כלל פיננסים: הקונצנזוס בנוגע למועד ההתאוששות בארץ ובארה"ב אופטימי מדי

כלכלני לידר: כאשר הריבית הבסיסית תרד ל- 0.50% (בעוד חודש- חודשיים) לא סביר שהשחר הארוך יסחר בתשואה של כ-5%
קובי ישעיהו |

לאחר שהסתיים חודש ינואר, שהיה עמוס בדיווחי מאקרו כלכלה שליליים ולקראת סופו הודיע בנק ישראל על הפחתה חדה נוספת בריבית, בשיעור של 0.75% לשפל של 1%, מפרסמים היום מספר בתי השקעות סקירות ותחזיות לגבי המשך השנה.

אורי גרינפלד, כלכלן המאקרו של בית ההשקעות כלל פיננסים, אומר היום בסקירה שפירסם כי "הערכותינו לגבי מצב המשק ב-2009 דומות לאלו של בנק ישראל בנוגע לגורמים שיובילו לצמיחה השלילית, אם כי אנו מעריכים כי זו תהיה בשיעור שלילי גדול יותר (0.5%- עד 1%-). כמו כן אנו נוטים להניח כי הצפי להתאוששות במהלך הרבעון השלישי של השנה מתבסס על קונצנזוס השוק כי כלכלת ארה"ב תתאושש ברבעון זה. כיוון שאנו מעריכים כי צפי זה אופטימי ויותר סביר כי ההתאוששות בארה"ב תגיע רק ברבעון הרביעי, אנו גוזרים את ההערכה הזו גם לגבי המשק הישראלי".

בנוסף, אומר גרינפלד, "נרצה לציין כי ה"צמיחה הפוטנציאלית" של המשק לא צפויה להיות שוב הצמיחה לה הורגלנו בשנים האחרונות (מעל 5% בשנה). שתי סיבות עיקריות לכך: הצמיחה העולמית בשנים האחרונות הייתה גבוהה באופן חריג תודות למינוף יתר של כל השחקנים במשק הגלובאלי (ממשלות, פירמות, בנקים ומשקי הבית). כאשר יגמר המשבר הנוכחי, רמות המינוף לא יחזרו להיות כפי שהיו ולכן הצמיחה תהיה איטית יותר.

ובנוסף, "קצב הצמיחה הפוטנציאלי של ארה"ב, אחת מהלקוחות העיקריים של הייצוא הישראלי, הולך ופוחת עם הזמן כתוצאה מהתבגרות דור ה-"Baby-Boomers" ויציאתו ההדרגתית משוק העבודה האמריקאי".

עדכון התחזיות של בנק ישראל הוביל להפחתת ריבית של -75 נ"ב לרמה של 1%. ע"פ פרסום הבנק, ההחלטות העיקריות להחלטה היו הירידה בתחזיות הצמיחה במשק המקומי והעולמי, האינפלציה וציפיות האינפלציה הנמוכות ומגמת הפחתות הריבית בעולם. כמו כן, הבנק שואף לתמרוץ המערכת הפיננסית להזרים אשראי למשק ולהקטין את המרווחים בין ריבית בנק ישראל לריביות על הלוואות לפירמות ולצרכנים. להערכתנו, בשל ההשפעה הנמוכה כיום של הפחתת ריבית בנק ישראל על הפחתת הריבית הבנקאית, אין הבדל רב בין הפחתת ריבית של 50 נב' לבין הפחתה של 75 נב' ולכן, בהינתן המגבלות של הממשלה להעניק תמיכה פיסקאלית רחבת היקף, יתכן ועדיפה הייתה הפחתה של 50 נב' אשר הייתה משאירה בידי בנק ישראל "תחמושת" נוספת, גם אם בעיקר למראית עין. הורדות הריבית כשלעצמן אפשריות היום באופן שלא הכרנו קודם, וזאת בשל הקורלציה הנמוכה בין הדולר לאינפלציה וציפיות האינפלציה הנמוכות שמאפשרות לתמוך בצמיחת המשק. לכן אין אנו שוללים הפחתות ריבית נוספות, בהתאם להתפתחויות במשק.

בינתיים בצד הפיסקאלי, משרד האוצר פרסם השבוע תוכנית לפיה סקטור הנדל"ן בישראל יזכה להטבות שונות שנועדו לעודד את הפעילות בענף ומכאן לתרום לפעילות הכוללת במשק. כמו כן, טוענים באוצר כי תמרוץ הבנייה בישראל יגדיל את היצע הבתים, מה שאמור להפחית את הלחצים האינפלציוניים כאשר המשק יתאושש מהמשבר הנוכחי.

מבחינת מהות ההצעה, אומר גרינפלד, "נראה לנו שמודבר ברעיון יפה להגדלת הפעילות הכלכלית במשק. סקטור הנדל"ן הינו צרכן גדול של אשראי ואין ספק שקשיים בקבלת לווי בנקאי מעכבים את תחילתם של פרויקטים חדשים. עם זאת, עיקר הבעייתיות בשוק הדירות כיום הוא היעדר ביקושים ולאו דווקא היצע מוגבל. מנתונים שפורסמו השבוע ע"י הלמ"ס עולה כי החל בחודש ספטמבר 2007 נרשמה ירידה במספר הדירות החדשות שנמכרו. על פי נתונים מנוכי עונתיות, חלה ירידה של 21.6% בממוצע לחודש במספר הדירות החדשות שנמכרו ברבעון הרביעי של השנה לעומת הרבעון הקודם.

בנוסף, "לרוב פרויקטים נמצאים בשיווק טרם התחלת הבנייה, במידה ותחריף החולשה בצד הביקושים הקבלנים לא ימהרו להתחיל פרויקטים חדשים. כאמור, פרויקטים חדשים מגדילים את היצע הדירות עוד לפני שלב הבניה ולכן המשמעות היא לחץ על המחירים כלפי מטה עוד לפני התאוששות כלכלית משמעותית ולאו דווקא בעוד שנתיים כפי שהאוצר ציין. ( אם כי בכל מקרה נראה כי התוכנית לא מספיק משמעותית בשביל לייצר לחץ כזה)".

בלידר שוקי הון אומרים בסקירה השבועית שפרסמו כי בנק ישראל גם הוריד את הריבית באופן חד וגם מאותת על המשך הורדת ריבית, מגמה התומכת באג"ח הארוכים. "יש גבול לתלילות העקום. כאשר הריבית הבסיסית תרד ל- 0.50% או אפילו 0.25% (בעוד חודש - חודשיים) לא סביר שהשחר הארוך יסחר סביב 5.0% אלא יותר קרוב ל- 4.5%. שוק האג"ח חושש (בצדק) מגירעון גדול השנה אך חשוב להדגיש שהשנה לגיוס ממשלתי אין תחרות עם הגיוס של הסקטור הפרטי.

בנוגע לשוק המט"ח אומרים בלידר כי הפיחות הזוחל בשקל עשוי להימשך בטווח הקצר על רקע ציפיות לצמצום משמעותי בפער הריביות עם ארה"ב והמשך רכישות מט"ח על ידי בנק ישראל. בלידר עדיין מעדיפים את היורו על הדולר ברמה של 1.28 דולר לאירו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה