מואנד ריאן מלרן
צילום: יונתן בלום
חשיפה

חשיפת ביזפורטל: פנינסולה של מיטב סיפקה אשראי לבעל השליטה במלרן - עסקה לגיטימית?

האשראי נועד לרכישת מניות במלרן; מפנינסולה נמסר: ""אנחנו לא מפרטים מידע על פעילותנו מול לקוחות. כל הפעילות שלנו נעשית בהתאם לכללי חיתום וניתוח אשראי קפדניים"

רוי שיינמן | (3)
נושאים בכתבה מלרן פנינסולה

לביזפורטל נודע כי פנינסולה של מיטב שפועלת בשוק האשראי החוץ בנקאי סיפקה מימון לריאן מואנד, בעל השליטה במלרן מלרן 0%  גם היא שחקנית בשוק האשראי החוץ בנקאי.מואנד רכש כ-3% נוספים ממניות החברה ועלה לאחזקה של 59% כשפנינסולה העמידה לו מימון של כ-7-8 מיליון שקלים. פנינסולה קיבלה את המניות במלרן כשיעבוד.

העסקה הזו נראית מעט בעייתית. ראשית, למה מואנד קונה מניות במימון? אם הוא לא מביא הון עצמי כדי לרכוש מניות, אז למה לקחת סיכון כזה והאם זו באמת הבעת אמון או סוג של מחויבות לרכוש את המניות בדרך הזאת אולי כדי שהמחיר בשוק לא ייפגע? ואם כך - האם יש לו מימון נוסף מול המניות שהוא מחזיק (מול החזקת השליטה). בעל שליטה בחברת אשראי שממונף זה די בעייתי - סיכון שלו, משבר אצלו והוא יכול לגלוש לכספים הגדולים שנמצאים בחברת האשראי החוץ בנקאי. לא סתם הפיקוח על בנק ישראל בודק את היכולות הפיננסיות של בעלי השליטה בבנקים.

בעלי שליטה בבנקים צריכים גם לעבור את אישור המפקח על הבנקים כשהם מקבלים אשראי מגופים אחרים בסכומים משמעותיים. כאן, בשוק האשראי החוץ בנקאי זה פרוץ יחסית. 

שאלה שנייה שעולה כאן היא למה לקחת אשראי מחברת אשראי חוץ בנקאי? זה ידוע שאם הוא היה לוקח אשראי מבנק, הריבית היתה נמוכה יותר. האם מואנד נמצא ברמת מינוף כזו שהוא כבר לא יכול לקבל אשראי מהבנקים? ואז בלית ברירה פונה לשוק האשראי החוץ בנקאי?

והשאלה השלישית - למה פנינסולה של מיטב היא ספקית האשראי? אולי זה בשל יחסים עם פנינסולה בעסקאות אחרות, אולי זו הריבית שהיתה יחסית טובה. כך או אחרת, יש כאן שאלות עקרוניות - האם זה תקין לתת הלוואות שנועדו לרכישת מניות בגוף לכאורה מתחרה או גוף שיכול להיות בקשר עסקי. ומה יקרה אם לא תהיה אפשרות להחזיר את החוב, האם פנינסולה תקבל את המניות ותחזיק בהחזקה בגוף אשראי חוץ בנקאי?

 והאם יש ניגודי עניינים או עסקאות בין שני הגופים שעשויים להסביר את המהלך הזה - אולי מואנד מקבל אשראי מפנינסולה כי הוא הביא לה עסקאות משותפות עם מלרן? הערבוב הזה נראה בעייתי. דמיינו שמואנד לוקח אשראי מפנינסולה בשעה שעובדי פנינסולה לוקחים אשראי ממלרן? זה בתיאוריה, אבל איך המשקיעים יכולים לדעת על עסקאות כאלו שמבטאות פעילות עסקית בעייתית?   

הגופים האלו פועלים על פי החוק, אבל אולי הרף של החוק לא מספק ויש עסקאות לא מעטות בעייתיות שחומקות. משהו בעסקה כזו לא מריח טוב, זה ערבוב של עסקים עם הון, זה שימוש בכסף שגוייס מהציבור בפנינסולה שלא ברור אם הוא מבטא עסקה רגילה לחלוטין. 

קיראו עוד ב"שוק ההון"

מפנינסולה נמסר: "אנחנו לא מפרטים מידע על פעילותנו מול לקוחות. כל הפעילות שלנו נעשית בהתאם לכללי חיתום וניתוח אשראי קפדניים"


תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    סיפור מוזר 15/05/2025 10:55
    הגב לתגובה זו
    בעל השליטה במלרן אמור לפעול לטובת מלרן נגד המתחרים שלה. עכשיו שהוא חייב כסף למתחרים הוא לא יכול לפעול לטובת החברה שלו על חשבון המתחרים. וחוץ מזה אני די בטוח שהשתלטות של חברה על המתחרה מצריך אישור מהממונה על התחרות כדי לוודא שהשוק יישאר תחרותי. וכאן יש שיעבוד מניות של חברה אחת למתחרה שלה.
  • 2.
    אנונימי 15/05/2025 09:17
    הגב לתגובה זו
    על אף המאמץ הרב לא הצלחתם למצוא סיבה אחת אמיתית למה זאת עסקה בעייתית.
  • 1.
    קורא ותיק 15/05/2025 08:50
    הגב לתגובה זו
    חשוב לבדוק ולבקר אבל לא העלתם שום בעיה מהותיתהסיבה להעמדת ההלואה באופן כזה יכולה להיות משלל סיבותמבחינת מלרן הצורך במזומנים ומבחינת פסינוליה זאת הזדמנות לחזק את האחיזה שלהם בשוק