סוחרים דרך הבנקים? עצרו! יש אלטרנטיבה זולה יותר
בסוף שנת 2000 חל מהפך בבורסה הישראלית, לאחר פריחת ההיי טק, התפוצצה הבועה וסימנה את תחילתם של השנים הרעות. המדדים הכבדים בארץ ובעולם הגיבו בהתאם ואיבדו אחוזים ניכרים מערכם. המשקיעים אשר עסקו באותה עת בספירת ההפסדים, הדירו רגליהם מהבורסה המקומית ואת מה שנשאר בחרו להפקיד בבנק, לאחר שהמדיניות המוניטרית הלא יציבה סיפקה סביבת ריבית גבוהה שהגיעה לשיאה - ריבית של 9.1% בחודש אוקטובר 2002.
כאמור, המשקיעים הדירו רגליהם, ומחזורי המסחר ברחוב אחד העם דעכו בהתאם עד לשפל של 160 מיליון שקל בחודש פברואר 2003. ובכן ירידת המחזורים הביאה לדעיכה גם בכל התעשייה התומכת בשוקי ההון.
סיומה של המלחמה בעיראק סימנה את תחילתה של תקופה בת שלוש שנים, במהלכם המשקיעים חזרו אט אט להאמין בבורסה הישראלית. למרות שפברואר 2003 סבל ממחזורים דלים, נסתיימה השנה עם מחזור ממוצע של 379 מיליון שקל, והמשיכה למחזורים של 681 מיליון שקל בשנת 2004, 988 מיליון שקל ב-2005, ו-1.2 מיליארד שקל בעשרת החודשים הראשונים של 2006.
הגידול החד במחזורים מידי שנה הביא לפריחה בתחום המסחר באינטרנט, תחום זה אמנם קיים כבר מתחילת העשור, אך כאמור צבר תאוצה עם צמיחת מחזורי המסחר. בתחום זה כיום התחרות בשיאה, הקשת צמד המילים "ניירות ערך" במנועי החיפוש, מביא לעשרות תוצאות של ברוקרים פרטיים אשר מציעים את שירותיהם במחירים אטרקטיבים, לעומת מי הם אטרקטיבים? בעיקר כנגד הבנקים.
בבנקים הסיפור שונה לחלוטין, אם באינטרנט מחירי העמלות מפורסמים ומוצעים לכל, בבנקים לכל לקוח תסריט שונה, שם בוחנים את הלקוח על פי כיסו, כוסו וכעסו. מבדיקה שערכנו בביזפורטל בקרב מספר אתרי אינטרנט נבחרים המספקים שירותי מסחר, עולה תמונה ברורה, התחרות עשתה את שלה, מחירי העמלות זולים באופן משמעותי לעומת העמלות בבנקים, במקרים רבים העמלות הנגבות בבנקים גבוהות במאות אחוזים!!.
אתרי המסחר מציעים עמלות שונות לפי היקפי הפעילות. עבור פעולת קניה/מכירה של ניירות ערך ישראליים נגבת עמלה של 0.1%-0.15%, עבור פעולה דומה בניירות ערך זרים יגבו שיעור דומה של עמלות בתוספת עמלת סוכן. עבור מסחר באגרות חוב ומק"מים תגבה עמלה של 0.1%, ועבור קנייה/מכירה של אופציות מעו"ף ומט"ח תגבה עמלה של 2.5-4 שקלים. כאמור, הבנקים לא מפרסמים את עמלות המסחר, ועל פי המידע שברשותנו יכולים להגיע פערים אלו למאות אחוזים. אם חשבתם שזהו הפער היחיד, אז טעיתם. בבנקים לא מסתפקים בעמלות מנופחות אלו, וגובים עמלות נוספות שמפעילי אתרי המסחר אפילו לא מעיזים לפנטז עליהם. לדוגמא: עמלות מינימום, דמי משמרת ני"ע, עמלת ביטול, אי ביצוע, שינוי לימיט. כל פעולה זוכה בחיוב. אך כמו שציינו קודם, הכל פתוח למשא ומתן.
דבר נוסף אותו תקבלו אצל הברוקרים הפרטיים הוא ריבית עבור הכסף הפנוי הנמצא בחשבון, כסף זה נסגר בפק"מ בצורה אוטומטית ללא התערבות הלקוח, גם ברמה היומית. לעומת זאת, כסף השוכב בחשבון העו"ש בבנקים לא זוכה לריבית.
מדוע למרות פערים אלו הבנקים עדיין מרכזים את עיקר הפעילות? התשובה היא חוסר ידע, נזילות וחשש. לקוחות רבים אינם מודעים לפערים אלו, למרות עידן האינטרנט לקוחות רבים לא מבצעים סקר שוק. דבר נוסף הוא הנזילות, מסחר דרך ברוקרים פרטיים מצריך פתיחת חשבון, הכרוך בהעברת כספים לחשבונו של הברוקר, העברה זו עשויה לקצר את האשראי לו זוכים הלקוחות בבנקים.
החשש. עקב חוסר ידע או הסברה לקויה, חוששים לקוחות רבים להפקיד את כספם בידי ברוקרים פרטיים, מפני שאינם יודעים האם הידיים המחזיקות בכספים אמינות. אז למען אותם ספקנים נספר, כי אתרי המסחר הללו תחלקים לשניים. הראשונים הינם אתרי מסחר של חברות גדולות ומוכרות המנהלות בדרך זו או אחרת את קופות הגמל וקרנות הנאמנות שלכם. השניים הינם מתווכים. על מנת לבצע פעולות בניירות ערך יש צורך להיות חבר בורסה, כלומר, אתרים רבים משמשים בעצם כמתווכים בלבד וכספי הלקוחות מושקע אצל חברי בורסה.
מסקנה: מומלץ לבצע סקר שוק ולבחון את האפשרות לפתיחת חשבון אצל ברוקר פרטי, ההיצע גדול והאפשרויות נרחבות. ככל שמספר הפעולות המבוצעות גדול יותר, תחסכו אלפי שקלים בשנה. חשוב מאוד: כשפותחים חשבון אצל ברוקר לא מוכר יש צורך לבדוק היכן מופקדים הכספים. במידה ובכל זאת החלטתם לבצע את הפעולות דרך הבנק, תפתחו במשא ומתן מחודש על גובה העמלה הישירה ועל העמלות הנלוות.