שי ג'יפינג (Xinhua)שי ג'יפינג (Xinhua)

התרגיל של סין ואיך זה הזניק את הבורסה הסינית?

באמצע מלחמת הסחר, הסינים מחזקים את הכלכלה והבורסה - איך הם עושים זאת, וההמלצה של UBS לקנות מניות סיניות

מנדי הניג | (2)

סין, בית החרושת של העולם, נמצאת תחת איום המכסים של טראמפ. המכסים יגרמו לירידה בהיקף המכירות לארה"ב שהיא שוק ענק, אבל לסין עם נוכחות כמעט בכל נקודה על הגלובוס, יש מנועי צמיחה במקומות אחרים בעולם ויכולת הסתגלות לירידה בהיקף הפעילות. בממשל טראמפ מדברים על כך שסין תתגמש כי היא לא יכולה לאבד את השוק האמריקאי, במיוחד שהכלכלה שלה נחלשת בשנה האחרונה, אבל דווקא בחודשים האחרונים בהמשך להטלת המכסים של טראמפ בתחילת אפריל, הנתונים שמגיעים מסין פחות חלשים מהצפוי - גם בשוק הנדל"ן, גם בנתוני המאקרו שאמורים היו להיות מאוד חלשים בעקבות המכסים ובעיקר בשוקי המניות. איך זה ייתכן?

הסינים  ראו במכסים של טראמפ ובאיום עליהם פגיעה גדולה מאוד, פגיעה בגאווה הסינית ובכבוד הסיני. הם החליטו מלמעלה וזה חלחל למטה, לתעדף את הסחורה הסינית ולנסות להרחיק את הסחורה האמריקאית. זה בפני עצמו עוזר לייצור הסיני ומקזז את הירידה הצפויה. מעבר לכך, הממשל ממשיך ברפורמות לרבות טכנולוגיות עם דגש על AI ונמצא בחזית עם כי עדיין בפער מול ארה"ב. הבינה המלאכותית היא עניין קריטי ובסין מפתחים יכולות חזקות וזולות יחסית לאלו של ענקיות הטק האמריקאיות. זה עשוי להביא לשגשוג טכנולוגי ובהמשך בתחומים נוספים שייהנו מיכולות הבינה המלאכותית.

כמו כן, סין פועלת במקביל לשיפור הרווחים של הפירמות, סוג של הכנת תרופ למכה. המפעלים יהיו רווחיים יותר ואז המכה של טראמפ פחות תכאב. איך היא עושה זאת?  היא אומרת ליצרניות המקומיות - מספיק עם מלחמות המחירים. שי ג'ינפינג, נשיא סין קורא לזה  "Anti-Involution", מונח שמתאר תחרות עזה שמביאה להידרדרות מתמשכת במקום לצמיחה. הממשל הסיני דורש להפסיק תחרות פנימית בין היצרניות שמובילות למחירים לצנוחי.

שי ג'ינפינג מתחייב לבלום "תחרות לא מסודרת", שזה למעשה מצב שבו יצרנים מקומיים בענפים כמו סולארי, רכבים חשמליים, סוללות, פלדה, אלומיניום, מלט וכימיקלים מתחרים באמצעות הורדת מחירים קיצונית שפוגעת ברווחיות של כולם. בדרך הזו, החברות ימכרו במחירים ריאליים יותר ויהיו רווחיות יותר. זה נשמע מאוד הגיוני, מאוד נכון. זה לא אפשרי בשוק קפיטליסטי, אבל בסין זה אפשרי וזו תגובת נגד משמעותית מול טראמפ והמכסים. 

שוק המניות הסיני אהב את החדשות האלו, המדדים עלו ומניות של חברות בענפי התעשייה המרכזיים הגיבו בעליות חדות. מניית Xinjiang Daqo New Energy וטונגווי עלו בכ־20% החודש, ליו'ג'ואו איירון אנד סטיל זינקה ביותר מ־50%, אנגאנג סטיל עלתה בכ־17%. גם מניות בענפים כמו זכוכית וכימיקלים רשמו קפיצה. בכל מקום שבו הרווחיות אפסית-נמוכה,  צפוי שיפור והמשקיעים הסתערו. 

החברות הסיניות שולטות כיום כמעט בכל שלב בשרשרת האספקה של אנרגיה סולארית, ויצרניות הרכב החשמלי שלה עקפו בפועל את הדומיננטיות של טסלה. אבל ההשקעות האדירות ביכולת הייצור גרמו לבעיה -  עודף עצום שגורם לשחיקה במחירים ולגידול בהפסדים: חמש החברות הגדולות בתחום האנרגיה הסולארית השמש הפסידו יחד יותר מ־8 מיליארד יואן ברבעון הראשון של השנה ( כ-1.1 מיליארד דולר). אם הם פחות יתחרו ויעלו מחירים, אז אולי המכירות ירדו, אבל הרווחים יזנקו.


העליות במניות התעשייה פוגשות מניות טכנולוגיה שנמצאות בעלייה מרשימה בחודשים האחרונים. העליות האלו מייצרות תחושת עושר, ביטחון כלכלי ומגדילות צריכה והן בפני עצמן מהוות סוג של קיזוז ההשפעה השלילית הצפוי ממדיניות המכסים של טראמפ. 

קיראו עוד ב"גלובל"

סין נפגשת עם הממשל האמריקאי ובעבר אמר טראמפ כי המו"מ מתקדם, אך בימים האחרונים טראמפ עושה שרירים מול מדינות רבות ומעלה את המכסים החל מ-1 באוגוסט. זה כנראה בניסיון לזרז את ההסכמים. לא בטוח שיהיה הסכם בין ארה"ב לסין עוד החודש, אבל ברור שהסינים מתקדמים עם פתרונות וחלופות, אך זאת כשהמעצמה סובלת מירידה משמעותית בצמיחה, והצטברות צפויה של מלאים גדולים. התוכנית להעלאת רווחיות עלולה להוביל לפיטורים בהיקף גדול וזו תהיה עוד מעמסה על הכלכלה החלשה.

ולכן, נראה שהאינטרס של שני הצדדים להגיע להסכם יחסית מהיר. לסין יש את המרווחים כדי לספוג מכסים גם בשיעור גבוה מאשר במדינות ביתר העולם. עם זאת, יש לה קווים אדומים. הממשל הסיני דורש מהממשל האמריקאי שלא לגרום לכך שמדינות שמנהלות סחר שוטף עם סין כמו וויטנאם, תאילנד ונוספות יפגעו בסחר שלהן מול סין כהוראה של ארה"ב.  האינטרס של ארה"ב להחליש את הסחר מול סין בראייה עולמית כדי להוביל אותה לחתום על הסכם מולה, אינו מקובל על הסינים ופוגע מאוד בכבוד ובגאווה שלהם. הם יהיו מוכנים לספוג מכסים, אבל אם הם יראו שטראמפ רוצה מלחמה, זה יכול להתפתח למלחמה כלכלית גדולה. 

כך או אחרת, בקרב המשקיעים יש אופטימיות זהירה. אנליסטים בגופים כמו מורגן סטנלי ו־UBS מגדירים את המהלך של שי כחשוב ומעלים המלצות לשוק הסיני. הם מעדיפים מניות סיניות מקומיות על פני אלו שנסחרות בהונג־קונג, ומעריכים שאם הממשל יצליח לייצר קונסולידציה, לשפר מחירים ולהחזיר רווחיות, תהיה לכך השפעה ארוכת טווח גם על ערכי המניות וגם על מבנה התעשייה.

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 13/07/2025 15:12
    הגב לתגובה זו
    סין קונה בטירוף עבור סוללות ופנלים לחשמל.
  • אלון 13/07/2025 18:36
    הגב לתגובה זו
    כבר מפתחים היום מוליכי פחם וסיליקון וגרפייט שיהפכו את המתכות לחסרי שימוש ואז גם הערך שלהם ירד בהתאמה.