האוצר פועל: העביר למערכת הבנקאות ערבות מדינה בהיקף 6 מיליארד שקל לגיוס הון

המדינה תערוב כלפי מחזיקי כתבי ההתחייבות הנדחית לתשלומי הקרן והריבית לתקופה של 10 שנים
קובי ישעיהו |

על רקע הביקורת הרבה שנמתחה בחודשיים האחרונים על משרד האוצר, בנוגע לעיכוב בפעולות השונות שנועדו להמריץ את הפעילות במשק ולהקל את מחנק האשראי שנוצר בעקבות קריסת שוק האג"ח הקונצרני, פרסם היום האוצר הודעה חשובה.

החשב הכללי, שוקי אורן, העביר היום את נוסח כתבי ערבות המדינה בהיקף של 6 מיליארד שקלים שיועמדו למערכת הבנקאות. ערבות המדינה תועמד לבנקים לצורך גיוס כתבי התחייבות נדחים, אשר יונפקו על ידי הבנקים ויוכרו על ידי המפקח על הבנקים כהון משני עליון.

שר האוצר, רוני בר-און, אמר כי "הערבויות יאפשרו לבנקים לגייס הון ולהעמיד אשראי בהיקפים של עשרות מיליארדי שקלים אשר יקלו על מחנק האשראי בשוק, ויסייעו למגזר הפרטי והעסקי לצלוח את התקופה הקשה והאתגרים שמציב המשבר הכלכלי העולמי. משרד האוצר ימשיך לגבש תכניות פעולה וידע לנקוט בצעדים נוספים כדי להאיץ את הכלכלה הישראלית לנוכח המשבר".

העמדת הערבויות לבנקים מהווה יישום של מרכיב נוסף מתכנית ההאצה של משרד האוצר. במהלך השבועות האחרונים הוגדלה הקרן לסיוע לעסקים קטנים לכ-440 מיליון שקל והוקמה קרן סיוע לעסקים בינוניים בהיקף של כ-1.3 מיליארד שקל. כמו כן, פורסם שלב המיון המוקדם במכרז להקמת קרנות המנוף, להן תוקצב סכום של 5 מיליארד שקלים.

הבנקים המעוניינים להנפיק כתבי התחייבות נדחים בגין הערבויות יודיעו על כך למשרד האוצר עד ה-1 במארס 2009. תוקף כתב הערבות יהיה בשלב הראשון להנפקות שיבוצעו עד ה-30 ליוני 2009.

המדינה תערוב כלפי מחזיקי כתבי ההתחייבות הנדחית לתשלומי הקרן והריבית לתקופה של 10 שנים מיום הנפקת כתבי ההתחייבות. שיעור ערבות המדינה יעמוד על 95% ויפחת בהדרגתיות מתום השנה השלישית ואילך.

הבנקים שינפיקו כתבי התחייבות אלו ישלמו למדינה עמלה בגין הערבות. העמלה תכלול מנגנון שיעודד את הבנקים להגדיל את היצע האשראי על ידי קביעת החזר של חלק מהעמלה לבנק כפונקציה של גידול האשראי שהעמיד הבנק ללקוחותיו.

מבנק ישראל נמסר כי בבנק מקדמים בברכה את העברת ערבות מדינה בהיקף 6 מיליארד שקל למערכת הבנקאות ע"י משרד האוצר לצורך גיוס הון והרחבת מקורות האשראי במשק. בבנק ישראל מדגישים כי קיימת חשיבות, מבחינת היכולת של המשק לשוב למסלול של צמיחה, להקל על מערכת הבנקאות לגייס הון ותכנית זו אכן תשרת מטרה זו. זאת, משום שההון שיגוייס ירחיב את מקורות האשראי במשק ויסייע להתמודד עם הביקוש שנוצר בעקבות המשבר הגלובלי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה