עבודת צוות הייטק טכנולוגיה
צילום: Istock

מדוע ההוצאה על טכנולוגיה תגדל חרף פיטורים ועליית מניות הטכנולוגיה?

אמזון ומיקרוסופט צללו לאחר הרווחים האחרונים על צמיחה חלשה יותר של תאגידים עבור מחשוב ענן, אך ההערכות אומרות שהביקוש לטכנולוגיה יעלה ב-5.1% בשנה הבאה; התמ"ג ברבעון השלישי הראה הוצאה חזקה יותר על ציוד טכנולוגי מהצפוי
דור עצמון | (2)

לאחר הדוחות האחרונים של חברות טכנולוגיה גדולות והידיעות הרבות על פיטורים במגזר, אפשר לסלוח למשקיעי טכנולוגיה שהם מרגישים מעט מבולבלים; אבל האם הכלכלה המנוהלת על ידי הטכנולוגיה עומדת ליפול מהצוק?

מניות כמו אמזון AMAZON ומיקרוסופט MICROSOFT הוכו לאחר שהחמיצו את תחזית הצמיחה של האנליסטים עבור עסקי מחשוב הענן שלהם, המסתמכים על הביקוש של תאגידים לטכנולוגיה וחדשנות. החברות הן גם בין ענקיות הטכנולוגיה שהכריזו על הקפאת גיוסי עובדים ופיזור משרות. רמת הביקוש לטכנולוגיה הייתה אחת השאלות המרכזיות של השווקים שמנסים להעריך את הסיכויים למיתון ב-2023. אבל הדו"ח האחרון על התוצר המקומי הגולמי ברבעון השלישי העלה את ההשקעות בציוד ובקניין רוחני - כולל חומרה ותוכנה טכנולוגית.

מומחים אומרים שהמסקנה הסבירה היא שהביקוש לטכנולוגיה ממשיך לגדול - חברות תמשכנה לראות את הטכנולוגיה משנה את אופי העסקים שלהן, והעובדים יראו שהטכנולוגיה משנה את מקום עבודתם. האם זה מפצה על חולשה במקומות אחרים במשק זו שאלה אחרת. אמזון אמרה בשיחת האנליסטים שלה ברבעון השלישי שחולשה בתעשיות כמו בנקאות ומטבעות קריפטוגרפיים מתורגמת לביקוש נמוך יותר. לכן, למנכ"לים וסמנכ"לי כספים אין כוונה לקצץ בהוצאות הטכנולוגיה.

על הצד החיובי, בבנק אוף אמריקה אמרו כי דו"ח התמ"ג צייר תמונה של ביקוש חזק למדי לטכנולוגיה. היעדר הוצאות ההשקעות נבע מירידה חדה בהשקעות במגורים. ההפתעה הייתה שהוצאות הציוד היו חזקות מהצפוי. ההשקעה בקטגוריה הזו הולכת להיות מתמשכת והסיכון זה שזה גדל בקצב איטי יותר.

הביקוש נשאר חזק הן לחומרה והן לתוכנה. לגבי קניין רוחני, ההשקעה ירדה ב-3.6% ב-2009, אך עלתה ב-10% בממוצע בשנה ב-2021 וב-2022. מסקר חדש עולה כי ההוצאה הכוללת על טכנולוגיה תעלה בכ-5.1% בשנה הבאה לאחר עלייה של פחות מ-1% השנה.

הצמיחה במחשוב ענן, הקטגוריה בעלת הפרופיל הגבוה ביותר של השקעות טכנולוגיות בשנים האחרונות, הואטה מעט יחסית והייתה מיועדת לרדת משלב הצמיחה הראשונית שלה. הציפייה בשווקים היא שההכנסות ממחשוב ענן יעלו ב-101 מיליארד דולר בשנה הבאה - יותר מ-90 מיליארד דולר ב-2021, אך מהווים אחוז קטן יותר מהצמיחה. באחוזים, הוצאות הענן יעלו בכ-20% בשנתיים-שלוש הקרובות.

מיקרוסופט הכירה בכך שחלק מהלקוחות מקצצים את התקציבים, מה שהוריד את תחזיות ההכנסות לרבעון הקרוב שאכזבו את השווקים. הסיבה לכך היא שמחשוב ענן בדרך כלל זול יותר מפתרונות שהוא מחליף. אמזון הוסיפה כי היא יכולה להעביר חלק מהלקוחות לגרסאות זולות יותר של שירותי הענן שלה המשתמשות בצ'יפים פחות יקרים.

קיראו עוד ב"גלובל"

הבעיות של חברות טכנולוגיה ארגוניות שונות מאוד מאלה שתלויות בעיקר בהוצאות הצרכנים, כמו אפל, או בהוצאות הפרסום, כמו מטא. אפל, שגברה על התחזיות הרבעוניות לרבעון ספטמבר, ראתה את מחירי המניות עולים יותר מחברותיה, אם כי היא הזהירה בסוף השבוע כי מדיניות האפס קורונה של סין וההתפרצויות אצל היצרנית פוקסקון עומדות להשפיע באופן משמעותי על ייצור האייפון החדש. פייסבוק, שנפגעה מההפסדים המוקדמים הגדולים בהשקעה המטאוורסית שלה, עשויה לגלח 5 דולר למניה מהרווחים ב-2024 וירידה במעורבות עם פלטפורמות הליבה של המדיה החברתית שלה, ראתה את המניות מתרסקות לאחר הדו"ח לרבעון השלישי. במקביל, החברה מתכננת פיטורים גדולים.  

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    הכל הולך לעלות נסדק דאקס ל 15000 (ל"ת)
    שרון פרי 08/11/2022 10:36
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יעקב 08/11/2022 08:50
    הגב לתגובה זו
    לא טועה ברגע אחד האתר חושש ממני כל מה שאני נותן זה עובד