
טראמפ: "אוקראינה לא תוכל להצטרף לנאט"ו"
בראיון ל-Time אמר טראמפ שחצי האי קרים "יישאר בידי רוסיה" ושאוקראינה "לא תצטרף לנאט"ו", כשהוא אפילו מאשים אותה בפרוץ המלחמה: "אם הם לא היו חותרים להצטרף לנאט"ו, ייתכן שהמלחמה כלל לא הייתה פורצת"
בעוד נשיאי ארה"ב האחרונים הקפידו להציג עמדה ברורה בעד אוקראינה ונגד רוסיה, דונלד טראמפ בוחר בדרך שונה. לא רק שהוא לא מסתיר את קרבתו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין, הוא גם מציע הסכמי שלום שבפועל מקדמים את האינטרסים של הקרמלין, וכמובן גם את של ארה"ב. בראיון ל-Time טראמפ אמר באופן ברור: "אני לא חושב שאוקראינה תוכל אי פעם להצטרף לנאט"ו", והאשים את עצם השאיפה הזו כגורם ש"הצית את המלחמה". לדבריו, אלמלא עלתה השאלה על הצטרפות נאט"ו, ייתכן שהמלחמה לא הייתה פורצת.
טראמפ התייחס גם לחצי האי קרים, שנכבש באופן לא חוקי על ידי רוסיה ב-2014, ולא הותיר מקום לספק. לדבריו, "קרים נמסר לרוסים על ידי ברק אובמה, לא על ידי טראמפ", והוסיף כי "קרים יישאר בידי רוסיה". לשאלה אם זלנסקי מקבל את זה, השיב טראמפ: "הוא מבין את זה".
דברים אלה עוררו זעם באוקראינה
ובקרב שותפותיה באירופה, שראו בכך הפקרה של עקרונות החוק הבינלאומי. במקביל, טראמפ תקף את זלנסקי לאחר שזה הצהיר כי לעולם לא יכיר בריבונות רוסית על קרים, וטען שמדובר בעיכוב בחתירה להסכם הפסקת אש.
למרות הקרבה לפוטין, טראמפ לא מהסס למתוח
ביקורת גם עליו כשזה משרת את התדמית שלו. לאחר מתקפת טילים אכזרית של רוסיה על קייב, בה נהרגו לפחות 10 אזרחים ונפצעו עשרות, כתב טראמפ ברשת החברתית שלו: "פוטין תעצור! התקיפה
הזו מיותרת ובזמן גרוע מאוד. בואו נסגור עסקה, בכל שבוע נהרגים 5,000 חיילים".
- למה טראמפ יצליח לממש את תוכניתו ואיזו מניה יכולה לעוף לחלל
- טראמפ ממשיך לזגזג: "פוטין - עצור את המתקפות על קייב"
"שלום תמורת מינרלים": טראמפ מציע העסקה הדרקונית של טראמפ
לטראמפ אכפת מטראמפ ומארה"ב ובדרך להסכם שלום שעשוי אפילו לזכות אותו ברס נובל הוא גם רוצה להרוויח. טראמפ הציע לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי עסקה שבה תושג הסכם הפסקת אש, אך בתמורה תמסור אוקראינה כ-50% ממשאבי המינרלים שלה לארה"ב. מדובר במשאבים ששווים הכולל מוערך בכ-350 מיליארד דולר, כולל ליתיום, טיטניום ומתכות נדירות החיוניות לתעשיית הטכנולוגיה.
זלנסקי סירב להצעה הזו ומצא את עצמו מושפל בביקורו בבית הלבן. מאז, לפי מקורות דיפלומטיים, החלה אוקראינה להפגין גמישות גדולה יותר בדרישותיה, מתוך הבנה שממשל טראמפ עשוי לנתק את צינור הסיוע הצבאי אם לא תתקדם לעסקה.
לצד
ההתקרבות לפוטין, טראמפ לא מהסס להפעיל לחץ גם עליו כשהוא סבור שזה משרת את מטרותיו. בחודש שעבר, הוא איים להטיל מכסים של 25%-50% על ייצוא הנפט הרוסי, לא רק כלפי רוסיה עצמה, אלא גם על מדינות שימשיכו לרכוש ממנה נפט. "אם אתה קונה נפט מרוסיה, לא תוכל לעשות עסקים
בארצות הברית", הצהיר טראמפ.
- סין וקטאר - הסכמים לעסקאות נפט וגז; סין מנסה להפחית את התלות בארה"ב
- מה זאת קרן "אג"ח אסונות", מה התשואות שלה, והאם כדאי להשקיע?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
על רקע הלחצים והתחושה כי ארה"ב משנה גישה, אוקראינה אותתה שהיא מוכנה לגשת מחדש לשולחן המו"מ. לאחרונה נחתם מזכר הבנות בין שתי המדינות, שמעניק לארה"ב עדיפות בפיתוח משאבי הטבע של אוקראינה, צעד שנתפס בקייב
כוויתור כפוי, אך גם כצעד הכרחי גיאופוליטי בשלב הזה של המלחמה. גורמים בממשלת אוקראינה מודים שמדובר באקט של הישרדות: "העייפות מהמלחמה בטראמפ ניכרת, וברור לנו שאם לא נגלה גמישות, נישאר לבד".
- 1.דב 25/04/2025 18:51הגב לתגובה זועליבות של נשיא רפובילקני.