הפדרל ריזרב
צילום: AgnosticPreachersKid, Wikipedia

"נחכה ונראה": הפד' מעדיף להמתין מול איום האינפלציה מהמכסים

איום הסטגפלציה מכתיב זהירות במדיניות הריבית של הפד; בכירי הבנק המרכזי האמריקאי חוששים כי המכסים של טראמפ יגבילו את האפשרויות לפעולות עתידיות

אדיר בן עמי |
נושאים בכתבה פדרל ריזרב
בכירי הבנק הפדרלי האמריקני מגבים את גישת "נחכה ונראה" של ג'רום פאוול, יו"ר הבנק המרכזי, בכל הנוגע לפעולות הנגד נגד סכנת האינפלציה שמביאים איתם המכסים הכלכליים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.  הבנק הפדרלי החליט בשבוע שעבר להשאיר את הריבית ללא שינוי, כשהיא עומדת על 4.25%-4.50%, ובמסיבת העיתונאים שקיים הבנק, פאוול השתמש במילה "נחכה" יותר מעשרים פעמים. גם בנוגע לשאלה "מתי הבנק המרכזי יפסיק לחכות ויתחיל לראות?" - ייתכן שהתשובה היא שזה יקח זמן לא מבוטל. חשש מפני אינפלציה שתתמשך עלול לגרור את הכלכלה לסטגפלציה - מצב של צמיחה נמוכה עם אינפלציה גבוהה וקשה.


בעת נאומם באוניברסיטת סטנפורד ביום שישי, נציגים בכירים בבנק הפדרלי חזרו על ההודעה של פאוול והדגישו שקביעת המדיניות מצריכה זמן נוסף להבנת השלכות המכסים על הכלכלה. הפקידים תיארו מציאות מעורפלת, חסומה באי ודאויות מדיניות. הבנק המרכזי, לדבריהם, נמצא במצב של המתנה זהירה, תוך הכנה למצב שבו יידרשו לפעול כאשר ישפיע הנזק מהמכסים על הכלכלה.


לפי הקונצנזוס היום, המכסים צפויים לדחוף את המחירים כלפי מעלה, אולם עדיין קיימת אי ודאות בנוגע לעומק ולמשך זמן של האינפלציה הזו. עלייה חד-פעמית וזמנית במחירים תהיה ניתנת לניהול, המצב המסוכן יותר הוא השפעה משנית שתשנה את הציפיות האינפלציוניות של הציבור ותהפוך אותן לקשות לשינוי.


אינפלציה קצרה או מתמשכת?

בת המאק, נשיאת הבנק הפדרלי של קליבלנד, מזהירה שמכסים הנכנסים לתוקף אחרי תקופה ממושכת של אינפלציה גבוהה לאחר מגפת הקורונה עלולים לעורר תגובה חזקה במיוחד. צרכנים ובעלי עסקים, לדבריה, עשויים "להגיב אחרת לאירוע הזה מאשר במצב אחר".


נשיא הבנק הפדרלי של סנט לואיס, אלברטו מוסלם, התווה שני מסלולים אפשריים. מחד, האינפלציה הגבוהה יותר עשויה להיות קצרת מועד ומרוכזת בעיקר במחצית השנייה של 2025, כאשר חברות ישתמשו במלאי הקיים שלהן ויעבירו את העלויות הגבוהות יותר בהעלאות מחיר חד-פעמיות. מאידך, האינפלציה עלולה להיות יותר מתמשכת.


חוסר הוודאות הזה מותיר למקבלי ההחלטות במדיניות הכספית מעט אלטרנטיבות מלבד להתקדם בזהירות, במיוחד כשהם צריכים לאזן בין המנדט הכפול של תעסוקה מלאה ויציבות מחירים. האיום של סטגפלציה מסבך מאוד את המשימה הזו - העלאת ריבית עלולה לחנוק את הצמיחה והתעסוקה, הורדתה עלולה לגרום לספירלת אינפלציה.


עד כה, רוב הפקידים נמנעו מלהכריז איזה צד של המנדט הכפול הם יעדיפו בעת משבר. ביום שישי, מוסלם היה יותר מפורש, כשהוא אמר: "מכיוון שיציבות מחירים נחוצה לתעסוקה מקסימלית, אני מאמין שהמדיניות צריכה להתמקד במלחמה באינפלציה אם הציפיות האינפלציוניות מאיימות לצאת מכלל שליטה".


קיראו עוד ב"גלובל"

ההתפחויות בשווקים מעידות על סכנה

הנתונים הכלכליים עדיין לא הראו השפעה משמעותית מהמכסים, אבל הפקידים אומרים שהתפתחויות בשווקים מעידות על סכנה. ליסה קוק, חברת הנהלת הבנק הפדרלי, אמרה שהפרעות בסחר עלולות בקרוב להכביד על הפרודוקטיביות.


קוק צופה "פגיעה בפרודוקטיביות בטווח הקרוב הנובעת מהשינויים האחרונים במדיניות הסחר ומחוסר הוודאות הקשור לכך". ההשקעות כבר מצטמצמות, לדבריה, בעוד חברות דוחות תוכניות הוצאה גדולות וסופגות את העלויות הגדלות של חומרי גלם מיובאים.


ההאטה בפרודוקטיביות, מזהירה קוק, עלולה להיות בעלת השלכות לטווח ארוך. מדיניות סחר פרוטקציוניסטית עלולה "להוביל באופן לא מכוון לסביבה פחות תחרותית, אם היא תתמוך בחברות פחות יעילות".


מצב כזה עלול לקשור את ידי הבנק הפדרלי עוד יותר. ירידה בפרודוקטיביות פירושה צמיחה פוטנציאלית נמוכה יותר עם לחץ אינפלציוני גבוה יותר. אם מגמה זו תתבטא בנתונים הכלכליים, אמרה קוק, זה "עלול לגרום לי לתמוך בהשארת הריבית ברמה גבוהה יותר לזמן רב יותר".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה