ניתוח טכני במעו"ף: בשלב הנוכחי הסיכון בשוק גבוה
מנה עתירת קלוריות סיכון. מטבע הדברים, הרי שהשאלה שפותחת כל שבוע היא "יעלה או ירד"? אלא שלא תמיד זו השאלה הנכונה. משום שמעבר לעלייה או לירידה בהיקף כזה או אחר, קיימת גם רמת סיכון שהמשקיע נוטל על עצמו בכל פעולה. הרעיון במסחר בניירות ערך אינו להסתער על השוק בחמת זעם כל פעם שנרשמת עלייה, וגם לא לנסות ולקשר עליות או ירידות עם אירועים שהתרחשו במהלך השבוע. הרעיון הוא לאתר את ההזדמנויות שמייצגות רמת סיכון נמוכה יחסית וסיכוי גבוה להצלחה. השקעה ברמת סיכון גבוהה כמוה כשימוש מופרז במרכיב המזל. פעם הוא לטובתך ופעמיים שלוש לרעתך. וכאשר חושבים "סיכון", הרי שמדד המעו"ף מציע בשבועות האחרונים מנה עתירת קלוריות.
נקודות החולשה. אם ניקח דף נייר ונקפל אותו לאורכו, ובצידו האחד נרשום את הנקודות החיוביות ובצידו השני את השליליות, אני לא ממש משוכנע איזה צד יגבר על השני. מאחר וכולנו חושבים וכמהים לעליות, אציג בסעיפים הבאים את נקודות הקושי המייצגות את רמת הסיכון המגולמת בשוק.
1. ירידות המחירים שהחלו ברמת 904 הנקודות הסתיימו אחרי צלילה של יותר מ-20% במהלך תקופה של מעט יותר מחודשיים. ירידה זו לוותה בעלייה משמעותית בהיקפי הפעילות. ירידות המלוות במחזורי מסחר גבוהים נוטות לסמן על חולשה ובדרך כלל סוללות את הדרך לגל ירידות נוסף.
2. בדרכו מטה שבר מדד המעו"ף שלוש רמות תמיכה בזו אחר זו. 850 הייתה הראשונה, 825-830 מעליה הוא מתקשה לטפס כעת הייתה השנייה. 785 הנקודות הייתה רמת התמיכה השלישית שנשברה כלפי מטה.
3. בדרכו מטה שבר מדד המעו"ף קו מגמה עולה שתמך את מגמת העלייה שהחלה סביב אוקטובר 2004. שנתיים פחות כמה חודשים. קו זה נשבר כלפי מטה ובמסגרת מסע ההתאוששות של השוק הוא משמש כקו התנגדות ובולם את נסיונות העלייה האחרונים.
4. מסע ההתאוששות של השוק אינו מלווה במחזורי מסחר גבוהים או במחזורים ההולכים ומתעצמים. המחזורים נותרים בינוניים עד נמוכים. אחד מהסימנים לסיומה של מגמת עלייה הוא התרחבות המחזורים כלפי מעלה.
5. מסע העליות האחרון של השוק נתקל בקושי רציני סביב רמות ההתנגדות 825-830 הנקודות. רמות אלו שימשו בעבר כרמות תמיכה ושבירתן כלפי מטה, הופכת אותן כעת לרמות התנגדות.
6. המומנטום לא היה כה נמוך מאז 2003. גל הירידות האחרון "החריב" את מדדי המומנטום ושלח אותם לרמות נמוכות בהן שהו רק בתחילת 2003. לחובבי ההיסטוריה אפשר לספר שמדדי המומנטום במסגרת גל הירידות האחרון, היו נמוכים וחלשים בדיוק כפי שהיו בגל הירידות הראשון של מפולת 2000. אפשר למצוא לא מעט הקבלות נוספות, אגב. אבל זה לא העניין המרכזי.
רמות תמיכה והתנגדות. מהלך העליות קצר הטווח של מדד המעו"ף יכול להימשך אם כי בדרכו מעלה נכונו לו לא מעט מבחנים וקשיים. התנגדות ראשונה בין 825-830 הנקודות ולאחר מכן התנגדות משמעותית עוד יותר בין 845-850 הנקודות.
מבחינת רמות תמיכה הרי שמתחת לשוק אפשר למצוא את הראשונה באזור 808 הנקודות. מיד לאחר מכן ברמת 800 הנקודות הנוצרת על ידי קו המגמה העולה קצר הטווח העובר דרך נקודות השפל ( 718, 770 הנקודות). 790 הנקודות היא רמת תמיכה נוספת ומתחתיה ברמת 770 הנקודות. אלא שלא כל הנקודות חשובות באותה מידה. ישנן רמות תמיכה משמעותיות יותר ואחרות – פחות. לעניות דעתי, רמת התמיכה המשמעותית יותר מצויה השבוע ברמת 800 הנקודות. שמירה עליה תשמור על סיכויי מדד המעו"ף להמשיך ולטפס. שבירתה מטה תערער את מה שנבנה עד היום ותעמיד את המשוואה הטכנית במצב מאוזן.
סיכום. כמו שכתבתי בשבוע שחלף. גל עליות? חזרה למגמת העלייה? השוק מחדש ימיו? אולי, זו בהחלט אפשרות, אבל בשלב הנוכחי הסיכון גבוה. הרבה יותר גבוה ממה שהמשקיע הממוצע צריך ליטול על עצמו.
מאת: אייל גורביץ'.
*אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד.
*הערה: כל הזכויות שמורות. אין לשכפל, להעתיק, לתרגם, לצלם, להקליט או להעביר בכל צורה שהיא כל חלק מן החומר אלא באישור מפורש בכתב מן המחבר.