ליהמן ברדרס מזהה הזדמנות: "המניות נמצאות ברמה הזולה מזה 30 שנה - ההתאוששות תגיע"
כלכלני ליהמן ברדרס מתקשים לשמור על אופטימיות באשר למצבה של כלכלת ארה"ב ושוקי המניות. האנליסטים עדיין מאמינים כי המיתון בארה"ב יהיה קל יחסית ויחלוף במהירות, אולם ההתאוששות לא תהיה מהירה, אלא איטית והדרגתית. להערכת האנליסטים, הצמיחה בארה"ב תסתכם השנה ב-1.2% ובשנה הבאה היא תרד ל-0.6% בלבד, כאשר שיעור האבטלה יעלה השנה ל-5.4% וב-2009 הוא יזנק כבר ל-6.2%.
"בהתחשב ברוחות שיצר משבר האשראי, הצריכה תישאר חלשה עד סוף 2009", אומרים האנליסטים בסקירה עדכנית על המשק האמריקני. "אנו צופים מיתון קל והתאוששות איטית ב-2009, מה שמשקף שוק גדול עבור הכלכלה - יותר מהמיתונים שפקדו אותנו ב-1990 או ב-2001".
שוק הדיור ימשיך להיות הגורם המרכזי שיעיב על הצמיחה הכלכלית בארה"ב, כאשר חוסר האיזון בין ההיצע לביקוש ימשיך להיות בולט לפחות עד סוף השנה. האנליסטים סבורים כי הפדרל ריזרב ימשיך להוריד את הריבית ב-1.25% נוספים לרמה של 1% בלבד עד לתחילת 2009.
ומה בנוגע לאינפלציה? האנליסטים איתן האריס ומישל מאייר, בכירי הכלכלנים בליהמן ברדרס, מאמינים כי ליבת האינפלציה תיוותר השנה ברמה של 2.3%, אולם ב-2009 היא תתמתן ותרד ל-2%.
ליהמן למשקיעים: "רסנו את ההתלהבות שלכם"
קונצנזוס התחזיות בשוק מצביע על כך שהמשקיעים מאמינים כי ה'פד' קרוב לסיום מהלך הורדות הריבית, וכי זו תתחיל לעלות כבר ברבעון הרביעי של 2008, כאשר במקביל המצב בשווקים ישתפר. "אנו מאמינים כי הערכה זו אופטימית מדי", אומרים בליהמן ברדרס, אשר מדגישים את הערכתם כי הריבית תמשיך לרדת עד לרמה של 1% בתחילת 2009.
"המשקיעים מכרו מניות בכמויות חסרות תקדים", אומרים הכלכלנים הבכירים. "בארה"ב לבדה, המשקיעים מכרו ברבעון השלישי והרביעי של 2007 מניות בהיקף של 390 מיליארד דולר. היציאה מהשוק האמריקני, אם מודדים במוניח שווי שוק, משמעותית יותר מאשר מה שאירע ברבעון השני של 1984 והרבעון הרביעי של 1988".
למרות התמונה העגומה בטווח הארוך, האנליסטים מאמינים כי בטווח הקצר יותר תבוא התאוששות בשוקי המניות, שכן השווקים נמצאים לדעתם במצב של "אוברשוטינג" (ירידה חדה מדי) ופעולות ה'פד' יסייעו לרווחי החברות לעלות.
"השווקים עברו במהירות לתמחר מיתון בטווח של 12 חודשים, ואנו צופים כי ההתאוששות במניות תגיע", אומרים האנליסטים, תוך שהם מדגישים כי במונחי שווי, "המניות נמצאות היום ברמה הזולה מזה 30 שנה".
ליהמן ברדרס ממליץ למשקיעים להתמקד בשוקי אסיה, בייחוד ביפן, כאשר בשוק האמריקני הם ממליצים לבחון השקעה במניות הבנקים שירדו בחדות, וכן במניות הקמעונאות.