מי אומר לא ל-6 מיליארד דולר? על הטעות שגרופון עשתה ואמרה לא לגוגל
גרופון אמרה לא ל-6 מיליארד דולר. ההודעה הפתיעה רבים - גרופון צמחה כה מהר בשנה האחרונה שרוב הקהל עדיין לא הכיר את החברה. אחרים הנהנו בחיוב ואמרו שמדובר בצעד נכון. אנחנו חיים בצילו של מארק צוקרברג, שהראה איך אפשר להגיד לא לכל החברות הגדולות ועדיין להצליח. עכשיו אנחנו רואים צוקרברגים מתחת לכל עץ רענן. איפה שהוא שכחנו - לא כל חברה יכולה לפרוץ וגרופון היא לא פייסבוק. יתרה מכך, אף אגיד שגרופון לא יכולה להיות פייסבוק.
האמרה יכולה להישמע נחרצת מדי - בסופו של דבר, "מומחים" רבים הספידו חברות טרם זמנן. לפני מספר שנים, התעשייה קברה את נטפליקס, וכל חברות הסרטים מכרו את המניות שלהן - וכיום היא צומחת בקצב מטורף. מספר שנים אחורה, רבים התייחסו בביטול לזינגה או טוויטר, והיום מתחרטים על כך. והנה גרופון - החברה עם קצב הגידול המהיר בהיסטוריה, מותג מנצח והכנסות אדירות. לפי ההערכות האחרונות, היא תכניס השנה יותר מפייסבוק. למה, אם כך, היא לא יכולה להצליח כמו פייסבוק?
אם יש משהו שתעשיית ההיי-טק הוכיחה לנו ב-20 השנה האחרונות, הוא שכל שוק או מוצר חדש הוא, בסופו של דבר, רק בועה המחכה להתפוצץ. החברות ששרדו את התפוצצות הבועה הן אלו שידעו ליצור מותג, שירותים, כלים ונכסים בעלי חשיבות לטווח ארוך. כך גוגל הפכה מ"רק מנוע חיפוש" לאחת מחברות המובילות בתעשייה, כך זינגה הפכה מ"רק פארמוויל" לפלטפורמה שיווקית העובדת עם חברות ענק וכך פייסבוק הפכה מ"יומן שנה לסטודנטים" לרשת חברתית המרכזת את האינטרסים של מיליוני מפרסמים, משווקים ומפתחי אפליקציות.
קחו למשל את מייספייס ופייסבוק - מייספייס גוססת כבר שנים אבל למרות זאת, גם היום, היא נכס. עשרות מיליוני גולשים מבקרים באתר, אלפי אומנים מפרסמים בה ולרשת החברתית יש עדיין פלטפורמת פרסומות מצליחה וכן אלפי אפליקציות ומשחקים חברתיים עם עשרות מיליוני משתמשים. במידה ורופרט מרדוק ימכור את מייספייס, ניתן להניח שהיא עדיין תהיה שווה עשרות מיליוני דולר, אם לא יותר.
מייספייס אינה לבד - למרות שדעכו בשנים האחרונות, גם יאהו ו-AOL שווים מיליארדי דולרים - בזכות מאגר שירותים, נכסים ושירותי דואל עם מאות מיליוני משתמשים. הם עדיין קיימים ושרירים היום, למרות שמבחינת דור Y ואינטרנט 2.0 הם כבר אינם רלוונטיים.
לגרופון, מצד שני, אין אינטראקציה לטווח ארוך עם ציבור הלקוחות. אין לה מאגר נתונים נרחב או פיצ'רים הדואגים לשמר את ציבור הלקוחות. היא לא יצרה אינטראקציה עם ציבור המשתמשים שלה ולא בנתה נכסים בעלי ערך לטווח ארוך. גם המותג שלה רופף - גרופון התפשטה ברחבי העולם על ידי רכישת אתרים מקומיים אבל ברוב המקרים משתמשים אינם נחשפים בכלל למותג "גרופון". גם היום, משתמשים בצ'ילה או באירופה אינם יכולים להכנס לגרופון ולמצוא את האתר המקומי המתאים להם אלא רק לאתר המקומי עם שם מקומי.
רק לאחרונה החברה השיקה את "גרופון סטורס", פיצ'ר חדש המאפשר לבתי עסק מקומיים להקים אתרים אישיים. ניתן להניח שסטורס תעמיק את האינטראקציה עם המפרסמים ובתי העסק המקומיים אבל לא בקרב הלקוחות.
האופי של שוק ההנחות הקבוצתיות מעודד משתמשים לבדוק כמה שיותר אתרים למציאת הדיל היומי הטוב ביותר. נאמנות הלקוחות אינה לפלטפורמת ההנחות הקבוצתיות - אם כבר, האתרים וסטורס נועדו ליצור נאמנות לבתי העסק. גרופון מציעה את אותו שירות כמו עשרות אלפי מתחרים מסביב לעולם. בשום שוק אחר אין תחרות כה עזה ומעבר כה מהיר בין המתחרים. לקוח יבחר בשירות שיציע לו את הדילים והפיצ'רים הטובים ביותר, ואין שום כלי שימור לקוחות. ברגע שיופיע המתחרה שיפיל את גרופון מהכסא, היא תעלם בתוך חודשים - לא שנים.
אם גוגל תבחר להשיק פיצ'ר הנחות קבוצתיות לדפי פייסבוק פלייסס או אם פייסבוק תעדכן את פייסבוק דילס עם הנחות קבוצתיות, קשה להאמין שגרופון תוכל למצוא לכך תשובה אפקטיבית. בסופו של דבר, בשוק ההנחות הקבוצתיות, אתה רק טוב כמו הדיל האחרון שלך.
כמובן שגרופון תוכל להמציא את עצמה מחדש: היא תוכל לפתח פיצ'רים חדשים שיגדילו את האינטראקציה שלה עם ציבור הצרכנים או להתרחב לתחומים חדשים כגון דילים יחודיים, חנויות קמעונאיות, שירותי משלוחים, פלטפורמות תשלומים ועוד - יש לה בהחלט את תזרים המזומנים לעשות זאת. אבל כרגע היא חברה המבוססת על הבועה החדשה. הנחות קבוצתיות הן דבר נפלא אבל ללא ספק עוד 10 שנים כולנו נהלל את שיטת המכירות המהפכנית הבאה.
האם גרופון עדיין תהיה כאן ב-2020, או האם הם יתחרטו שלא מכרו בשיא, כמו מייסד דיג? אני מעריך שכן. כך או כך, יהיה מעניין בשנים הקרובות - ואני מחכה לראות מתי גרופון יכנסו ארצה.