טכנית בנדל"ן 15 - רמת סיכון גבוהה
מי שישים לב לדינאמיקה של מדדים ומניות לאורך השנים, יזכה במספר תובנות מאלפות, בעיקר לגבי האופן בו מתחילות מגמות ירידה ארוכות טווח. הפולקלור המקומי יודע להעביר, כמו תורה שבעל פה, סיפורים מצמררי שיער אודות מפולות שהחלו בין לילה, גלי צונאמי ששטפו את חופי השוק ללא כל התרעה מוקדמת, ומתוך זאת, ליצור פחדים וחרדות שמקורם בעיקר בדמיוני הפורה של המשקיע ורמת החרדה אותה הצליח לפתח עם השנים.
אלא שמבט על לא מעט גרפים יגלה שבמרבית המקרים מדבר בדינאמיקה החוזרת על עצמה פעם אחר פעם ומתאפיינת במרכיבים כמעט קבועים. מבט על מרבית מניות המעו"ף טרם גל הירידות האחרון, יגלה שלפני מגמת הירידה, עברו המניות לתהליך של דשדוש שנמשך מספר חודשים וסיפק את ההזדמנות לפרק את החבילה בכבוד.
עלייה וסיומה, ההיקש למדד נדל"ן 15
מגמת עלייה מוגדרת כ"סדרה עולה של נקודות שיא ונקודות שפל. על כל נקודות שפל להיות גבוהה מקודמתה וכך גם לגבי כל נקודת שיא". אם נביט על גרף העמודות השבועי של מדד נדל"ן 15, נוכל לראות בבירור כיצד החל מיולי 2005 מצוי המדד במגמת עלייה. כל נסיגה נבלמה ברמה הגבוהה מקודמתה וכל גל עליות דחף לשיא גבוה מקודמו.
במהלך מגמת העלייה הייתה למחזורי המסחר נטייה ברורה להתרחבות. כל פריצה לשיא חדש הניבה מחזור גבוה עד שהמדד הגיע לשיא של 597.21 עם המחזור הגבוה ביותר.
מיד לאחר שהגיע לשיא זה החל תיקון טכני רגיל ומקובל. סיומו של התיקון הטכני, בדיוק כמו סיום קודמיו, אמור היה להניב גל עליות שישבור באסרטיביות את רמת השיא האחרונה. אלא שכאן החלו להיבקע מספר סדקים בחומת הביטחון של המדד:
1. ראשית הוא נכשל. מדד נדל"ן 15 הגיע לשיא של 582.80 ולא יסף. ולא רק זאת אלא שבשבועיים האחרונים הוא אף יורד.
2. גל העליות האחרון לווה, כפי שאפשר לראות על הגרף, במחזורי מסחר נמוכים משמעותית מאלו שאפיינו את גל העליות הקודם. גלי עליות המלווים בירידה במחזורים מסמנים, בדרך כלל, על סיומה של מגמת העלייה.
3. המומנטום – הכוח שמאחורי העלייה. בתחתית הגרף אפשר לראות את מדד העוצמה היחסית (rsi). אפשר לראות בבירור שכאשר הגיע המדד לרמת השיא הקודמת היה המומנטום גבוה. במילים פשוטות היה כוח מאחורי העלייה. כעת, בגל העליות השני, אפשר לראות כיצד מצוי מד המומנטום ברמות נמוכות משמעותית. במילים פשוטות, הרבה פחות כוח.
לאן כל זה מוביל אותנו?
לא בהכרח למגמת ירידה או למפולת או לקריסה או לאיזה תרחיש אפוקליפטי אחר. אבל הנתונים הקיימים מעלים לתודעה את האפשרות שגל העליות ארוך הטווח שחווה מדד נדל"ן 15 במהלך השנה האחרונה, קרב לקיצו. רמת הסיכון המגולמת בהשקעה במדד זה הולכת ועולה.
רמות תמיכה והתנגדות
על רמות ההתנגדות דיברנו. מבחינת רמות תמיכה יש לשים לב לראשונה השוכנת ב-535 הנקודות ומיד לאחריה ברמת 517 הנקודות. אבל חשיבותן של אלה בטלה בשישים לעומת רמת התמיכה שוכנת ב-410 הנקודות. שבירתה מטה עלולה להיות הרמת גורל לגבי המשך הדרך.
החזרה למגמת עלייה: רק שבירה כלפי מעלה של רמת 597 הנקודות בליווי מחזור מסחר גבוה.
*הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.
*אין בסקירה זו משום המלצה לקנות או למכור את השוק או מניות ספציפיות. סקירה זו מוגשת כאינפורמציה טכנית נוספת. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
מאת: אייל גורביץ'