
לא חייבים תואר: מספיק שתהיו עם יכולות טובות ותזכו במשרה נחשקת
שנים של לימודים, הוצאות של מעל 100 אלף שקל - האם תואר שווה את הזמן ואת המשאבים? ובשטח - שכר של עשרות אלפי שקלים בלי צורך ללמוד לתואר, אבל רק אם יש לכם יכולות
לימודים לתואר זה עניין יקר, קשה, זה דורש משאבים, זה לוקח שנים. האם זה משתלם? האם אין דרכי קיצור? תחשבו על צעירים שמוכשרים בתחום הסייבר כי הם כבר בתקופת התיכון היו סוג של האקרים. האם הם צריכים תואר? זה כנראה רק יעכב אותם בהתקדמות - החברות יחזרו אחריהם גם בלי תואר, הם יתחילו לעבוד ולהרוויח (הרבה) 3-4 שנים לפני מסיימי תואר, ובזמן הזה הם ירוויחו במצטבר מאות אלפים רבות.
טוב, זה סייבר, אבל זה לא רק במקצועות האלו - מעצבים דיגיטליים, אנשי מכירות, מקצועות בתחום הרשתות, מקצועות חדשים שקשורים להפעלת ה-AI ועוד מקצועות רבים לא זקוקים לתעודות. מקסימום תעודה של קורס, אבל לא 3-4 שנים מאוד יקרות.
הצעירים מגלים את זה. שוק הלימודים ושוק העבודה משתנים. יש הרבה תפקידים שלא דורשים תואר, יש גם הרבה תארים שעוד מעט לא יהיו רלבנטיים - תשאלו למשל את לומדי החשבונאות. בשנים האחרונות נמשכה המגמה של "הייטק וכל היתר". הרוב רוצים מקצועות הייטק ולכן לימודי הייטק, חלק מהם גם מבין שלא צריך בהכרח תואר. במקביל, "כל היתר" הפכו לפחות מבוקשים ורואים את זה בביקוש ללימודים באקדמיה.
הצלחה מקצועית - גם בלי תואר
בשנים האחרונות, יותר ויותר צעירים בישראל מגלים שהדרך להצלחה מקצועית לא בהכרח עוברת דרך אולם ההרצאות באוניברסיטה. השוק מתגמל תוצאות על פני תעודות, מקצועות רבים פותחים את שעריהם למי שמביא יכולות מעשיות, נחישות וכישרון – גם ללא תואר אקדמי. זו תופעה חדשה. עד לפני כשני עשורים היה מסלול מסורתי של תיכון, צבא, תואר ועבודה. זאת היתה פעם ברירת המחדל, אבל זו כבר אינה חזות הכול.
- ירידה מדאיגה בהשתתפות צעירים בשוק העבודה בישראל – מה עומד מאחורי התופעה?
- 10 המקצועות שיעלמו מהעולם ו-10 המקצועות שיהיו מאוד מבוקשים; איך ייראה שוק העבודה ב-2030?
עלויות שכר הלימוד הגבוהות, לצד תוכניות לימוד שלא תמיד מתואמות עם צורכי השוק, מובילות צעירים רבים לבחור בנתיבים חלופיים: קורסים מעשיים, התמחויות בשטח, למידה עצמאית או הכשרות ממוקדות. במקביל, מעסיקים – במיוחד בתעשיות דינמיות כמו טכנולוגיה, שיווק, עיצוב ושירותים – מחפשים אנשים שיודעים לדלוור, לספק תוצאות, ללא קשר לשאלה אם יש להם תואר או לא.
חברות מובילות כמו גוגל, אפל ומיקרוסופט; חברות טכנולוגיה מובילות בארץ וסטארט-אפים רבים, כבר לא רואים בתואר תנאי סף. במקום זאת, הם מתמקדים במיומנויות, כישרון ויכולות. מה שמעסיקים מחפשים לא בהכרח נלמד באקדמיה, האמת שהאקדמיה במקרים רבים דווקא בולמת את התכונות החשובות של העובד, כמו יצירתיות, חשיבה מחוץ לקופסה, יזמות ולמידה עצמית. זה לא רק בהייטק – גם בתחומי המסחר, השירותים והפרסום, המגמה ברורה: כישרון וניסיון מעשי הכי חשובים.
תואר הוא רק בונוס
נתחיל מהברור - תוכנה. השוק זקוק למתכנתים מיומנים. אם אתם עוברים מבחן קוד וראיון טכני מוצלח ואתם גם מתאימים מבחינת האישיות והתנאים הכספיים אתם יכולים להיכנס לעבודה בהייטק. האמת שדווקא אם אתם מגיעים מהאוניברסיטה אתם בבעיה - אתם נתפסים כג'וניורים ללא ניסיון מעשי, והביקוש לג'וניורים נמוך מאוד - רבים ממסיימי אוניברסיטה בלימודים נחשקים בתכנות ומדעי המחשב, מחפשים בחצי שנה-שנה האחרונה תפקיד ומתקשים. מנגד, אם הלכתם למסלול אחר - למדתם בעצמכם, התנסיתם, עשיתם קורס, ועבדתם אפילו במקום "פחות נחשב" רק כדי לקבל ניסיון אתם מבוקשים מאוד. שלא לדבר על בוגרי קורסים בצבא - הניסיון שלהם שווה באזרחות זהב והם מתחילים ממשרות טובות.
- בכמה עלה השכר בהייטק ובאיזה תפקיד מרוויחים הכי הרבה?
- הישראלים מחפשים הכנסה נוספת: כך הפלטפורמות הדיגיטליות הופכות למקור פרנסה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
יתרון: משכורות התחלתיות של 25,000–18,000 שקל, עם פוטנציאל ל-30,000 שקל ומעלה תוך שנתיים.
שיווק דיגיטלי
תחום זה כולל ניהול קמפיינים, SEO, ניתוח נתונים ואסטרטגיות תוכן. מעסיקים מחפשים תוצאות מוכחות, לא תארים. דרכי כניסה: קורסים חינמיים של גוגל (Google Ads, Analytics) או מטא, קורסים מקוונים ב-Coursera, או התמחות בחברות קטנות. תיק עבודות עם קמפיינים מוצלחים הוא המפתח.
יתרון: גמישות לעבודה כפרילנסר, עם הכנסות התחלתיות של 15,000–12,000 שקל.
עיצוב UX/UI
חוויית משתמש (UX) ועיצוב ממשקים (UI) הם תחומים שבהם הפורטפוליו הוא המלך.
דרכי כניסה: קורסים מקוונים כמו Interaction Design Foundation או בתי ספר לעיצוב, לצד עבודה על פרויקטים מעשיים.
משכורות של 18,000–13,000 שקל בהתחלה, עם אפשרות להתקדם מהר.
מכירות וניהול לקוחות
בתחום המכירות וגם השירותים והתמיכה (תפעול שוטף מול הלקוחות), היכולת לשכנע ולהביא תוצאות היא שקובעת. תפקידי מכירות טלפוניות (SDR) דורשים אנגלית טובה, כושר שכנוע ואנרגיה. הכשרות קצרות בחברות מספקות את הידע הנדרש. השכר תלוי בסוג החברה שעובדים בה. זה יכול להגיע גם ל-18,000 שקל ומעלה בהתחלה.
בדיקות תוכנה (QA)
תפקידי QA הם נקודת כניסה פופולרית להייטק, עם דרישות כניסה נמוכות יחסית. אפשר ללמוד את התחום בקורסי QA קצרים, לעבוד בהתחלה בשכר נמוך יחסית להייטק של 12-15 אלף שקל, אבל מהר מאוד זה יכול לקפוץ. ויש גם אפשרות להתקדם לפיתוח.
סייבר ואבטחת מידע
תחום הסייבר פתוח לחלוטין לכולם , שם זה רק עניין של יכולות. אפשר לעשות הסמכות בינלאומיות מקובלות דרך האינטרנט ואפשר גם לבוא בלי קורסים אבל עם ידע ויכולות. השכר יכול להיות עשרות אלפי שקלים בחודש, כבר על ההתחלה.
האם התואר באמת לא רלוונטי?
למרות המגמה, יש תחומים שבהם תואר עדיין נתפס כיתרון, כמו במגזר הציבורי, בבנקים מסורתיים או במשרות ניהול בכירות, אם כי כמות המנהלים בלי תואר הולכת ועולה. בתעשיות הדינמיות – טכנולוגיה, שיווק, עיצוב ומסחר – המעסיקים מתמקדים במה שאתה יודע לעשות, לא במה שלמדת. מחקרים מראים שיותר מ-60% ממשרות ההייטק בישראל אינן דורשות תואר כתנאי סף, וחברות רבות מעדיפות מועמדים עם ניסיון מעשי, פרויקטים מוכחים או המלצות.
הסיבה לכך פשוטה: האוניברסיטה לא תמיד מכינה את הסטודנטים למיומנויות שהשוק דורש. לדוגמה, תוכניות לימוד במדעי המחשב עשויות להתמקד בתיאוריה, בעוד חברות זקוקות למתכנתים ששולטים בטכנולוגיות עדכניות. כתוצאה מכך, מעסיקים מעדיפים לבחון מועמדים על סמך מבחנים מעשיים, תיקי עבודות והוכחות בשטח. למעשה, מה שהכי חשוב במקצועות הדינמיים האלו הוא יכולת למידה - אתם מגיעים לחברה ויודעים את הכלים והתוכנות הנדרשות, אבל עוד שנה זה ישתנה, ותצטרכו להתאים את עצמכם לכלים החדשים. המקצועות האלו ובכלל המקצועות הופכים להיות דינמיים עם שינויים תכופים בכלים ובסביבת העבודה.מי שיש לו יכולת הסתגלות ולמידה עצמית - מרוויח
איך להצליח בלי תואר: מדריך מעשי
נתחיל בבחירה - בחרו הכשרה מעשית ואיכותית. הימנעו מקורסים שמבטיחים "הצלחה מהירה" או "משכורת ענק תוך חודשיים". חפשו תוכניות שמתמקדות בתרגול מעשי, ליווי אישי וחיבור לתעשייה. בדקו ביקורות, התייעצו עם בוגרים וודאו שהקורס מוכר על ידי חברות מובילות.
בנו תיק עבודות מרשים - מעסיקים רוצים לראות מה עשיתם, לא מה למדתם. פתחו בלוג, עיצבו אתר, נהלו קמפיין פרסום לעסק קטן, או בנו אפליקציה פשוטה.
צרפו לינקים לקורות החיים - במקום לכתוב "השתתפתי בקורס", הוסיפו קישורים לפרויקטים שלכם – בין אם זה GitHub, Dribbble, אתר אישי או דף לינקדאין עם המלצות. זה מראה על יוזמה ומקצועיות.
התכוננו לראיונות ולמבחנים - בראיונות רבים תתבקשו להדגים יכולות – בין אם זה כתיבת קוד, ניתוח קמפיין או עיצוב מהיר. תרגלו מבחנים טכניים, הכינו תשובות לשאלות התנהגותיות והראו ביטחון ביכולותיכם.
צרו קשרים בתעשייה - השתתפו בכנסים, קבוצות לינקדאין, או מפגשי נטוורקינג מקומיים. המלצה ממכר או קולגה יכולה לפתוח דלתות.
ולסיום - זה לא מתאים לכולם. ויש לימודי אקדמיה שלא ניתן להחליף: רפואה, משפטים, פסיכולוגיה ועוד. עם זאת, למי שבוער לו כבר להרוויח כסף, והוא לא מעוניין או לא יכול לממן את הלימודים יש הרבה מאוד יתרונות כיום בעבודה כמה שיותר מהר למתאימים.
- 16.דב 19/04/2025 03:13הגב לתגובה זותואר הוא דבר חשוב לחיים בעיקר צעירים וחשוב ללמוד בגלל הדרך ההשכמה ההתמדה החשיבה הלימודית זו דרך העולם וזה חשוב מאד ..
- 15.מושון 17/04/2025 21:13הגב לתגובה זותואר אמיתי לא מדעי הדשא זו המקפצה הכי גדולה בחיים היום. חוץ מאונלי פאנס כמובן
- 14.אפללו 17/04/2025 19:44הגב לתגובה זובלי לימודים ובלי זדא רעס
- אנונימי 22/04/2025 16:19הגב לתגובה זואתה חבר קרטל מה אתה רוצהדיברו על עבודות אמיתיות
- אני 60 אלף בנמל חיפה (ל"ת)חיים 17/04/2025 20:03הגב לתגובה זו
- 13.גמד 17/04/2025 19:24הגב לתגובה זובעולם מטורלל שבו האנושות נמצאת אנחנו רודפים אחרי הזנב של עצמנו כמה חבל לראות את העולם במרדף אחרי משהו שהוא לעולם ישיג ואנשים רשעים מנהלים את הכל עם הרבה שקרים ותאוות בצע
- 12.מי מי נותן לילד כאפות כמו עמית בר להצהיר כזו הצהרה בושה לאתר ביזפורטל (ל"ת)אנונימי 17/04/2025 18:39הגב לתגובה זו
- אסף עמר (ל"ת)אנונימי 17/04/2025 22:57הגב לתגובה זו
- 11.אנונימי 17/04/2025 16:01הגב לתגובה זולי אין אפילו תעודת בגרות מלאה. אני עובד בתפקיד סטנדרטי לחלוטין עם משכורת של 10 אלף שח נטו ובנוסף אני עושה כל חודש ממסחר עוד 1213 אלף לפחות. חי את החיים הטובים וטס פעמיים לחול ואף אחד לא יודע. חחח. ולעומת זאת אני רואה הייטקיסטים שירקו דם 4 שנים בתואר ועכשיו מחפשים עבודה כבר שנה ולא מוצאים
- 10.לא צריך תואר. אני נותנת למנכל הייטק הכל כולל הכל ומרוויחה 40K נטו (ל"ת)חיילת משוחררת 17/04/2025 15:50הגב לתגובה זו
- 9.אנונימי 17/04/2025 14:44הגב לתגובה זוהסכלה
- 8.לא בחול. לך תחפש את חברים שלך ללא תואר באירופה (ל"ת)סודי 17/04/2025 14:10הגב לתגובה זו
- 7.רון גל 17/04/2025 14:09הגב לתגובה זואיך לא ברור לי במשך 20 שנה כל פעם זה שמעלי מתפטר ובועטים אותי למעלה.אז באתי להחליף עכברים ולהתקין חלונות והגעתי לאן שהגעתי.
- 6.אנונימי 17/04/2025 13:30הגב לתגובה זוהנקודה היא שמי שבאמת ניחן בתכונות של למידה עצמית נכונות לעבודה קשה יצירתיות סבלנות והקדשת זמן יכולת למידה והבנה של דברים מורכבים בדרך כלל זה יהיה אחד שסיים בהצלחה תואר אקדמאי.
- 5.חחחח 17/04/2025 13:28הגב לתגובה זואין ביקוש ללימודים או שאין ביקש לרואי חשבון
- 4.מדינה רקובה 17/04/2025 13:23הגב לתגובה זוהמדינה מאוד מושחתת ומוציאה את החשק להתאמץ. עדיף להיות משהו פשוט בחול מאשר לסבול פה שיהיה מנהל מפגר עם קשרים שמתעלל בעובדים שלו
- 3.סוף סוף מבינים שבהרבה מקצועות הלימודים רק שורפים זמן ולא מועילים לעומת הזמן שאנשים שורפים (ל"ת)זורזיניואנונימי 17/04/2025 12:58הגב לתגובה זו
- 2.זה נכון לגבי כל תחום האקדמיה פשטה את הרגל והשיטה חייבת להשתנות (ל"ת)אנונימי 17/04/2025 12:56הגב לתגובה זו
- 1.מהנדס 17/04/2025 12:55הגב לתגובה זובהרבה מקרים בהנדסה יהיה מאוד קשה להחליף את הידע שנלמד באקדמיה. דווקא הAI יכול לעשות את העבודות הפשוטות יותר שלא דורשות ידע תיאורטי מורכב. יידרשו פחות מתכנתים ויותר אלגוריתמאים למשל בעתיד.
- אנונימי 17/04/2025 17:05הגב לתגובה זולא יצטרכו מתכנתים מהר יותר מאשר אלגוריתמיקאים אבל לא בהרבה הai שנועד לחשוב יחליף את המוח של האלגוריתמיקאים ויעשה את העבודה שלהם בהרבה יותר מהר.