובלתי שבירה, הודות להתערבות הישירה של בנק המרכזי (במאי 2012 החזקות המט"ח של הבנק הגיעו לשיא).
בישיבת המדיניות האחרונה שלו חזר הבנק והצהיר שיעשה הכל כדי לשמור על הרצפה ב-1.20, ואף השתמש ברטוריקה נוקשה יותר. השוק הגיב לכך ובחודש האחרון האירו-פרנק, שדשדש במקום לאורך 2012, נסק מעלה לשיא מעל 1.2500. כסוחרים, העובדה כי הבנק נקט בשער חליפין מוגדר, והוכיח את יכולתו להגן עליו, מספקת לנו מחיר מהימן שנוכל לסחור כנגדו. הרעיון הוא פשוט - אם אכן נראה תיקון מתבקש חזרה לעבר רמת 1.200, הדבר יספק לנו הזדמנות כניסה לקנייה מחודשת של הצמד, בסיכון נמוך יחסית, מתוך ידיעה שהבנק המרכזי של שוויץ "בצד שלנו". זה כמובן לא מבטיח שרצפה זו תחזיק מעמד בפני השוק.
בעבר ראינו לא מעט מקרים בהם השוק "מנצח" את הבנק המרכזי. ואולם, בעידן הנוכחי, משקלם וכוחם של הבנקים המרכזיים הוא רב. כשמסתכלים על הגרף של האירו / פרנק ועל היקפה של הירידה מהפסגה ב-1.6850, המרחב לתיקון כלפי מעלה הוא עצום. אך, להבדיל מהין, הבנק המרכזי לא מוציא לפועל תוכנית להחלשת המטבע, אלא מסתפק בשמירה על רצפה. על כן, לא ברור אם אנו עדים כעת לתחילתה של מגמה עולה ב-2013. זה כמובן תלוי גם בגורמים אחרים, ובעיקר במצב בגוש האירו ובסנטימנט הסיכון הכללי בשוק. עלייה מעל הרמה הקריטית של 1.25 עשויה לאותת שאכן יוצא לפועל מהלך משמעותי כלפי מעלה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 1.כתוב טוב (ל"ת)עומר רבינוביץ 26/01/2013 18:11הגב לתגובה זו