
טראמפ רומז על פחות מעורבות במזרח התיכון; איך זה ישפיע עלינו?
בנאום בטקס הסיום של האקדמיה הצבאית בווסט פוינט טראמפ הגדיר את המלחמות של הצבא רק ככאלו שאכן נוגעות לאינטרסים ישירים של ארה"ב, הצביע על הצורך להשתמש בכוח נקודתי ובלי מעורבות רבה כפי שהיה בעת שיגור טילי השיוט בסוריה לפני כשבע שנים; עלולות להיות לכך השלכות קשות על התמיכה האמריקאית בישראל
טראמפ נאם אתמול בטקס הסיום של האקדמיה הצבאית בווסט פוינט: "נחזיר את הצבא למשימתו המרכזית – ניצחון על אויבים". לכאורה מסר תקיף, אך הנאום היה תחת הכותרת - "שלום של עוצמה". העוצמה הביטחונית והצבאית של ארה"ב תעזור להביא שלום כוללני. אם זהנ לא יעזור, ארה"ב לא תסלח ותכה בכוח.
"המטרה שלכם היא להביס את היריבות של אמריקה, להשמיד את אויביה ולהגן על הדגל האמריקני כפי שלא נעשה מעולם", אמר טראמפ, שהדגיש שארצות הברית לא תתערב במלחמות שאינן משרתות ישירות את האינטרסים הלאומיים שלה. ומה לגבי המזרח התיכון? זאת עלולה להיות בעיה עבורנו. לכאורה יש אינטרסים לאמריקאיים במזרח התיכון והם גדולים - ישראל היא הכוח מול ציר הרשע, איראן, רוסיה וסין, אבל לא בטוח כלל שטראמפ תופס את זה באופן הזה. רוסיה לא ממש אויב מבחינתו וסין היא אויב כלכלי ולא אויב צבאי. החשש הגדול בירושלים שטראמפ שזנח את התקיפות נגד החות'ים, יזנח בהדרגה את התמיכה החזקה בישראל.
טראמפ דיבר על הפחתת מעורבות בהרפתקאות צבאיות כמו "בניית אומות", והתמקדות בהגנה על ביטחון אמריקה מול יריבות גיאו-אסטרטגיות כמו סין ורוסיה.
טראמפ הדגיש כי תפקיד הצבא הוא "לשלוט בכל אויב ולהשמיד כל איום על אמריקה, בכל מקום ובכל זמן", והוסיף כי "כדי שיכבדו אותנו שוב, צריך לנצח. ניצחון הוא דבר יפה. הפסד – לא בשבילנו". הצהרות אלה ממסגרות מדיניות של "שלום באמצעות עוצמה", שבה הצבא נשמר ככלי חזק אך משמש רק במקרים שבהם האינטרסים הלאומיים מובהקים. לדבריו, הצבא לא יבזבז משאבים על משימות שאינן הכרחיות, כפי שהיה לדעתו בעבר: "במשך שני עשורים, מנהיגים משתי המפלגות גררו את הצבא למשימות שלא היו מיועדות לו... שלחו את לוחמינו למסעות צלב של בניית אומות במדינות שלא רצו בנו, תוך שהם מבזבזים זמן, כסף ונפשות".
הגישה הפרגמטית הזו יכולה לחזק את המורל הצבאי ולהפחית את העומס על הכוחות המזוינים על ידי הימנעות ממלחמות ממושכות ובלתי פופולריות, כמו אלה בעיראק ואפגניסטן. התמקדות באיומים מוגדרים, כמו יריבות מעצמתיות או טרור, עשויה גם להגביר את היעילות הצבאית ולהחזיר אמון ציבורי במדיניות החוץ. מצד שני, גישה זו עלולה לעורר חששות בקרב בעלות ברית, כמו ישראל או מדינות המפרץ, שמסתמכות על נוכחות אמריקנית כבדה כדי לאזן איומים אזוריים, כגון איראן. היעדר מעורבות פעילה עשוי גם לאפשר לשחקנים כמו רוסיה או סין להרחיב את השפעתם באזור.
טראמפ לא הסתיר את ביקורתו על מדיניות החוץ של קודמיו, אותה כינה כישלון של "בניית אומות" שהובילה להרס יותר משבנתה. הוא טען כי מדיניות זו לא רק פגעה בצבא, אלא גם גרמה לבזבוז משאבים אנושיים וכלכליים: "למה אנחנו עושים את זה? למה אנחנו מבזבזים זמן, כסף ונפשות?". במקום זאת, הוא הציג חזון שבו הצבא מתמקד בהגנה על אמריקה ובניהול קונפליקטים עם "מטרה, כוח עליון והאנשים הטובים בעולם", כפי שציין סגן הנשיא ג'יי.די. ואנס בנאומו באקדמיה הימית באנאפוליס.
משמעויות לעתיד המזרח התיכון
המסר של טראמפ בווסט פוינט מרמז על שינוי אסטרטגי במעורבות האמריקנית במזרח התיכון. על פניו, הוא מעדיף מדיניות של התנתקות מסכסוכים שאינם קשורים ישירות לביטחון הלאומי, תוך התמקדות באיומים גלובליים כמו סין ורוסיה. דוגמה לכך היא התייחסותו לפעולות נקודתיות בעבר, כמו תקיפות טילי השיוט על מתקני נשק כימי בסוריה ב-2017 ו-2018, כמודל לשימוש בכוח – מכריע, ממוקד וללא מעורבות ממושכת. גישה זו עשויה להפחית את הנוכחות הצבאית האמריקנית באזור, תוך שימור יכולת התערבות מהירה במקרה של איום ישיר, כמו פעילות טרור או תוקפנות איראנית.
- לקראת דוחות אנבידיה - "המניה תזנק ב-21%"
- הדרמה בשוק האג"ח האמריקאי ומה יהיה בהמשך?
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
אם תהיה התנתקות מהמזרח התיכון זה דווקא יחליש את ההרתעה האמריקנית מול איראן, שממשיכה להרחיב את השפעתה באמצעות פרוקסי כמו חיזבאללה שבהדרגה עשוי להשתקם או המיליציות בעיראק. יתרה מכך, בעלות ברית מסורתיות עשויות לחוש נטושות, מה שעלול לדחוף אותן לחפש שותפויות חדשות עם מעצמות כמו סין או רוסיה. מצד שני, הפחתת המעורבות יכולה לאפשר לארצות הברית להתמקד בהשקעה פנימית ובחיזוק היכולות הצבאיות שלה מול אתגרים גלובליים, כפי שטראמפ רמז בהתייחסותו ל"עסקים דחופים" עם רוסיה וסין.
- 7.אנונימי 25/05/2025 13:36הגב לתגובה זוהוא תקף בגלל נתיבי השיט והפסיק בגלל אותה סיבה.כל השאר תבהלה.
- 6.גיל 25/05/2025 13:16הגב לתגובה זובאותו יום שישראל תקפה את החותים טראמפהכריז על הפסקות התקיפות. יAשראל אמרה לאמריקאים שהיא תוקפת כי הם לא תוקפים מספיק טוב. השחצנות הישראלית פגעה באגו של טראמפ.
- 5.אנונימי 25/05/2025 12:25הגב לתגובה זובגלל מיקומה מול אירופה ואפריקה
- 4.אם טראמפ יעזוב את ישראל נראה את ביבי נלחם בציפורניים (ל"ת)אנונימי 25/05/2025 12:08הגב לתגובה זו
- 3.לרון 25/05/2025 11:22הגב לתגובה זוקנדה גרינלנד מכסיקו שכחת אלצהיימר קטן כמו ניתאי לדבר הם יודעים לדאוג לעצמם גם!
- 2.לרון 25/05/2025 11:20הגב לתגובה זוהחברים פוטין קים והשאר נו טוב העפתי את זלנסקי הוא ממש לא עד שיתן את מחצביו!
- 1.לרון 25/05/2025 11:17הגב לתגובה זואף פעם מעולם לעולם לא טוב צודק ארהב לא היתה לפניו! LINCOLN WHO אה לינטראמפסמוך על טראמפ ויצאת ניתאי!