לימור גרובר: "עסקת ריו טינטו מצביעה על הציפיות החיוביות בשוק האשלג"
ריו טינטו (סימול: RTP) דיווחה בסוף השבוע על מכירת מספר נכסים בדרום אמריקה ל- Vale, מפיקת עופרות הברזל המובילה בעולם, על רקע הצורך בשיפור הנזילות. הנכסים שנמכרו כוללים גם מכרה אשלג בארגנטינה, הצפוי להתחיל לפעול ב- 2012 בהיקף של 2 מיליון טון בשנה, כושר הייצור יעלה ל- 3 מיליון טון ב- 2015 ויגיע ל- 4.3 מיליון טון בשנה עד 2020.
Vale הנה חברת הכרייה השנייה בגדולה בעולם ונגיעתה עד כה בתחום הדשנים הסתכמה בייצור זניח של 600 אלף טון אשלג ובחינת אזורים נוספים בברזיל ובארגנטינה. בתחום הפוספט לחברה השקעה של כחצי מיליארד דולר בפרויקט בפרו אשר צפוי להתחיל לפעול במחצית השנייה של שנת 2010.
בנוסף, נמכר מכרה הנמצא בבדיקה ראשונית בקנדה בכושר ייצור מוערך של 2.8 מיליון טון בשנה. שני הנכסים נמכרו תמורת 850 מיליון דולר. החברה הרוכשת מייצרת כיום 0.85 מיליון טון בשנה בברזיל. עלות ההשקעה כפי שהוערכה על ידי ריו טינטו בעבר, היא נמוכה יחסית ועומדת על כ- 3.5 מיליארד דולר.
לימור גרובר, מנהלת המחקר בבית ההשקעות פסגות, אומרת בתגובה בעדכון שהוציאה, כי "במכרז האחרון שפרסמה ממשלת רוסיה במרץ זכו מספר חברות מברה"מ לשעבר: Silivinit, בשיתוף עם החברה הממשלתית Rosoboronexport שילמו תמורת זיכיון למכרה הצפוי להניב כ- 4 מיליון טון בשנה 1.47 מיליארד דולר, Acron שילמה תמורת זיכיון למכרה הצפוי להניב 2 מיליון טון בשנה 704 מיליון דולר ואילו Eurochem שילמה תמורת זיכיון למכרה הצפוי להניב 2 מיליון טון בשנה רק 171 מיליון דולר".
גרובר אומרת כי "אמנם מחיר המכירה הנוכחי נמוך בכ- 50% מהמחירים בהם נמכרו הזיכיונות ברוסיה אולם חשוב לזכור כי המכרזים ברוסיה נסגרו בשיא הפריחה בענף האשלג. העובדה שריו טינטו מכרה מיכרות אשלג פוטנציאליים (טרם הסתיימו כל בדיקות ההיתכנות) בסכום כזה בעיצומו של משבר בענף ומשבר אשראי מצביעה על הציפיות החיוביות שיש לגבי השוק בטווח הבינוני-ארוך".
בנוסף, מציינת גרובר כי עוד ידיעה מסוף השבוע מתייחסת להעלאת מחיר המינימום לרכישת חיטה מהחקלאים על ידי הממשלה ההודית ב- 8% לעונת 2009/2010. הצעד נדרש בעקבות חששות הממשל מפני ירידת מחירים ופגיעה בחקלאים. "כל צעד שמבצעות ממשלות הודו וסין לתמיכה בחקלאים שב ומדגיש את מחויבותן לדאוג להיצע מספיק של מזון ותורם בסופו של דבר לביקוש לתשומות".
ההסתכלות כרגע על שוק הדשנים היא מאוד קצרת טווח ומתרכזת בצד הביקושים ולא בצד ההיצעים
יואב בורגן מלידר שוקי הון אומר, כי "הנחת העבודה כרגע היא ששחקניות חדשות לא ייכנסו לשוק האשלג בשנים הקרובות. זה שבוצעה העיסקה, זה אומר שיש שחקניות שמאמינות בשוק בטווח הארוך. תוספות ההיצע לשוק האשלג מצד השחקניות הקיימות לטווח הארוך הוא משמעותי".
"רוב החברות ממשיכות בתוכניות שלהם להרחבת כושר הייצור לטווח הארוך, למרות הירידה בביקושים בטווח הקצר. כרגע הנחת העבודה צריכה להיות שתוספות לצד ההיצע יבואו מצד השחקניות הקיימות. קשה מאוד לראות בסביבה הכלכלית הנוכחית, איך שחקניות חדשות ייכנסו לשוק הזה. ההסתכלות כרגע על שוק הדשנים היא מאוד קצרת טווח ומתרכזת בצד הביקושים ולא בצד ההיצעים".
מחיר לטון אשלג נמוך משמעותית מהרמות כיום אולם גבוה ממחיר האשלג לטווח ארוך המגולם
אמיר אדר, מנהל מחלקת מחקר בהראל פיננסים אומר בתגובה, כי "כניסתה של שחקנית חיצונית משמעותית כדוגמת VALE לשוק ממחישה את האטרקטיביות ארוכת הטווח בשוק האשלג".
"העובדה כי הנכס בקנדה הנו בשלב החיפושים בלבד מאפשרת לנו לשייך כמעט את כלל הסכום המשולם לפרויקט בארגנטינה. ההיקף הכולל של ההשקעה המתוכננת הנו כ- 4.3 מיליארד דולר בעבור הגעה לייצור של כ- 4.3 מילין טון אשלג בתוך כ- 11 שנה. כלומר עלות של כ- 1,000 דולר לטון, נמוך במקצת מהעלות המקובלת בענף של כ-1,100 עד 1,200 דולר לטון אשלג", מסביר אדר.
בסופו של דבר מדובר בדבר חיובי אומר אדר, כי "ביצענו חישוב אינדקטיבי לנקודת האיזון בפרוייקט וקיבלנו טווח של בין 450 ל- 500 דולר לטון אשלג לטווח ארוך, מחיר זה נמוך אומנם משמעותית מהרמות כיום אולם עדיין גבוה ממחיר האשלג לטווח ארוך במודל שלנו לכיל, העומד על כ- 440 דולר לטון".