ניתוח טכני: מדד המעו"ף - ללא שינוי ניכר
השבוע שחלף לא הביא איתו רוחות של שינוי. הגם ששוק המניות לא דעך, הרי שמנגד הוא נותר שפוף כשהיה. מניות מובילות לא פרצו מעלה ואלו שדשדשו נותרו באותו שלב. למניות המצויות במגמת ירידה אין טעם להתייחס יתר על המידה. מטבע הדברים, לא חדר למשוואה פרמטר חדש, כך שהסקירה שהיתה נכונה בשבוע שחלף, עומדת על כנה גם בשבוע הנוכחי. אלא שבסקירה הנוכחית התווסף סעיף השינוי המיוחל בשוק.
בסופו של דבר, מדובר בשוק המגלם מידה גבוהה של אי וודאות, וכל תרחיש אותו אנו יכולים להעלות על דעתנו, גם יכול להתרחש. העניין הוא הסבירות לקיומו. לכן, כל הערכת שוק חייבת לגלם לפחות שני תרחישים, כאשר כל אחד נהנה מהסתברות אחרת. ההערכה שהמגמה היא מגמת ירידה משמשת כתרחיש המרכזי, אך עלינו לקחת בחשבון את האפשרות ולפיה יסוב השוק על עקביו, ולסמן את הרמה ששבירתה מעלה תאותת על שינוי.
נקודות החולשה
שש נקודות החולשה אותן מניתי בשבוע שחלף, שרירות וקיימות גם השבוע. אליהן נוספה נקודת חולשה נוספת, כאשר בשלב זה אני לא משוכנע עד כמה היא משמעותית. קו המגמה העולה שתמך את גל העליות אשר החל ב-16 ליולי, ועבר דרך נקודת השפל שנרשמה ב-10 לאוגוסט, ברמת 770 הנקודות, נשבר כלפי מטה. הסיבה היא העובדה שהשוק נטה לנוע הצידה. קו זה משמש כקו התנגדות ברמות שסביב 815-820 הנקודות.
1. ירידות המחירים שהחלו ברמת 904 הנקודות הסתיימו אחרי צלילה של יותר מ-20% במהלך תקופה של מעט יותר מחודשיים. ירידה זו לוותה בעלייה משמעותית בהיקפי הפעילות. ירידות המלוות במחזורי מסחר גבוהים נוטות לסמן על חולשה ובדרך כלל סוללות את הדרך לגל ירידות נוסף.
2. בדרכו מטה שבר מדד המעו"ף שלוש רמות תמיכה בזו אחר זו. 850 הייתה הראשונה, 825- 830 מעליה הוא מתקשה לטפס כעת הייתה השנייה. 785 הנקודות הייתה רמת התמיכה השלישית שנשברה כלפי מטה.
3. בדרכו מטה שבר מדד המעו"ף קו מגמה עולה שתמך את מגמת העלייה שהחלה סביב אוקטובר 2004. שנתיים פחות כמה חודשים. קו זה נשבר כלפי מטה ובמסגרת מסע ההתאוששות של השוק הוא משמש כקו התנגדות ובולם את ניסיונות העלייה האחרונים.
4. מסע ההתאוששות של השוק אינו מלווה במחזורי מסחר גבוהים או במחזורים ההולכים ומתעצמים. המחזורים נותרים בינוניים עד נמוכים. אחד מהסימנים לסיומה של מגמת עלייה הוא התרחבות המחזורים כלפי מעלה.
5. מסע העליות האחרון של השוק נתקל בקושי רציני סביב רמות ההתנגדות 825 – 830 הנקודות. רמות אלו שימשו בעבר כרמות תמיכה ושבירתן כלפי מטה, הופכת אותן כעת לרמות התנגדות.
6. המומנטום לא היה כה נמוך מאז 2003. גל הירידות האחרון "החריב" את מדדי המומנטום ושלח אותם לרמות נמוכות בהן שהו רק בתחילת 2003. לחובבי ההיסטוריה אפשר לספר שמדדי המומנטום במסגרת גל הירידות האחרון, היו נמוכים וחלשים בדיוק כפי שהיו בגל הירידות הראשון של מפולת 2000. אפשר למצוא לא מעט הקבלות נוספות, אגב. אבל זה לא העניין המרכזי.
רמות תמיכה והתנגדות
בשבוע האחרון, נוספו למדד המעו"ף רמות התנגדות אותן מניתי בסעיף הקודם. שבירתו מטה של קו המגמה העולה ששימש בשבועות האחרונים כקו תמיכה, הופכת אותו לקו התנגדות ברמות שבין 815-820 הנקודות לערך. מעל לרמות אלו תהיה נשימתו של השוק כבדה בין 825-830 הנקודות ולאחר מכן התנגדות משמעותית עוד יותר בין 845-850 הנקודות.
מבחינת רמות תמיכה הרי שמתחת לשוק אפשר למצוא את הראשונה באזור של 790 הנקודות. מתחתיה ברמת 770 הנקודות.
רוחות של שינוי
כמו שכתבתי בפתיח תמיד קיים סיכוי למהלך בכיוון הנגדי לתרחיש הבסיסי. וכדי להיות מוכנים לקראתו יש לסמן את הרמה הקריטית ששבירתה מעלה תהפוך תרחיש זה לבעל משמעות ממשית. שני מרכיבים חייבים להתקיים יחדיו. הראשון הוא התרחבות היקפי הפעילות בכל ניסיון עליות. השני, שבירתה מעלה של רמת 830 הנקודות והתבססות מעליה כרמת תמיכה. אירוע זה יוריד משמעותית את רמת הסיכון ויעלה את הסבירות לגל עליות אותו יהיה עלינו לבדוק תוך כדי התפתחותו.
*אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
*הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
מאת: אייל גורביץ'