איילת ניר: "סבירות גבוהה שפישר יתערב בשוק האג"ח הממשלתי לטווח ארוך"
בשוק האג"ח הממשלתי השקלי (אגרות חוב מסוג "שחר") נרשמות גם היום ירידות קלות, המשך ישיר למגמה שלילית על רקע מימושי רווחים שנרשמו בימים האחרונים. בשוק ההון, מסתבר, לא מתרגשים במיוחד מההערכות שהתפרסמו בימים האחרונים, וגם היום, כי בנק ישראל עשוי להתחיל לרכוש אגרות חוב ממשלתיות בשוק בקרוב.
איילת ניר, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות איי.בי.איי, אומרת כי קיימת הסתברות גבוהה שבנק ישראל ירכוש אג"ח ממשלתי בעוד קיימת הסתברות נמוכה שירכוש אג"ח קונצרני. נזכיר כי על פי סעיף 46.א לחוק בנק ישראל הבנק רשאי לקנות או למכור בשוק ניירות ערך של המדינה וכן ניירות ערך אחרים שהם התחייבות לתשלום במטבע ישראלי ונושאים ריבית קבועה. הבנק אינו רשאי לרכוש מניות אלא רק אגרות חוב.
ניר אומרת כי "עד כה הצליח בנק ישראל לטפל בבעיית הנזילות של הטווח הקצר, אם באמצעות מכרזי המק"מ, (הקטנת ההנפקות), אם באמצעות הארכת המכרזים המוניטאריים לתקופות ארוכות משבוע, ועוד. הירידה בתשואות הקצרות מצביעה על כך שלא חסרה נזילות בטווחים הקצרים".
עם זאת, אומרת ניר, "בנק ישראל לא הצליח עד כה לייצר נזילות בטווח הארוך, שכן ירידת הריבית לא הצליחה לחלחל הלאה, והדבר ניכר בתלילות הגבוהה של העקום השקלי. למעשה, ישראל זוכה במקום הראשון (והמפוקפק) בפער התשואות בין האג"ח לעשר שנים לבין האג"ח לשנתיים, בהשוואה לשווקים המפותחים".
ניר מציינת כי בעוד שבארה"ב אנו עדים לעשרות של הנפקות קונצרניות, תוצאה של ירידת ריבית הבסיס (Benchmark), אשר מאפשרת גיוס במחירים סבירים, למרות המרווחים שגדלו, בישראל ריבית הבסיס עדיין גבוהה, ובתוספת המרווחים, הופכת את ההנפקות לבלתי כדאיות מבחינה כלכלית לחברות רבות, ובכך בא לידי ביטוי, בין היתר, מחנק האשראי במשק.
אם בבנק ישראל מעוניינים (ונראה כי כך הוא) לטפל בנזילות הארוכה, הרי שרכישה של אג"ח ממשלתי בטווחים הארוכים יותר, עשויה לקדם מטרה זו. הכיצד? –ככל שיגבר הביקוש בחלק הארוך של העקום, והתשואות בו ילכו ויפחתו – כן תקטן ריבית הבסיס לתמחור של הנפקה קונצרנית, כאשר בנוסף, ירידת התשואות באפיק הממשלתי תוביל להסטה של הון מאפיק זה לאפיקי השקעה אחרים בהם: האג"ח הקונצרני והמניות. ניר מדגישה כי צריך לשים לב כי על פי חוק בנק ישראל, הבנק לא מוגבל ברכישות בהנפקות בלבד, הוא יכול לרכוש בשוק המשני.
בארה"ב הודיע בשבוע האחרון הפד, כי הוא לא מעוניין לבינתיים לרכוש אג"ח ממשלתי (ואכזב בכך משקיעים רבים), אך יש לזכור, כי בארה"ב העקום תלול פחות, והשוק הקונצרני אינו משותק, כך שהבנק הפדראלי בארה"ב לא צריך להתמודד עם הבעיה הקיימת אצלנו.
בנוגע לאפשרות שבנק ישראל יתערב גם בשוק האג"ח הקונצרני אומרת ניר כי "הרי שמבחינה משפטית בנק ישראל לא מנוע מלהתערב באופן ישיר בשוק האג"ח הקונצרני באמצעות רכישה ישירה של אג"ח, אך מאחר ואין לכך תקדים בעולם, ומאחר ושאלת העלות/תועלת לא ברורה כלל, ובודאי על רקע הביקורת הציבורית הצפויה – אנו נותנים למהלך זה הסתברות נמוכה בלבד".
כלכלני גאון בית השקעות אומרים בסקירתם השבועית כי "ההודעה של בנק ישראל, לפיה עשוי הבנק לרכוש אגרות ממשלתיות וקונצרניות ארוכות במיליארדי שקלים על מנת להוריד את התשואה על הריביות הארוכות, צפויה לתת דלק למח"מ הבינוני והארוך. בנוסף, אנו מאמינים כי מדדי האינפלציה הקרובים יפתיעו לרעה ולכן, במצב הנוכחי, מומלץ להאריך מח"מ ולהתמקד בסדרות 217 ו- 219".