גרג אייבל וורן באפטגרג אייבל וורן באפט

הפרדוקס של גרג אייבל: מיליארדר שכמעט לא מחזיק במניות החברה שיוביל

המיליארדר שיירש את וורן באפט מחזיק רק 175 מיליון דולר במניות ברקשייר, פחות מאלפית מהחזקות המייסד האגדי

אדיר בן עמי | (1)

בוול-סטריט ממתינים בקוצר רוח לשינוי ההיסטורי שיתרחש בסוף השנה: החלפתו של וורן באפט, המשקיע האגדי בן ה-94, בגרג אייבל כמנכ"ל ברקשייר האת'וויי Berkshire Hathaway Inc 1.15%  . אך מאחורי המינוי הצפוי מסתתר נתון מפתיע: למרות שאייבל נמנה על מועדון המיליארדרים עם הון אישי של מיליארד דולר, רק כחמישית ממנו - 18% בלבד - מושקע במניות האימפריה שעליה הוא עומד לפקד.


מדד המיליארדרים של בלומברג, אשר לראשונה מעריך את הונו של אייבל בן ה-62, חושף כי אחזקותיו במניות ברקשייר מסתכמות בכ-175 מיליון דולר בלבד. סכום שעשוי להישמע מרשים, אך בהשוואה לאימפריית הענק של ברקשייר, מדובר בטיפה בים. מקור עושרו העיקרי של אייבל לא מגיע מצמיחת מניות ברקשייר, אלא מעסקה ספציפית שבוצעה בשנת 2022. באותה שנה, ברקשייר רכשה ממנו את חלקו בחטיבת האנרגיה של הקונגלומרט - ברקשייר האת'וויי אנרג'י - עסקה ששווייה נאמד ב-870 מיליון דולר. חברת הבת הזו הייתה תחת ניהולו בין השנים 2008 ל-2018, והמכירה הזו היא שהפכה אותו למיליארדר.


בעוד באפט, בגיל 94, מחזיק במניות בשווי אסטרונומי של 160 מיליארד דולר, אחזקותיו של אייבל מהוות בקושי אלפית מהסכום הזה. גם בהשוואה למנכ"לים אחרים של חברות טריליון-דולריות, אייבל בולט בשיעור האחזקות הנמוך שלו. טים קוק מחזיק במניות אפל בשווי 651 מיליון דולר, המהוות 38% מהונו הכולל. סונדר פיצ'אי של אלפאבית מחזיק מניות בשווי 338 מיליון דולר, המהוות 33% מעושרו. לעומתם, 18% בלבד מהונו של אייבל קשורים ישירות למניות החברה שיעמוד בראשה.


מה שמעניין במיוחד הוא שאייבל רכש את מניות ברקשייר שבבעלותו רק לאחרונה, בשנים 2022 ו-2023, לאחר שמימש את אחזקותיו בחטיבת האנרגיה. כלומר, למרות שנים של עבודה בחברה, הוא בחר להשקיע רק חלק מהונו במניותיה, והשאר נמצא בהשקעות אחרות.


מאז קידומו לתפקיד סגן יו"ר בברקשייר בשנת 2018, אייבל מקבל שכר שנתי של כ-20 מיליון דולר, המורכב ממשכורת ובונוס. בדומה לבכירים אחרים בחברה, הוא מעולם לא קיבל מניות כחלק מחבילת התגמול שלו - מדיניות ייחודית בנוף התאגידי העכשווי, שבו אופציות ומניות חסומות הפכו למרכיב סטנדרטי בתגמול בכירים.


מדיניות התגמול בברקשייר נקבעה במשך עשרות שנים באופן אישי על ידי באפט עצמו. המשקיע האגדי הסתפק במשכורת סמלית של 100,000 דולר בשנה, בעוד עושרו האמיתי צמח מהחזקתו ביותר משליש ממניות Class A של החברה - מניות שערכן פי 10,000 ממניות ה-B הנפוצות יותר.



שאלות רבות נותרו פתוחות

אולם כעת, עם החלפת השרביט, עולות שאלות שלא נשאלו בעבר. כפי שציין צ'ארלס אלסון, מייסד מרכז ויינברג לממשל תאגידי באוניברסיטת דלאוור: "כשבאפט ניהל את החברה, מעטים העזו לשאול שאלות לגבי מבנה המניות הדואלי או לגבי המשכורת שלו - הוא היה כל כך משוקע בחברה. ברגע שמכניסים אדם חדש שאיננו המייסד, אנשים מתחילים לשאול שאלות."

קיראו עוד ב"גלובל"


האם אייבל ישנה את מבנה התגמול? האם הוא ירחיב את ההנהלה הבכירה הרזה של ברקשייר? האם ישנה את תמהיל העסקים שהחברה משקיעה בהם? כל אלה שאלות פתוחות שמעסיקות את המשקיעים של החברה.


חשוב לציין שאחזקת המניות של אייבל אינה חריגה בהשוואה לשוק הרחב. מחקר משנת 2018 שנערך על ידי פורום הממשל התאגידי של בית הספר למשפטים בהרווארד גילה כי יותר ממחצית מהמנכ"לים במדד ראסל 3000 מחזיקים פחות מ-1% ממניות החברה שלהם. אייבל מחזיק כ-0.0002% ממניות החברה - נתון שאינו חריג בשוק הרחב, אם כי בהחלט נמוך ביחס לחברות בסדר גודל דומה.


אם זה עובד, למה לשנות?

הדירקטוריון ובעלי המניות של ברקשייר עשויים להסס לשנות מערכת שעובדת כה טוב. כפי שמסביר דן וולטר, יועץ תגמול בחברת אליאנט יומן קפיטל: "מדוע שהם עכשיו, רק משום שוורן עוזב, ינסו למצוא דרך לדחוף את עצמם למבנה תגמול שככל הנראה לא עובד היטב עבור חברות אחרות? אם בעלי המניות שלך מרוויחים תשואות נהדרות, הם כמעט אף פעם לא אכפת להם כמה מקבלים האנשים שמייצרים את התשואות הללו."


עם קופת מזומנים עצומה העומדת לרשותו וסל עסקים מגוון שמשתרע מביטוח ועד רשתות מזון מהיר, האתגר האמיתי של אייבל יהיה להמשיך את מסלול הצמיחה של ברקשייר גם ללא וורן באפט. במובן זה, ייתכן שדווקא גישה ניהולית "נטולת אגו", שלא מתבססת על אחזקת מניות גדולה, היא שתאפשר לו להצליח בנעליים הענקיות שהוא ינסה למלא.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    דור 07/05/2025 21:02
    הגב לתגובה זו
    מאז שהוא מת אף אחד לא מעלה אותו כיורש