ביטול קקטוס הזהב - התגובות: "התחרות לא רלוונטית, הפרסומאים לא מתעניינים"
תחרות הקקטוס, לטוב ולרע, אחד משיאי השנה עבור ענף הפרסום המקומי לא תתקיים ב-2013. אירוע הענקת הפרסים החגיגי, שמאגד יחד את כל תעשיית הפרסום לערב שבו מוכתר המשרד הקריאטיבי של השנה יוקפא לשנה אחת מסיבות שהן בעיקר כלכליות.
משיחות עם אנשי הקריאייטיב הבכירים בענף עולה כי מעבר לסיבה הכלכלית, לתחרות הקקטוס ומארגניה יש לא מעט חושבים לעשות. ביטולה ב-2103 גורם לאנשי הקריאייטיב שעומדים במרכז ההתרחשות השנתית להצביע על שלל הסיבות המהותיות הנוספות שבגינן יש לתהות על קנקנה של התחרות, מעמדה בענף ומשמעותה עבור המשרדים ולקוחותיהם.
טל ריבן, סמנכ"ל הקריאייטיב במשרד הפרסום אדלר חומסקי שזכה במקום ה-1 בקקטוס הזהב 2011 אומר לאייס: "אני מבין את ההחלטה הכלכלית שהובילה לביטול התחרות ויחד עם זה עצוב לי על כך. חשוב מאוד שתהיה תחרות שתייצג את העבודות ואת המשרדים. בתור מי שיושב באיגוד ניסינו למצוא כל דרך אפשרית כדי לקיים את התחרות כי זה היה מאוד חשוב, אך כנראה שלא הצלחנו להגיע למקום שהיה שווה לכולם. עיקר המאמץ עובר עכשיו לאיך לגרום לזה לקרות ב-2014".
נמצאים בצומת - חייבים לשנות את הקונספט
יורם לוי, מנהל הקריאייטיב הראשי בבאומן בר ריבנאי ויו"ר ועדת הקקטוס אומר: הביטול נובע ממספר סיבות. החלטנו, הפרסומאים כי עקב השנה הקשה שכללה פיטורים והורדות שכר יהיה קצת טעם לפגם להשקיע את הכסף שאין באירוע ובהגשת העבודות". לוי מציף את הבעיה עליה מדברים בענף הפרסום בהקשר של תחרות הקקטוס ואומר: "תחרות הקקטוס נמצאת בצומת שבה היא מחויבת לשינוי קונספט. הקקטוס במתכונתו הנוכחית לא יכול להמשיך יותר משום שהוא איבד מהרלוונטיות שלו, ובשנה האחרונה הוא כבר לא מעניין את המפרסמים, והאמת שגם הרבה פחות מהפרסומאים".
לדברי לוי: ברגע שהוציאו את המפרסמים מהתהליך כולו, ולא רק מהשיפוט - הם לא מוזמנים לאירוע ולא מהווים חלק מהחגיגה, אז אין להם עניין וכשאין להם עניין אז משמעות הזכייה קטנה משמעותית כיוון שזה גן סגור עבור אנשי הקריאייטיב". התחרות, הוא מוסיף "נהייתה 'בואו נייצר עבודות עבור הקקטוס'. שלא כמו המודל של תחרות האוסקר שם למשל מוצגים הסרטים הטובים של השנה והשופטים מוזמנים לבחור מתוכם, בקקטוס לא מעודדים קריאייטיביות בפרסומות אמיתיות. במשרדים אומרים אני אשקיע בעבודות חד פעמיות או עבודת דיגיטל או מיזם איזוטרי באיזה רחוב כלשהו, ואז במיינסטרים השוטף משקיעים פחות".
על פי לוי ההכרה בדעיכת הקקטוס הגיעה בארוע שהתקיים בשנה שעברה. "אז הבנו שהתחרות חייבת שינוי דרמטי קונספטואלי ורענון וזה מוסכם על רוב חברי ועדת הקקטוס - אם לא כולם". לדבריו "חייבת להיות תחרות פרסום וזה שהיא מבוטלת זו תקלה, אבל עדיף לבטל פעם אחת, כדי ליצור תחרות שתחזיר לעצמה את המשמעות והמקום הראוי לה. כזו שכולם יחכו לה ו'יספרו אותה' בניגוד להיום". הוא מסכם ואומר: "השנה תהיה שנת שמיטה ואחריה יבואו בתקווה 7 שנים טובות".
ריבן מעלה סברה נוספת וטוען כי "הם (מארגני הקקטוס, מ"ב) ניסן לכוון למודל שיפוט בינלאומי ובדרך איבדו את ההיבט הארצי ואת התרומה של זה ללקוח. המפרסמים יצאו מקאדר השיפוט, ועצם ההחלטה לעבור לפורמט של מנהלי קריאייטיב - למרות שזה מחדד את הדברים ומוערך על ידם גורם לאובדן האימפקט של העבודות ביומיום במדינה. המצב הזה ייצר ביקורת לא קטנה על הקקטוס".
על התפיסה שאומרת שהמצב במשק הוביל לעשייה פרסומית פחות טובה אומר ריבן: "השנה הייתה שנה קשה - התמודדנו עם שחיקה תקציבית ומחאה אבל ברמת הקריאייטיב היו עבודות טובות ורמה לא פחות טובה משנים קודמות. אני לא מקבל את זה שמבטלים את התחרות בגלל שהקריאייטיב היה פחות טוב".
מנכ"ל מקאן דיגיטל, אלדד וינברגר מבכה את ההחלטה של איגוד הפרסום ואומר: "זה מאוד עצוב בעיניי. הייתה פה הזדמנות, כן לעשות איזושהי עצירה מהמרוץ של היומיום ולאחד את כל הענף. השנה דווקא התחילה ביוזמה מבורכת שהיו שותפים לה מספר גורמים, של להכניס בחזרה את המפרסמים ולהשיב את האירוע לחגיגה שזה היה פעם. לא רק מודעות אזוטריות, אלא משהו שנותן כבוד לענף, כפי שאנשי קריאייטיב ומפרסמים רואים זאת. חבל לי שזה לא צלח".
מקווה שהתחרות תפשוט את הרגל ויזמיה יביאו אותה לפירוק
אלון מוליאן מבעלי טוויסטד היה נחרץ כשהביע את מחאתם של המשרדים הקטנים: "אני שמח לשמוע שהאיוולת הלא רלוונטית שקרויה תחרות הקקטוס החליטה להשמיד את עצמה ב-2013. אני מקווה שהתחרות תפשוט את הרגל ויזמיה יביאו אותה לפירוק. זו תחרות שאבד עליה הכלח בעידן שבו היא אינה עומדת בקצב של התפתחות הפלטפורמות. היא משרתת את המשרדים הגדולים ומתעלמת מהמפץ הגדול שמתרחש בענף בשנים האחרונות. בתחרות הזו 'הגדולים' מצאו שוב את המכניזם שעוזר להם לשמור על כוחם. בסופו של יום, יש בתחרות חסמי כניסה למשרדים בסדר גודל מסוים, או למהלכים צנועים יותר".
וינברגר שבקולו הורגשה הנימה המאוכזבת הוסיף ואמר: "אני חושב שגם אם אין תחרות, ואולי בגלל - צריך לעשות חשבון נפש אמיתי. צריך להתכנס פאנל של בכירים ממשרדי הפרסום והמפרסמים וצריך להבין מה מקומו של הענף ומה מקומה של התחרות. פשוט לבטל את זה לא יתקן שום דבר. אולי בתום השנה יבינו בענף שמהומה גדולה לא התרחשה ולך תדע, אולי גם ב-2014 לא תיערך תחרות".
"הענף צריך אג'נדה משותפת כמו כל ענף" אומר וינברגר. "כשמשחקים כדורסל אז כולם יודעים שיש יורוליג ולשם אתה רוצה להגיע - ופה אתה בעצם אומר, 'אני מפרק את הליגה'. אם כבר אתה עושה את זה, אז אתה צריך לשאול את עצמך איך מצילים את המשחק הזה. האיגוד צריך לעשות משהו - אולי ברמת ישיבות עומק של איך שומרים על הדבר הזה חי. פסטיבל קאן גם בשנים קשות ומשבריות היה קיים למרות ירידה בכמות ההגשות - אבל הם לקחו את זה למקום של איך בשנים של מיתון עושים את זה והביאו מרצים אורחים בנושא. אני לא יודע אם צריך לעשות מהלימון לימונדה אבל לדעתי צריך לשבת ולחשוב איך עושים אחרת. זה עצוב, אני לא זוכר מתי זה בוטל ב-13 השנים שלי בענף הפרסום".
הקקטוס היה חגיגה - ערב השיא של התעשייה, וצריך שזה יחזור להיות כך
אדם אבנון, מנכ"ל Y&R ישראל מדבר מנקודת מבט אחרת, שאינה של איש קריאייטיב ואומר: "אני חושב שזאת הזדמנות גדולה. בשנים האחרונות התחרות הייתה שנויה במחלוקת. היו כל מיני משרדים לכאן ולכאן, שהייתה להם ביקורת ומזמן כבר לא היה קונצנזוס כמו בשנים שלפני כן. בפסק הזמן הזה צריך לחשוב מהו הפורמט הנכון של התחרות מהשנה הבאה קדימה. האיגוד יעשה בחוכמה רבה אם הוא ינצל את הזמן ויחזיר את שיתוף הפעולה עם המפרסמים ואיגוד השיווק ויחזיר את הלקוחות להיות חלק אינהרנטי מהתחרות. לקרייאיטיב אין ערך אם אין לקוח - אנחנו לא עושים את זה לשם שמיים. הלקוחות הם חלק מהותי מהתחרות בדיוק כמו שאתה רואה איך איגוד השיווק משתף את הפרסומאים בתחרות האפי ונותן להם במה בפרסים, בהצגת הקריאייטיב ועוד".
אבנון מוסיף ואומר: "הקקטוס היה תמיד חגיגה - ערב השיא של התעשייה ואני רוצה שזה יחזור להיות כך. כדי שזה יקרה צריך קונצנזוס, שזה מרבית, אם לא כל משרדי הפרסום שיבואו לחגוג וכולם יהיו שותפים. קטונתי מלבקר את האיגוד אבל הוא יעשה בחכמה אם ינצל את פסק הזמן ויבנה פורמט אחיד שמקובל על כולם, שיצעיד אותנו שנים קדימה ולא כזה שכל שנתיים בוחנים מחדש".
- 11.שורו 30/12/2012 19:30הגב לתגובה זוחברים גם ככה התחושה היא שהענף פושט את הרגל בשנה האחרונה לבטל את הקקטוס זה לקחת את המעט. אפילו בשואה חגגו חגים - הקקטוס זה החג של התעשיה. אני לא רואה את האפי פושט את הרגל...
- אז תגיש עבודות לאפי. תחרות שקשורה למצב השוק (ל"ת)30/12/2012 20:34הגב לתגובה זו
- 10.הכל קשקוש (ל"ת)מורן 30/12/2012 18:06הגב לתגובה זו
- 9.קקטוס טוב לעשירים (ל"ת)ציפי 30/12/2012 17:41הגב לתגובה זו
- 8.סופיה 30/12/2012 17:40הגב לתגובה זומסכנות העמותות, עכשיו למה שידאגו להם?...
- 7.האיגוד 30/12/2012 17:32הגב לתגובה זוכולנו עבדים של הלקוחות שעושים בנו מה שרוצים. נ"ב: בזמן שהמנכ"לים בוכים על פיטורים שיסתכלו על רכבי השרד שלהם ועל הבונוסים השמנמנים שלהם.
- 6.זאת מהסטודיו 30/12/2012 17:12הגב לתגובה זולא היה לו זמן לקקטוס עוד 50 מודעות יזומות לדג וסיימנו
- דג הזהב 30/12/2012 17:40הגב לתגובה זובדג הזהב
- 5.אנונימוס 30/12/2012 17:00הגב לתגובה זוזה תמצות הבעיה בענף. הרי יש כל כך הרבה אנשים מוכשרים לעומת הקריאטיב שיוצא בפועל ביום יום. אתה פותח עיתון, טלוויזיה, אינטרנט והרוב נראה כמו בזבוז כסף. פשוט לא טוב, וזה לא בגלל כשרון, משהו לגמרי משובש בענף הזה וזה שלא נמצא פתרון קריאטיבי לקיום התחרות לא משנה באיזה פורמט כרגע, זה שיקוף ליום יום. אימפוטנציה. אולי בגלל שהרוב השולט הם גברים. טוב, עכשיו כבר ממש עפתי. מה אכפת לי זה אנונימי.
- 4.רסקו 30/12/2012 16:34הגב לתגובה זואם היית עושה דברים טובים אז היית מדבר אחרת. חוץ מהבולבולים שזאת מומחיות אצלך במשרד, לא זכור לי משהו שעשית
- אלון 31/12/2012 10:55הגב לתגובה זוכשהוא עבד במקאן זו הייתה התחרות הכי חשובה בעולם, גם כאשר מימש את חזון הבולבולים שלו הוא תמך בתחרות ואף סיפר ללקוח שהזמין את הבולבולים שזוכרים אותו????(מי זה היה בכלל
- 3.אורן 30/12/2012 16:27הגב לתגובה זואיזה שטויות. הרי אפשר היה לקיים גרסה דיגיטלית שזולה הרבה יותר בלי כל השואו-אוף שהענף אוהב לעשות, אבל עם קידמה, מגניבות וממשקים שבאמת לא יוצא לעשות בכל יום - כדי להשאר במשבצת ה"פרסומית-מגניבה", אבל כנראה שבענף לא יודעים להרים את הראש מעבר לצעד הבא אל האופק. אז שלא תהיה תחרות. אולי זה מגיע לנו כי אנחנו נותנים למנהלים הפוליטיקאים את הכוח והמנדט. חבל חבל חבל.
- 2.מפרסם 30/12/2012 16:02הגב לתגובה זושיתעסקו בעבודה ולא בתחרויות
- אילן 30/12/2012 16:31הגב לתגובה זואתה בטח מנהל שיווק עלוב נפש שהמהלך הכי גדול שלו זה היה להחליף את עיצוב האריזה ולהוסיף טעם שוקו-בננה. פרסומאים מנסים להרים את המוצר שלך בניגוד אליך שרק מנסה להציץ במחשוף של העוזרת שלך בישיבה
- דביל קטנוני (ל"ת)30/12/2012 16:21הגב לתגובה זו
- 1.מאיר 30/12/2012 15:57הגב לתגובה זותנו לקופירייטרים שעובדים כל השנה לקבל פרסים ולא סגירות שלכם בין עתמכם