דונלד טראמפ
צילום: טוויטר

מה טראמפ יגיד? הגירעון המסחרי של ארה"ב עלה מעל לצפי

האמריקאים הקדימו ביקושים במרץ והביאו לזינוק של 14% בגירעון המסחרי של ארה"ב במרץ שעמד על 140.5 מיליארד דולר - הנתון שמהווה את הצידוק העיקרי למדיניות המכסים האגרסיבית של טראמפ; איך הוא יגיב עכשיו?

רוי שיינמן | (1)
נושאים בכתבה טראמפ סחר סין

ארצות הברית ממשיכה לקנות הרבה יותר ממה שהיא מוכרת, והנתונים העדכניים ממחישים עד כמה הפער הזה הולך וגדל. מרבית הייצור העולמי מרוכז כיום במזרח, בין אם מדובר במוצרים בסיסיים או ברכיבים טכנולוגיים מורכבים, וזו תוצאה של מגמה ארוכת שנים שהובילה את הכלכלה האמריקאית לתלות ביבוא. הנשיא טראמפ שם לעצמו מטרה לשנות את התמונה הזו, גם אם זה אומר לזעזע את המערכת הכלכלית והפוליטית עם מדיניות מכסים אגרסיבית.


למרות ההבטחות לצמצם את הפערים, הגירעון המסחרי של ארה"ב רק המשיך להתרחב מאז כניסתו של טראמפ לבית הלבן. הסיבה המרכזית לכך היא שהשווקים הגיבו למדיניות הצפויה עוד לפני שנכנסה לתוקף, יבואנים זירזו הזמנות כדי להקדים את המכסים, וכך נוצר "בור" מלאכותי במאזן הסחר. בפברואר, עמד הגירעון המסחרי על 123.2 מיליארד דולר, נתון שכבר אז נתפס כתמרור אזהרה לכלכלה האמריקאית. במרץ, הנתונים היו אפילו גרועים יותר. 


הגירעון זינק ל-140.5 מיליארד דולר, מעל תחזיות הכלכלנים שציפו ל-137 מיליארד. הייבוא הכולל קפץ לשיא של 419 מיליארד דולר, עלייה חודשית של 4.4%, כאשר יבוא הסחורות לבדו טיפס ב-5.4% והסתכם ב-346.8 מיליארד. היצוא אמנם עלה גם הוא, אך בשיעור זעום של 0.2%, והסתכם ב-278.5 מיליארד דולר, אם כי גם כאן נרשם שיא. התוצאה: הפער רק מעמיק. הקפיצה בייבוא גם חתכה כמעט 5 נקודות אחוז מנתוני הצמיחה ברבעון הראשון, שהצביעו על התכווצות של 0.3% בתוצר: המשק האמריקאי התכווץ ב-0.3% ברבעון הראשון, מתחת לצפי; החוזים נופלים


מה יקרה עכשיו עם טראמפ והמכסים?

הנתון של מרץ עלול להפוך לקלף נוסף בידי טראמפ להפעיל לחץ נוסף על שותפות הסחר של ארה"ב, גם אם בשבועות האחרונים הוא ניסה לשדר טון מתון יותר. הנשיא עשוי להשתמש בזינוק בגירעון המסחרי כדי להצדיק חידוש והרחבה של המכסים, או לחלופין להחמיר את הטון כלפי מדינות שמבחינתו לא "משחקות הוגן" בזירה הבינלאומית.


למרות זאת, יש מי שמזהיר כי המדיניות הזו עלולה להתהפך על טראמפ. הכלכלנים מציינים כי צמצום צפוי בייבוא בחודשים הקרובים, אולי כבר במאי, עשוי לשפר את נתוני הצמיחה ברבעון השני ולמנוע גלישה רשמית למיתון, אבל באותה נשימה הם מזהירים: הירידה בייבוא תוכל להועיל רק אם לא תבוא יחד עם עליה ביצוא, בתיירות ובצריכה.


ואכן, כבר עכשיו מורגש קיטון במספר המבקרים בארה"ב, במיוחד מקנדה, שמהווה שוק תיירות חשוב, על רקע המכסים, מגבלות ההגירה, ואמירות שנשמעו מהבית הלבן על סיפוח קנדה וגרינלנד. מדובר בשרשרת מהלכים שמערערים את מעמדה הבינלאומי של ארה"ב ועלולים להכביד עוד יותר על מאזן הסחר שלה.


סין מרוויחה, ארה"ב מפסידה

אחת הסיבות המרכזיות למתקפה של טראמפ על סין היא פשוטה: סין מרוויחה מהמציאות המסחרית היום, ארה"ב מפסידה. בחודש מרץ רשמה סין עודף מסחרי של 103 מיליארד דולר, עלייה של 6% לעומת מרץ אשתקד, בעוד ארה"ב שקעה כאמור לגירעון של 140.5 מיליארד. ההשוואה הזו מעצימה את תחושת חוסר האיזון שדוחפת את טראמפ לעימות חזיתי מול המעצמה מהמזרח.

קיראו עוד ב"גלובל"


למרות שהממשל האמריקאי החריג בינתיים מוצרים כמו סמארטפונים ומחשבים מתוצרת סין מהמכסים, הסינים רואים בכך צעד סמלי בלבד. במקביל, הייצוא הסיני רשם במרץ זינוק של 12.4% לעומת התקופה המקבילה, כמעט פי שלושה מהצפי. הסינים מאיצים את משלוחיהם לפני שהמכסים האמריקאיים ייכנסו לתוקף, עם שיאים ביצוא למדינות כמו וייטנאם ותאילנד, וגם צמיחה חדה במכירות לארה"ב עצמה.


התגובה הסינית למכסים של 145% על המוצרים שלה מצדה של ארה"ב לא איחרה לבוא, מכסים בגובה 84% על סחורות אמריקאיות, ובהמשך גם מכסים של 125% על כלל הסחורה מארה"ב. למרות שממשל טראמפ מצמץ ראשון והסיר חלק מהמכסים, ולפי הדיווחים משני הצדדים מתקיימות כעת שיחות סחר, המאבק רחוק מלהסתיים. הסינים מדגישים: אנחנו מוכנים לדיאלוג, אבל לא לכניעה.





ארה"ב קונה יותר מדי ממדינות אחרות, כולם היום מייצרים במזרח בין אם אלה מוצרים פשוטים או מוצרים מורכבים כמו רכיבי אלקטרוניקה. טראמפ רוצה לשנות את זה והוא מוכן גם לזעזע את המערכת בשביל שזה יקרה עם מדיניות המכסים האגרסיבית שלו. הגירעון המסחרי של ארה"ב בשנים האחרונות היה גבוה אבל הוא עלה אפילו יותר מאז שטראמפ נכנס לתפקיד מכיוון שהשוק ציפה למכסים ולכן הוא התחיל להקדים ביקושים. בפברואר הגירעון המסחרי עמד על 123.2 מיליארד דולר, נתון שכביכול הצדיק את האגרסיביות של טראמפ. היה צפוי שהנתון של מרץ יהיה גבוה יותר, אבל הוא היה גבוה אפילו יותר מהצפוי. 


הגירעון המסחרי במרץ עמד על 140.5 מיליארד דולר. הכלכלנים שהתחשבו בהקדמת הביקושים במשק עקב מדיניות המכסים ציפו ל-137 מיליארד דולר. למרות הטון המתון יותר שטראמפ אימץ בשבועות האחרונים, הנתון של מרץ דווקא עשוי להוות כלי נוסף עבורו להפעיל לחץ על שותפות הסחר של ארה"ב.


הייבוא בחודש מרץ הגיע לשיא של כל הזמנים והסתכם ב-419 מיליארד דולר, עלייה של 4.4%. ייבוא הסחורות קפץ ב-5.4% והסתכם ב-346.8 מיליארד דולר, כשהייצוא עלה רק ב-0.2% אך הסתכם גם הוא בשיא של 278.5 מיליארד דולר. בשבוע שעבר פורסמו נתוני התוצר לרבעון הראשון שהעידו כי המשק התכווץ ב-0.3%, כשהממשלה ציינה שקפיצה החדה בייבוא חתכה כ-4.83 נקודות אחוז מהתוצר.


הכלכלנים צופים כי שטף היבוא יירגע עד חודש מאי, מה שעשוי לסייע להתאוששות התוצר ברבעון השני ולמנוע כיווץ נוסף שיכניס את ארה"ב רשמית למיתון. עם זאת, הם מזהירים כי ההשפעה החיובית מהירידה ביבוא עלולה להתקזז עם ירידה ביצוא, על רקע מכסים של מדינות אחרות על סחורות אמריקאיות וירידה בתיירות לארה"ב. הם מציינים כי כבר חלה ירידה במספר המבקרים בארה"ב, במיוחד מקנדה, במחאה על המכסים, על החמרת מדיניות ההגירה ועל אמירותיו של טראמפ בנוגע לסיפוח קנדה וגרינלנד.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אהרון 06/05/2025 19:12
    הגב לתגובה זו
    שקל יתחזק לכיוון 3.2