הגיאולוג של רציו: "למבנה 'לוויתן' פוטנציאל גדול יותר מ'תמר 1'"
יחידות ההשתתפות והמניות של החברות הקשורות בקידוח "תמר 1" זינקו אתמול, כידוע, לשמיים. הגילוי המרשים מול חיפה, עם זאת, הזניק גם את יחידות ההשתתפות האחרות, שלהן יש זכויות לחיפושים וקידוחים באזורים המשיקים ל"תמר". שותפות רציו יהש מזנקת היום ב-31% ומשלימה עליה של 110% ביומיים.
איתן אייזנברג, הגיאולוג הראשי של רציו, אומר כי התגלית בקידוח תמר היא בעלת משמעות לאומית ובינלאומית ותגרום לתנופה של חיפושי נפט בים התיכון בכל האיזור. "יש לצפות לפעילות אינטנסיבית של חברות בינלאומיות בתחום בישראל, קפריסין, לבנון ומצרים, במטרה לאתר שדות גז ונפט נוספים", אמר אייזנברג. הוא ציין, כי איזור הקידוחים שבו שותפה רציו ב-15% ביחד עם חברת נובל, דלק-קידוחים ואבנר (השותפים בתמר-1), הוא האיזור הרלוונטי ביותר לביצוע קידוחי חיפושים.
הרשיונות שבהן שותפה רציו משתרעים על 2000 קילומטרים מרובעים בלב ים בסמוך לתגלית תמר-1. סקרים גיאופיזיים (סייסמיים) שנערכו באיזור חשפו את קיומו של מבנה גיאולוגי ענקי בשם לווייתן (השם לווייתן ניתן למבנה על ידי חוקרים של המשרד לתשתיות לאומיות שהתרשמו מגודל המבנה – יותר גדול מהמבנה של תמר).
בשיחה עם bizportal אומר אייזנברג כי "העלויות של קידוח במבנה לוויתן צפויות להיות נמוכות יותר, סדר גודל של 80-100 מיליון דולר, מכיוון שכאן היה מקרה חריג, היו צריכים לעשות מודליזציה של מגדל קידוח מרחוק. גם הירידה במחירי הנפט גרמה לכך שיש הפחתה ניכרת בעלויות".
בנוגע לפעילות הבינלאומית הצפויה בחיפושי נפט וגז בים התיכון אומר אייזנברג "אני מקווה שזה יהיה בטווח קצר יחסית. כנראה בתוך שנה, בעקבות הגילויים בתמר".
בנוגע לפוטנציאל של מבנה לוויתן אומר אייזנברג כי "מבנה לווייתן גדול יותר מתמר. כיום אנחנו מבצעים סקרים סייסמים לקביעת גודלו של המבנה והפוטנציאל שלו והתוצאות צפויות להתפרסם בתוך כמה חודשים. העומקים עליהם מדובר דומים לאלה של תמר".
לאחרונה המיר הממונה על ענייני הנפט את ההיתר לשעבר "רציו ים" ב- 5 רשיונות לחיפושי נפט. המרה זו מאפשרת לשותפות רציו , נובל , דלק ואבנר לבצע קידוחים (ולא רק סקרים) באזורים הללו.
זכויות הנפט באיזור הוענקו לרציו לפני כשנתיים. במהלך 2007 ו- 2008 מכרה רציו 85% מהזכויות ב"רציו ים" לנובל , דלק ואבנר. הגופים האלה מבצעים מאז במשותף סקרים סייסמיים בשטח שנקרא בעבר "רציו ים", כאשר המפעיל היא חברת נובל. השליטה ברציו נמצאת במשותף בידי משפחות לנדאו ורוטלוי.