הדולר פרץ קדימה: "רמת ההתנגדות ב-4.15 שקלים תיבחן כבר בימים הקרובים"
הדולר ממשיך להתחזק וביום שישי התבסס חזק מעל רמת ה-4 שקלים לדולר, שנפרצה במהלך השבוע הקודם. המסחר באופציות כעת מגלם עליה נוספת של 0.1% בשער הדולר, לרמה של כ-4.07 שקלים. בסיכום שבועי רשם הדולר התחזקות של כ-3.3% מול השקל.
בנק ישראל דיווח היום כי בחודש ינואר רכש כ-86.3 מיליון דולר בממוצע ביום אך לא הצליח למנוע קיטון בסך של 587 מיליון דולר ביתרות מטבע החוץ בהשוואה לחודש דצמבר. מחד, היתרות גדלו כתוצאה מתרומת בנק ישראל בסך 1.9 מיליארד דולרים כתוצאה מרכישות מטבע חוץ ומאידך, היתרות קטנו כתוצאה מתרומת הסקטור הפרטי הנובע מקיטון בפיקדונות הבנקים בבנק ישראל במטבע חוץ כנגד מטבע חוץ בסכום של כ- 1.820 מיליארד דולר ומהעברות של הסקטור הציבורי לחו"ל בסכום של כ- 89 מיליון דולר ומשערוך יתרות מטבע חוץ בסך כ- 578 מיליון דולר.
בלידר שוקי הון
בנוגע לשוק המט"ח אומרים בלידר כי הפיחות הזוחל בשקל עשוי להימשך בטווח הקצר על רקע ציפיות לצמצום משמעותי בפער הריביות עם ארה"ב והמשך רכישות מט"ח על ידי בנק ישראל. בלידר עדיין מעדיפים את היורו על הדולר ברמה של 1.28 דולר לאירו.
כלכלני איזי פורקס אומרים, בסקירה שפירסמו, כי מרווין קינג וז'אן קלוד טרישה, שני נגידי הבנקים האמונים על המדיניות המוניטארית ביבשת הישנה, ישבו השבוע שוב על המדוכה. ביום חמישי הקרוב, ה-5 בפברואר יודיעו שניהם כמה אחוזי ריבית נאלצו להקריב בשל נתוני המאקרו שבידם.
"לטרישה, נגיד הבנק המרכזי של גוש האירו, נוצר מרחב תמרון מפתיע, לאחר הורדת הריבית האחרונה שביצע בחודש שעבר (0.5%). נתוני ההזמנות ממפעלים, מדד המחירים ליצרן בגרמניה ומדד מנהלי הרכש בגוש האירו עלו על הציפיות המוקדמות וגם אם עוד אין סיבה אמיתית לשמוח, לטרישה יש כעת אפשרות לשבת לרגע על הגדר ולהותיר את הריבית בגוש על כנה בשיעור 2%. לפחות, עד שיתברר אם אכן חל איזשהו שינוי לטובה במצב או שמדובר בעליה לצורך המשך הירידה. זאת, בתנאי שיתעלם מנתוני האינפלציה בגוש, שמתדרדרים לשפל של כל הזמנים. דרך הפשרה בין הנתונים השונים עשויה להיות הפחתה מתונה בריבית בסך 25 נקודות בסיס.
לקינג, אומרים באיזי פורקס, אין את הלוקסוס הזה. "לאחר שהתבטא השבוע כי ישנה האטה מפורשת בשנת 2009 בכלכלה המקומית וכי הבנק המרכזי בבריטניה יעשה כל מאמץ להגביר את הנזילות במדינה, צפוי קינג להפחית את הריבית בממלכה ב-0.5% נוספים לרמה של 1%. כל הנתונים מראים כי הפעילות במשק הבריטי מתכווצת מחודש לחודש, כשבמקביל האבטלה מתרחבת. החשש הוא כמובן ממעגל הקסמים שראשיתו צמצום ההכנסה הפנויה, המשכו הפגיעה בחסכונות ואחריתו החרפת המיתון וחוזר חלילה".
גאון: הדולר ימשיך לטפס
בגאון בית השקעות אומרים כי בשבוע הקרוב הדולר צפוי להמשיך להיות מושפע מהתנהגותו בעולם, ובעיקר מהמשך צעדי החירום של אובאמה להצלת הכלכלה האמריקאית, אפקט שכפי הנראה מחזק את הדולר לעת עתה. לטווח הארוך יותר (קרי החודשים הקרובים), כספי הגיוס של מדינת ישראל בגובה 3 מיליארד דולר שיגוייסו בחו"ל ויומרו לשקלים צפויים להקשות על הדולר להתחזק בצורה חדה יותר.
מבחינה טכנית, מציינים בגאון כי רמת ההתנגדות 4.01-4.03 שקלים נפרצה לאחר 2 ניסיונות כושלים. "רמת ההתנגדות הבאה 4.15-4.16 שקלים (לפי סרגל פיבונאצ'י), תיבחן כבר בימים הקרובים אולם קיימת גם אפשרות למימוש חזרה לרמות התמיכה החדשות 4.01-4.03. מבחינת תחזית לטווח הארוך יותר, אנו עדיין בפוזיציית לונג על הדולר והתחזית שלנו לטווח של החודשיים הקרובים נותרה על 4.35 שקל לדולר (סוף רבעון ראשון של 2009)".
דן הלמן: צפויה עליה בתשואות של אג"ח מדינה לטווח הבינוני והארוך
דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, אומר כי "בשבוע החולף קיבלנו שתי אינדיקציה מעניינות למה שצפוי להתרחש בשוק האג"ח הממשלתיות. ב-25 בינואר גייסה הממשלה כחצי מיליארד דולר (שלא תוכננו) באיגוד הבונדס בארה"ב. בנוסף, הממשלה הגדילה את היקף הנפקת החוב בפברואר ל-7 מיליארד שקלים במקום 4.5 מיליארד שקלים. משמעות הודעות אלו היא כפולה: האחת, מדינת ישראל נערכת לממן את הגירעון הצפוי בתקציב 2009. המשמעות השנייה היא כי המימון יגיע באמצעות גיוס חוב מה שיוביל ללחצים על מחירי האג"ח הממשלתי בישראל".
"כמו-כן, בארה"ב נמשכת מגמת העלייה בתשואות של אג"ח ממשלת ארה"ב לטווחים של 10 ו – 30 שנים. לכן, על בסיס נתונים אלו אנו עדיין צופים, בשבועות הקרובים, לעלייה בתשואות של אג"ח מדינה לטווח הבינוני והארוך".
בסקירה השבועית של קבוצת הלמן-אלדובי אומרים היום כי בנק ישראל החליט לצאת בתוכנית של רכישת אג"ח ממשלתי ארוך טווח בדומה לתהליך עליו הכריז הפד האמריקני. "בנק ישראל נכח לדעת כי הורדת הריבית לטווח הקצר איננה משפיעה על הריבית ארוכת הטווח ועל מנת להפחית את שיפועו של עקום התשואות החליט לרכוש אג"ח ארוך טווח. אם יתגלה כי התוכנית של בנק ישראל לרכישת אג"ח ארוך תהיה אפקטיבית במידה דומה לתוכנית רכישת המט"ח אזי נראה בלימה בעלייה בתשואות של האג"ח הארוך" אומר הלמן.
כלכלני בנק הפועלים העריכו בסקירתם השבועית כי "השקל צפוי להיסחר בתקופה הקרובה במגמה מעורבת, כשבראש ובראשונה הוא צפוי להיות מושפע מהתפתחויות במסחר בדולר ובשוקי המניות ברחבי העולם. יחד עם זאת, בין הגורמים התומכים בהיחלשות השקל ניתן למנות את הקיטון בעודף בחשבון השוטף, המיתון הכלכלי בישראל, צמצום פער הריבית ורכישות המט"ח היומיות של בנק ישראל".
בחטיבת המחקר של בנק לאומי ציינו כי "מגמה זו של הדולר ממשיכה לאפיין את התנהגותו בתקופה האחרונה, לפיה בעת עלייה במפלס החששות נוטים המשקיעים להתבצר בנכסים חסרי סיכון ובראשם אגרות החוב הממשלתיות האמריקאיות (מה שמחזק את הדולר)". כלכלני לאומי סוברים כי "סיום פוטנציאל הפחתת הריבית במשק האמריקאי יחזק את הדולר. כמו כן, המשך חוסר הוודאות הכלכלית בעולם וחוסר התיאבון לסיכון הנגזר מכך, ימשיכו לתמוך במטבע האמריקאי".