
אגד זכתה - תפעיל את הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה בגוש דן
המכרז התחבורתי הגדול בישראל נסגר – אגד זכתה ותנהל את הרשת למשך עשור; אגד בשליטת קיסטון הבורסאית
אחרי עיכובים ממושכים, חברת נת"ע הכריזה על אגד החברה הבת של קרן קיסטון כזוכה במכרז להפעלת שני קווי הרכבת הקלה החדשים של גוש דן – הקו הירוק והקו הסגול. אגד תהיה אחראית על תפעול הרכבות, התחנות, מרכזי השירות והבקרה, למשך עשר שנים, עם אפשרות להארכה לעשור נוסף. הזכייה מחזקת את אחיזתה של אגד בתחום התחבורה המסילתית בישראל, לאחר שהיא כבר מחזיקה בבעלות על תבל – החברה שמפעילה את הקו האדום.
הקרב על המכרז – שש קבוצות, זוכה אחת
במכרז, שנחשב לאחד המכרזים הגדולים והמורכבים בהיסטוריה של התחבורה הציבורית בישראל, התמודדו שש קבוצות: נתיב אקספרס עם סופרבוס, דן עם Marfina הספרדית, מטרופולין עם CCECC הסינית, שפיר עם CAF הספרדית ואלקטרה אפיקים. בסופו של דבר, אגד גברה על כולן ותנהל את הקווים החדשים, שמתווספים לקו האדום שפועל מאז אוגוסט 2023.
שינוי בתנועה: שני קווים, מאות אלפי נוסעים ביום
הקו הירוק והקו הסגול צפויים לשנות את פני התחבורה הציבורית בגוש דן. הקו הירוק, שאורכו 39 קילומטרים עם 62 תחנות, יחבר את הרצליה, תל אביב, חולון וראשון לציון, ויוכל להסיע כ-275 אלף נוסעים ביום, עם תדירות של רכבת כל ארבע דקות. הקו הסגול יתפרס על פני 27 קילומטרים עם 46 תחנות בערים תל אביב, רמת גן, קריית אונו, גבעת שמואל, אור יהודה ויהוד־מונוסון, וצפוי לשרת כ-256 אלף נוסעים ביום.
עלות הפרויקט אינה מבוטלת: הקו הירוק נאמד ב-19 מיליארד שקל, בעוד שהקו הסגול מתוקצב בכ-12 מיליארד שקל. לפי נת"ע, מדובר במכרז ההפעלה הגדול ביותר שנעשה בישראל עד כה, עם חוזה הפעלה במאות מיליוני שקלים.
- קיסטון צופה הכנסות של 300 מיליון שקל בשנה, לעומת 238 מ' שקל ב-2024
- קיסטון צופה הכנסות של 2 מיליארד שקל מהפעלת הקו הירוק והסגול
לוחות זמנים שאפתניים – האם יעמדו בהם?
למרות התקדמות הפרויקט, ההפעלה של הקווים עדיין רחוקה. הקו הירוק צפוי להתחיל לפעול בשלבים – חלקו הדרומי מראשון לציון דרך חולון עד תל אביב ייפתח ב-2028, והחלק הצפוני מתל אביב להרצליה רק ב-2030. הקו הסגול, שנחשב לפשוט יותר לביצוע בהיעדר מקטעים תת-קרקעיים, אמור להתחיל לפעול ב-2028, שנתיים אחרי היעד המקורי שהוצב.
כמו בפרויקטים קודמים של נת"ע, הספקנות בענף התחבורה גדולה. גורמים בענף מעריכים כי עיכובים נוספים אינם בלתי נמנעים, בעיקר בשל השלכות המלחמה והשפעותיה על כוח האדם והאספקה. הקו האדום, למשל, היה אמור לפעול כבר ב-2021, אך רק באוגוסט 2023 יצא לדרך.
בלעדיות לאגד – יתרון או חסרון?
אחד הנושאים שמעסיקים את משרד התחבורה הוא ריכוזיות המפעילים. כעת, אגד שולטת באופן בלעדי ברשת הרכבות הקלות של גוש דן, דבר שמעלה חששות לגבי יכולת המדינה לשמור על תחרותיות בענף. בתחילת הדרך נבחנה אפשרות להעניק את ההפעלה לשני זכיינים נפרדים, אחד לכל קו, אך לבסוף הוחלט לרכז את ההפעלה תחת מפעיל אחד, מתוך כוונה להבטיח אחידות תפעולית.
- הקלה לבעלי רכב חשמלי: באוצר מבקשים להסיר את מס הקניה מעמדות טעינה רגילות
- הכבישים פקוקים יותר: 120 אלף כלי רכב חדשים עלו על הכבוש, למה זה צפוי להשתנות?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
בממשלה יש קולות הטוענים כי הבלעדיות של אגד עלולה להוביל לדרישות תקציביות נוספות בעתיד, כפי שכבר קרה עם הקו האדום. מנגד, בנת"ע מסבירים כי ריבוי מפעילים עלול ליצור בעיות אינטגרציה ולהקשות על הניהול השוטף של המערכת.
האתגר הבא של התחבורה הציבורית
בעוד שפרויקט הרכבת הקלה מתקדם, עיני המערכת כבר נשואות לפרויקט התחבורתי הבא – המטרו של גוש דן. רשת הרכבות התת-קרקעיות, שמוערכת ב-150 מיליארד שקל, תתממש ככל הנראה רק בעוד עשור, אך המכרזים להפעלתה יתחילו כבר בשנים הקרובות.בסופו של דבר, המבחן של אגד יהיה בהפעלת הקווים בצורה אמינה, ללא תקלות חמורות כמו אלו שחוו הנוסעים בקו האדום. הצלחת הפרויקט תלויה לא רק במפעיל, אלא גם בממשלה, שתצטרך להבטיח שהשירות יהיה חלק, יעיל, ונגיש לכלל תושבי המטרופולין.