פישר שוב מתערב ומקפיץ את הדולר: "בנק ישראל רכש בין 100 ל-200 מ' ד'"
הדולר שוב מזנק מול השקל, הפעם לאחר שבמשך מרבית היום נחלש. הסיבה, כרגיל, התערבות של בנק ישראל במסחר, שהחלה קצת לאחר השעה 3 אחה"צ. הערכות בשוק מדברות על רכישה של 100-200 מיליון דולר בשעה האחרונה.
הדולר היציג נקבע על 3.74 שקלים וכעת הוא נסחר על 3.766 שקלים.
קודם לכן הדולר נחלש במסחר המקומי מול השקל, ובעולם מול האירו והיין היפני, על רקע העליות בשוקי ההון מסביב לעולם. המניות באסיה טיפסו הבוקר (ד') ושלחו את המדד האזורי, MSCI אסיה פסיפיק, לעלייה החדה ביותר מזה שלושה שבועות, אחרי שמכירות הקמעונאיות בארה"ב ומדד הייצור של ניו יורק הכו את תחזיות הכלכלנים ומחירי הסחורות עלו.
גם בניו-יורק נרשם אמש יום נוסף של עליות והחוזים מאותתים כעת על צפי לפתיחה חיובית.
מנהל דסק מטבעות וסחורות בבית ההשקעות מיטב, קובי מורד, התייחס בראיון מצולם להתפתחויות האחרונות בשוק. "אני לא רואה פעילות ספקולטיבית בשוק הישראלי. סביר להניח שהרבה מהגופים הזרים שמדברים על הדולר, מדברים מהפוזיציה, אמר מורד.
בזירת המאקרו דווח לפני זמן קצר בארה"ב שמדד מחירי הצרכן עלה ב-0.4% באוגוסט ומדד הליבה רשם עליה של 0.1%. בארץ פרסם היום בנק ישראל את שיעור האינפלציה הצפוי על ידי שוק ההון והחזאים והתפתחות אמצעי התשלום בחודש אוגוסט. מהנתונים עולה כי לאחר מספר חודשים של עליה, שיעור האיפלציה הצפוי לשנה הקרובה ירד מרמה של 2.4% באוגוסט ל-2.2% ב-30 הימים האחרונים. גם שיעור האינפלציה החזוי על ידי כלכלני המאקרו ירד מ-2.5% ל-2.3%.
הדולר איבד מערכו 0.55% והשער היציג נקבע על 3.74 שקלים. האירו נחלש ב-0.05% לרמה של 5.488 שקלים. בעולם נחלש הדולר ב-0.1% מול האירו ונסחר סביב רמה של 1.466 דולרים לאירו. מול היין היפני נחלש הדולר ב-0.7% לרמה של 90.47 יין לדולר.
להערכתו של יוסי ברזילי מחדר המסחר של איטריידר, עדיין לא בשלו התנאים להמשך העלאת הריבית, היות ומדדי חודשי הקיץ ידועים בקיצוניותם כלפי מעלה. "יש לשקול העלאות נוספות רק לאחר בחינת מרכיבי המדד בחודש הבא ובפרט לאור סעיפי הדיור של המדד. להערכתנו במצב שנוצר עם החלשות המטבע האמריקאי בעולם ופוזיציית הענק שמחזיק בנק ישראל בדולר, פישר ימתין עם העלאה נוספת עד לקבלת נתונים ברורים יותר לגבי התגברות קצב האינפלציה בחודשים הקרובים". העלאה נוספת משמעותה חיזוק משמעותי של השקל, מהלך שעשוי לפגוע קשות ביצואנים ובצמיחה הכלכלית כאחד.
אתמול, נזכיר, פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט בישראל, שרשם עלייה של 0.5% וזאת בהתאם לתחזיות המוקדמות. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור של 3.7% וב-12 החודשים האחרונים רשם המדד עלייה של 3.1%.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות, אומר בתגובה למדד כי בנק ישראל ניצב מול מעט סיבות להעלאת ריבית נוספת: המדדים הכלכליים השונים מצביעים על כך שהצריכה הפרטית מתחזקת, לאחרונה מתמעטת השפעת הדיור וגם בלעדיו עלה המדד בכ-4.5% בקצב שנתי בשלושת החודשים האחרונים כמו המדד הכללי.
עם זאת, אומר מנחם, גורמים כבדי משקל תומכים בהותרת הריבית על כנה: הירידה במדד המחירים ליצרן (0.4% באוגוסט) אינה מבשרת על עליות מחירים בקנה. ההתאוששות בהוצאות משקי הבית עדיין לא גורמת לחץ מחירים: המדד ללא מזון ואנרגיה (שמחירם תלוי בסחורות בחו"ל) עלה פחות מהמדד הכללי באוגוסט ומתחילת השנה.
"העלייה במדד עדיין נובעת ברובה מסעיף הדיור, המהווה 20% מהמדד הכללי: ב-12 החודשים האחרונים אמנם עלה המדד ללא דיור ב 0.9% בלבד ובאוגוסט ב-0.2% בלבד. הריביות במדינות אחרות לא תשתנינה בקרוב (אם כי ברובן קצב האינפלציה נמוך מאשר בארץ)".
גורם חשוב נוסף התומך בהשארת הריבית על כנה: השקל שומר על חוסנו כנגד הדולר (למרות שהשפעתו על קצב האינפלציה נמוכה עתה). וגם - בנק ישראל צופה ירידה בקצב האינפלציה לאחר מדד אוגוסט. בסך הכול, מסכם מנחם, מדד אוגוסט אינו גבוה מספיק על מנת להכריע את הכף לטובת העלאת ריבית נוספת. "לכן, להערכתנו, הריבית תישאר על כנה".