פישר מזהיר את הממשלה שלא להעלות מיסים: "הדבר האחרון שהמשק זקוק לו כעת הוא אובדן אמינות הממשלה"
תחזית הצמיחה של ישראל מושפעת מההאטה בצמיחה העולמית והיא נמוכה מהצמיחה אליה הורגלנו מאמצע 2003, אך למרות כל זאת היא משקפת צמיחה בקצב מכובד הגבוהה מהצפוי במדינות המפותחות, למרות המצב הקשה במשקים המערביים, כך אומר היום נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בכנס פורבס (FORBES).
הנגיד, התייחס ברוב נאומו בכנס המצדיע למדינה לכבוד יום הולדתה ה-60, לתקופה המיוחדת שעוברת הכלכלה הישראלית ולמה שנדרש מקובעי המדיניות והסקטור הפרטי כדי לעבור בהצלחה את תקופת ההאטה בצמיחת המשק העולמי.
פישר ציין שני כיוונים בה יושפע המשק הישראלי מההאטה בצמיחה העולמית. תחילה, דרך ההשפעה של השווקים הפיננסיים. "אומנם המשבר כמעט ולא נגע למערכת הפיננסית בישראל, אבל הוא כן משפיע על המשק. הדבר מתבטא בירידות מחירים בשוק המניות ובגידול של פרמיות הסיכון בשוק האג"ח. כתוצאה מכך, צפוי צמצום של ביקושים מצד הצרכנים בגלל "השפעת הרכוש" - זו ההשפעה של הירידה בערך הנכסים של משקי הבית על הקניות שלהם - וצמצום ברמת ההשקעות הריאליות במשק, על רקע העלייה בעלות הגיוס של הפירמות בשוק ההון", אמר פישר.
ושנית, דרך האטה בייצוא הישראלי, על רקע ההאטה בביקושים מכל העולם, ובעיקר מארה"ב, והתחזקות השקל מול הדולר, הוא ציין.
תחזית הצמיחה של בנק ישראל ל-2008 היא 3.2%, צמיחה נמוכה מזו שנרשמה מאמצע 2003, אך דומה לצמיחה הממוצעת שנרשמה בישראל ב-25 השנים האחרונות וגבוהה מהצפוי במדינות המפותחות - בעיקר בארה"ב ובאירופה. "במילים אחרות, תחזית בנק ישראל - כמו גם של כמעט כל החזאים - היא שהמשק הישראלי ימשיך לצמוח בקצב מכובד, למרות המצב הקשה במשקים המערביים".
פישר הפציר, כי כל מה שייעשה כדי למזער את הפגיעה במשק חייב להיות עקבי עם המדיניות המקרו-כלכלית שבה הלכנו בשנים האחרונות ושאליה התחייבנו.
פישר קרא לסקטור העסקי להערך מראש לתנאים המשתנים על מנת להתמודד איתם טוב יותר ואמר, כי "יש לחפש שווקים חדשים, יישום תהליכי התייעלות וכדומה", בעוד הוא מציין, כי מהנתונים ל-2007 עולה, כי היצואנים כבר התחילו בכך, ואכן היצוא לאירופה והמזרח עלה יותר מאשר היצוא לארה"ב.
פישר קרא לממשלה להמשיך במדיניות התקציבית המתבססת על יעדי ההוצאה והגירעון שנקבעו - ושמטרתה להמשיך ולצמצם את היחס הגבוה של החוב הממשלתי בתמ"ג ולהימנע מלעלות את שיעורי המס או לקצץ בהוצאות במידה ותחול ירידה בהכנסות ממיסים השנה אל מתחת לרמה החזויה בתקציב, ברקע ההאטה בצמיחת המשק.
אחד מהדברים העיקריים שחזר עליהם בנאומו היו שמירה על אמינות המשק במדיניות הממשלה. "הדבר האחרון שהמשק זקוק לו, במיוחד כעת, הוא אובדן אמינות במדיניות המקרו-כלכלית של הממשלה. הדבר עלול לעלות לנו ביוקר, באמצעות עלייה בשיעורי הריבית שנקבעים בשוקי ההון, שתגרום בסופו של דבר, לפגיעה נוספת בצמיחה ובתעסוקה".
בין היתר, הוא ציין שהפחת המואץ הזמני, שהאוצר מנסה להעניק כתמריץ לחברות להשקיע עכשיו ולא להמתין עד סוף ההאטה בצמיחה, הוא טוב ורצוי, וצפוי לסייע למשק לעבור את התקופה הזו בהצלחה.
פישר חזר והדגיש את המטרה העיקרית של בנק ישראל היא שמירה על יציבות המחירים, וכי למרות הצעדים האחרונים של הבנק, לא חל ולא יהיה שום שינוי בהתייחסות בנק ישראל לשמירה על יציבות מחירים כאל היעד המרכזי של מדיניות הריבית.
עצמאותו של הבנק המרכזי חשובה מאוד להצלחת המשק. זאת, בגלל הפיתוי ההרסני שעלול להיות לממשלה לדרוש מהבנק המרכזי להדפיס כסף כדי לממן את פעילותה, במקום להטיל מיסים על התושבים.
נגיד הבנק המרכזי הזהיר, כי הבנק בראשו הוא עומד חייב להמשיך להיות עצמאי ולהימנע מהדפסת כסף למימון פעילות הממשלה וציין, כי הורדת ריבית בהתחלה ובתנאים מסוימים אולי תורמת לצמיחה, אבל בסופו של דבר - לאחר תקופה שיכולה להיות מאוד קצרה - מובילה לאנפלציה.
כמו כן, הוא אותת לשוק, כי הוא לא מעוניין להוות כלי משחק לידי הממשלה, שבד"כ הינה בעלת אופק קצר עד הבחירות הבאות, ולהדפיס כסף לדרישתה. "במדינות דמוקרטיות יש לממשלות נטייה אינפלציונית. הדבר הזה מוכר היטב לחלק מאיתנו מלפני 30 שנה במשק הישראלי, עד המשברים שבאו כתוצאה מכך", הוא אמר.