מניות הטכנולוגיה בארה"ב בשפל: הגיעה העת לקנות?
הטלטלה בשווקים היכתה לא רק במניות הפיננסים והנדל"ן, אשר נפגעו ישירות מהמשבר הכלכלי העולמי ומהמיתון בשוק הדיור האמריקני, אלא גם במניות הטכנולוגיה. מניית מיקרוסופט, למשל, לא הייתה כל כך זולה מאז 1986, במונחים של מכפיל רווח.
מניות הטכנולוגיה במדד ה-MSCI העולמי נסחרות כיום לפי מכפיל רווח של 20.8. זהו המכפיל הנמוך ביותר בכל הזמנים ורחוק ממכפיל של 91.1 בו נסחרו המניות בתחילת העשור. בעונת הדוחות הנוכחית, עברו רווחיהן של שני שלישים מהחברות הטכנולוגיות ב-S&P500 את תחזיות האנליסטים, אשר צופים, אגב, כי רווחיהן של DELL ואינטל יצמחו ב-24% השנה חרף ההאטה הכלכלית בארה"ב.
"הערכות השווי נכונות רק אם הצמיחה תמשיך להיות דו-ספרתית", מסביר האסטרטג קרסטן קלוד מ-M.M. Warburg, החולש על נכסים בהיקף 20 מיליארד דולר. קלוד עצמו מכר כבר בנובמבר את כל מניות הטכנולוגיה שהחזיק. לדבריו, "בסביבה כלכלית מאתגרת כמו שיש לנו היום, הערכות השווי יותר מדי אופטימיות".
לא כל מניות הטכנולוגיה חסינות בפני ההאטה הכלכלית. מניית סיסקו, למשל, נפלה 3.9% ב-8 בנובמבר לאחר שהחברה מסרה כי ביקוש חלש מצד המוסדות הפיננסים למוצרי התקשורת שלה יעיב על צמיחתה. בשבוע שעבר העריכה החברה כי הביקושים החלשים יימשכו עוד חודשים.
לפי נתוני סוכנות בלומברג, משקיעים מוסדיים החלו למכור מניות טכנולוגיות בחודש דצמבר, כאשר המכירות החריפו בינואר. מדד מניות הטכנולוגיה העולמי של MSCI נפל ב-16% עד כה השנה בשל המכירות האינטנסיביות, וזאת על רקע ההאטה הכלכלית בארה"ב והעלייה באבטלה.
החשש העיקרי הוא כי החברות השונות יפחיתו את ההוצאות על הציוד הטכנולוגי, מה שיזיק לחברות הטכנולוגיה. "כלכלת ארה"ב בדרך למיתון וקשה להאמין שחברות הטכנולוגיה יצליחו להתחמק מהמצב", סיכם דאג סנדלר, אסטרטג בבית ההשקעות וואכוביה.