שי ג'יפינג (Xinhua)שי ג'יפינג (Xinhua)
מלחמת הסחר

סין אומרת "כן" לשיחות - השווקים עולים

אחרי הסלמה במלחמת המכסים בין בייג'ינג לוושינגטון, סין הודיעה שהיא "בוחנת" את ההצעות האמריקאיות למשא ומתן – והשווקים בארה"ב ובהונג קונג עולים. עם זאת, הצדדים ממשיכים להטיל ספק בכנות ההצהרות ומפגינים נוקשות בתנאים לפתיחת שיחות

צוות גלובל | (6)

סין הודיעה כי היא בוחנת את ההצעה של ארצות הברית לפתוח בשיחות על המכסים, מה שמעורר תקווה להפחתת המתיחות במלחמת הסחר בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם. ההצהרה, שהגיעה ממשרד המסחר הסיני ביום חמישי בערב (אחרי סגירת המסחר), הובילה מיד לעליות בשווקים: חוזי הדאו ג'ונס עולים ב-0.8%, חוזי ה-S&P 500 עלו ב-0.7%, וחוזי הנאסדק 100 מוסיפים 0.5%. גם מדד ההאנג סנג בהונג קונג עלה ב-1.6%, בעוד הבורסות בסין היבשתית היו סגורות בשל חג. עם זאת, לסין יש תנאים וצריך לזכור שהשיחות לא צפויות להיות קלות ומהירות. 

 

סין מציבה תנאים: כנות אמריקאית וביטול מכסים

לפי משרד המסחר הסיני, "בכירים אמריקאים הביעו שוב ושוב נכונות לנהל משא ומתן עם סין בנושא המכסים", וכרגע "סין בוחנת את ההצעות". אבל למרות הנכונות לבחינה, בייג'ינג שומרת על קו תקיף: "מלחמת המכסים הופעלה חד-צדדית על ידי ארה"ב. אם ארה"ב רוצה לדבר – היא צריכה להראות כנות, לבטל את המכסים החד-צדדיים ולתקן את דרכה".

באותה נשימה, המשרד הסיני ביקר את האמריקאים על כך ש"הדליפו שוב ושוב מידע לא מדויק" לגבי התאמות אפשריות במכסים, והזהיר ש"מי שאומר דבר אחד ועושה את ההפך – לא יצליח לכפות על סין ולקבל תוצאה במשא ומתן". צריך לחשוב גם על הדינמיקה של האירועים - עבר חודש מאז טראמפ הטיל את פצצת המכסים, כשבפועל החברות לא מחכות ופונו לאלטרנטיבות. ככל שהזמן עובר, הפגיעה גדלה והיכולת לשקם תהיה קשה ואורכה ואולי במצבים מסוימים לא אפשרית. חברות שהחליטו להעביר את הרכישות מסין למדינות אחרות בגלל מלחמת הסחר, לא יעבירו שוב לסינים. במקביל בסין יש תנועה חזקה מאוד למעבר למוצרים שאינם אמריקאיים, וזו מגמה שפוגעת בחברות אמריקאיות. סין לא יושבת על המדוכה ופועלת במישורים נוספים ולא בטוח שהיא תתגמש בקלות, במיוחד כשהיא כבר נפגעה ויש לה נזק שהאמריקאים לא יכולים לפצות עליו. 


ונחזור להתחלה - בתחילת אפריל הטיל הנשיא דונלד טראמפ מכסים בשיעור של 145% על סחורות מסין, בטענה שמדובר במהלך הגנתי מול "סבסוד לא הוגן ומניפולציות מטבעיות". בתגובה, סין הודיעה על מכסים של 125% על מוצרים אמריקאיים, בעיקר מתחום החקלאות והטכנולוגיה.

התוצאה לא איחרה לבוא: ירידה חדה במספר הספינות שמשנעות מטענים מסין לארה"ב, הקפאה של משלוחים קיימים, והערכות מחדש מצד חברות לגבי עלויות היבוא. לפי דיווחים, ישנם מוצרים שנעצרו במחסנים כדי למנוע הפסדים, כשיבואנים חוששים לייבא במחירים שעלולים להתייקר עוד יותר. הייצור הסיני ירד בחודש אפריל וגם המשלוחים מסין לארה"ב ירדו לרמה נמוכה מאוד. וזה רק אפריל, אם לא יהיו התפתחויות מהירות זה יהיה גם במאי. 

מסרים סותרים: האם מתקרבים להסכם?

ביומיים שלפני הודעת משרד המסחר הסיני, היו מסרים מעורבים משני הצדדים. מצד אחד, חשבון ברשת החברתית הסינית Weibo שמזוהה עם התקשורת הרשמית פרסם כי ארה"ב פנתה לסין בערוצים דיפלומטיים שונים כדי להתחיל בדיונים. מנגד, דובר משרד החוץ הסיני הכחיש לחלוטין ואמר כי "לא ידוע לנו על שיחות או התייעצויות בנושא המכסים".

בצד האמריקאי שידרו אופטימיות: טראמפ אמר בראיון עיתונאי כי הוא כבר מדבר עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג, ושר האוצר סקוט בסנט אמר כי "המכסים הקיימים אינם ברי-קיימא" והביע תקווה להתחיל בצמצום הדדי. עם זאת, סין הכחישה את דברי טראמפ וטענה שהדבר "מטעה את הציבור והמשקיעים".

קיראו עוד ב"גלובל"

בהמשך, סין חזרה על עמדתה כי היא "בוחנת" את ההצעות, אבל כל שיחה צריכה להתנהל "על בסיס של שוויון וכבוד הדדי". כלומר, לא צפויה ריצה מהירה לשולחן הדיונים – בטח לא ללא ויתורים מוקדמים מצד ארה"ב.

ניצני ריכוך: פטורים ממכסים על מוצרים נבחרים

למרות הטון התקיף, נרשמו כמה צעדים שמצביעים על ריכוך הדרגתי. סין פטרה לאחרונה שורת מוצרים אמריקאיים ממכסי התגמול שלה – בהם תרופות, מיקרו-שבבים ומנועי מטוסים. גם ארה"ב הקלה בתחילת החודש על חלק מהמכסים שהוטלו על סמארטפונים, מחשבים ומוצרים אלקטרוניים – וטראמפ אף חתם על צו שמוציא יבוא של כלי רכב מסוימים מרשימת המכסים החדשים.

נראה שמאחורי הקלעים, ישנה הבנה ששני הצדדים נפגעים מהעימות, גם אם כל אחד מהם רוצה להצטייר כמי שלא מוותר. הסימנים האלה לא מספיקים כדי לבשר על הסכם – אבל הם בהחלט מעידים על רצון לבדוק אם אפשר לעצור את ההסלמה.

ההשפעות המעשיות כבר כאן. בארה"ב, בכירים ברשתות כמו וולמארט וטארגט הזהירו את הבית הלבן שהמשך המכסים עלול לגרום למחסור בקיץ, בשל התייקרות סחורות מסין. בסין עצמה, מדדי פעילות הייצור צנחו לשפל של 16 חודשים, בעיקר בגלל ירידה בהזמנות מלקוחות אמריקאים.

לפי הערכות של כלכלנים, זרימת הסחר בין שתי המדינות ירדה ביותר מ-20% בשלושת החודשים האחרונים. לחברות רבות, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, הקמעונאות והחקלאות, מדובר בפגיעה ישירה – ובשווקים יש לא מעט חשש ממהלכים חד-צדדיים נוספים.

במקביל, ברשתות החברתיות התגובות מעורבות. יש מי שרואה בצעד של סין פתיחת דלת להסכם, ויש מי שטוען שמדובר בתרגיל טקטי בלבד. כלומר, גם אם השווקים עלו בעקבות ההודעה – הסנטימנט הציבורי והפוליטי הרבה יותר מסויג.

בכל מקרה, סין דורשת את ביטול המכסים כתנאי מוקדם, וטראמפ מתעקש שסין תעשה ויתור ראשון. האנליסטים מעריכים שבטווח הקצר נראה עוד שיח תקשורתי, רמיזות והודעות מעורפלות – אבל הדרך להסכם כוללת מהמורות רבות. למרות הכול, ככל שהלחץ הכלכלי יגדל והציבור בשתי המדינות יביע התנגדות גוברת – ייתכן שהצדדים יידחפו בהדרגה לפשרות שיאפשרו חזרה לשולחן המשא ומתן.

תגובות לכתבה(6):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 6.
    בא 02/05/2025 14:58
    הגב לתגובה זו
    צריכות להעלם מהעולם .
  • 5.
    בא 02/05/2025 14:56
    הגב לתגובה זו
    תמורת כמה סוכריות..העניין שכבר הוחלט לבודד את הקומוניסטים שהתחפסו לדמוקרטים ...כרגע טראמפ מרדים אותם .
  • 4.
    אנונימי 02/05/2025 11:39
    הגב לתגובה זו
    בסוף ההסכמים יקבעו כי ככה זה בכלכלה ומיסחר ואלה שברחו כי הכרישים עבדו עליהם והפחידו אותם בכתבות מחלחלות כפי שעושים בכל תרגיל הפסידו הרבה כסף
  • 3.
    לרון 02/05/2025 09:35
    הגב לתגובה זו
    כן לשיחות בלי כוונה באמתהכל אינטרסים! הכלכלה האיראנית הולכת פייפן וצריך המשטר להציל עצמו!
  • 2.
    לרון 02/05/2025 09:27
    הגב לתגובה זו
    השוק יורד!
  • 1.
    לרון 02/05/2025 09:26
    הגב לתגובה זו
    WITH A GRAIN OF SALTסין טקטיתאיסטרטגית תמיד! דברים לא כפשוטם ולא איך שניראים!