נתוני הלשכה לסטטיסטיקה לרבעון השני: קרן אור בייצוא, בהשקעות ובצריכה הפרטית
התוצר המקומי הגולמי, במחירים קבועים ולאחר ניכוי השפעת העונתיות, ירד במחצית הראשונה השנה ב-1.8% בחישוב שנתי, לאחר עליה של 0.9% במחצית הקודמת ועלייה של 5.3% במחצית הראשונה אשתקד. התוצר המקומי הגולמי למעט מסים נטו על יבוא הצטמק במחצית הראשונה השנה בשיעור שנתי של 0.2%, לאחר עלייה של 1.7% במחצית הקודמת ועלייה של 5.0% במחצית הראשונה בשנת 2008. כך מסרה היום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
בחינת ההתפתחות לפי רבעים מראה שברבע השני של 2009 עלה התוצר ב-1.0% בחישוב שנתי, לאחר ירידות של 3.3% ברבע הראשון ו-1.6% ברבע האחרון של שנת 2008.
העלייה בתוצר ברבע השני השנה משקפת עליה ביצוא הסחורות והשירותים (26.4%), בהוצאה לצריכה פרטית (5.6%), בהשקעות בנכסים קבועים (2.0%) ובהוצאה לצריכה ציבורית למעט יבוא ביטחוני (20.7%) בחישוב שנתי.
כלל המקורות שעמדו לרשות המשק (מתוצר מקומי ומיבוא), ירדו במחצית הראשונה של 2009 ב-8.9% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 3.7% במחצית השנייה של 2008 ועלייה של 6.0% במחצית הראשונה. הירידה בסה"כ המקורות במחצית הראשונה של 2009 משקפת ירידה ניכרת ביבוא הסחורות והשירותים של 27.2%, לאחר ירידה של 13.2% במחצית השנייה של 2008.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אומר כי נתוני החשבונות הלאומיים לרבעון השני של השנה נותרו, בשורה התחתונה, ללא שינוי של ממש וניתן לשאוב מהם עידוד לגבי הפעילות המשקית במחצית השנייה של השנה. הדבר מוצא ביטויו בכך שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מעריכה כעת שהתוצר יגדל, השנה, ב-0.1%, נתון המבטיח עלייה בת 4%, בחישוב שנתי, במחצית השנייה של השנה.
ובכל זאת, ראוי להדגיש שבהשוואה לעדכון הקודם, שנמסר ב-16 באוגוסט, נרשמו שינויים מהותיים בהרכב השימושים והמקורות, שבנק ישראל, השוקד על מדיניותו המוניטארית הסבוכה, ימצא בהם עניין.
"הדברים אמורים, בראש ובראשונה, בייצוא הסחורות והשירותים, שזינק ב-26% ברביע השני, לאחר שבפרסום הקודם נמסר על עלייה בת 6% בלבד. אם כך, חרף ההצטמצמות בסחר החוץ העולמי וההתחזקות העקבית בשער השקל כנגד הדולר (ומטבעות סחר נוספים), ייצוא הסחורות והשירותים גדל והיווה מרכיב מהותי מהתפנית הכלכלית במשק. מעקב אחר דיווחי הלמ"ס והתעשיינים, לרבות סקרי הציפיות האחרונים, אכן מצביע על התאוששות במגזר חשוב זה, ונראה כי ההתמקצעות, ההתייעלות והיתרון היחסי של התעשייה הטכנולוגית העילית הישראלית מסייעים למשק להתמודד היטב עם הקשיים החיצוניים".
נקודה חשובה נוספת, לדעת מנחם, הנתון לגבי התוצר הכללי לא השתנה, אך הנתון לגבי התרחבות התוצר העסקי גדל פי 2, מ-0.7% בפרסום הקודם ל-1.3% כעת. חלק גדול יותר מהפעילות במשק התבצע, אם כך, במגזר העסקי, נקודה חשובה מאוד במבט קדימה, שכן הוא מאותת שההתאוששות שבפתח תהייה בעלת סממנים בני קיימא ולממשלה יהיה קל יותר להקטין הדרגתית את תמיכתה ומעורבותה במשק. אם כך יהיה, יקטנו צרכי גיוס ההון שלה, עלות האשראי תפחת וההשקעות בנכסים קבועים בענפי המשק יוכלו להשתקם במהירות רבה יותר.
ואכן, ההשקעה בענפי המשק, שלפי הפרסום הקודם ירדה 14.3%, עלתה, לפי הנתון המעודכן, ב-2.5%.
לבסוף, "מעודד להיווכח שגם ההוצאות לצריכה פרטית, המנוע המרכזי של הפעילות הכלכלית, עלו ב-5.6%, גבוה מהפרסום הקודם, ואף התמקדו במוצרים בני קיימא, שגדלו בשיעור דו ספרתי של 23%. הרכב תצרוכת זה, מוטה מוצרים בני קיימא, מאותת על המשך גידול בהוצאות משקי הבית, דבר המוצא היטב את ביטויו בסקרי אמון הצרכן החזקים שהתפרסמו לאחרונה, ובמדדים צופים קדימה נוספים".
מנגד, חשוב לציין כי ייבוא הסחורות והשירותים, שלפי הפרסום הקודם ירד 6.3%, עלה, לפי הנתון המעודכן, ב-4.9%, כך שחלק גדול יותר מההתעוררות המקומית נותב לתוצר חו"ל ועיכב מעט את ההתאוששות בתוצר המקומי.
בסך הכל, אומר מנחם, במצב דברים זה, בנק ישראל יוכל לקבל חיזוק נוסף בדרכו להשיב הדרגתית את הריבית הנמוכה החריגה לרמת שיווי המשקל שלה.