יורם מוקדי:"התעשייה הרב ערוצית השקיעה בהפקות מקור"
המועצה לשידורי כבלים ולווין פרסמה היום (ג') את הדו"ח השנתי המסכם את פעילותה בשנת 2005. מהדו"ח עולה, כי התעשייה הרב ערוצית עומדת במרבית מחויבויותיה חרף מצבה הכלכלי הקשה.
באירוע השתתפו בכירי התעשייה וביניהם: רון אילון- מנכ"ל יס, דוד קמיניץ- מנכ"ל הוט, ליאון צימן- מנכ"ל ערוץ מוסיקה 24, ליעד ורדימון- מנכ"ל נגה, אבי בר- מנכ"ל ערוץ הספורט, אודי מירון- מנכ"ל קבוצת ענני תקשורת, שלום קיטל ואורי פז- יו"ר ומנכ"ל ערוץ הכנסת, הדר זהבי- מנכ"ל צ'רלטון, קרני זיו- מנכ"ל ערוץ הילדים, סיני אבט- מנכ"ל ערוץ 8, יובל נתן- מנכ"ל ערוץ ביפ, חיים סלוצקי, מפיקים ויוצרים נוספים.
הדו"ח, המתפרס על כ-200 עמודים, מפרט את כל פעולותיה של המועצה בשנת 2005 בתחומים שונים ומכיל פירוט אודות עמידתם של חברות הכבלים, חברת הלווין, ערוץ 9 וערוץ מוסיקה 24 בחובות המוטלות עליהם, ובכלל זה חובות ההשקעה בהפקות מקור.
על פי הדו"ח, בשנת 2005 שודרו בערוצי חברות הכבלים והלווין, מוסיקה 24 וערוץ 9 - 3,084 שעות של הפקות מקור. השקעות הכבלים הלווין, מוסיקה 24 וערוץ 9 בשנה זו בהפקות מקור עמדו על סכום של למעלה מ-287 מיליון שקל, והיקף ההשקעה בתחום הז'אנר העליון, הכולל סרטי טלוויזיה, דרמות, סרטי תעודה וקולנוע), עמד על סכום של 134 מיליון שקל.
הוט מחזירה חובות עבר של קרוב ל-3 מיליון שקל
גם בשנת 2005 עומדת הוט בכל מחויבויותיה ואף מחזירה חובות עבר. במהלך השנה החזירה הוט סכום של קרוב ל-2 מיליון שקל בגין חובות מהשנים 2000-2002, וסכום של קרוב למיליון שקל בגין חובות עבר (חובות שנות ה-90). סה"כ השקיעה הוט במהלך שנת 2005 סכום של 171.5 מיליון שקל בהפקות מקור, 13% מעל לחובה על פי כללי המועצה. מרבית סכום ההשקעה- 138.5 מיליון שקל, הושקע בערוצים בחבילת הבסיס. בהפקות דרמה ותעודה הושקע סכום של 76 מיליון שקל, מתוכו כ-13 מיליון שקל בהפקת סרטי טלוויזיה וסרטי קולנוע, וסכום של 12 מיליון שקל בסרטי תעודה מורכבים.
בערוצי הילדים השקיעה הוט סכום של 45 מיליון שקל (מתוכם 35.6 מיליון שקל בערוצי הילדים המשודרים בחבילת הבסיס)וסכום של כ-12 מיליון שקל בהפקות מתחומי המדע המוסיקה והאומנות.
הנתונים המספריים מסתכמים ב-1,724 שעות של הפקות מקור אותן שידרה הוט בשנת 2005, שהם 220% מעבר לחובה על פי חוק.
יס שידרה 523 שעות של הפקה מקורית
חברת יס עמדה אף היא בשנת 2005 במרבית מחויבויות ההשקעה השונות, והשקיעה במהלך שנת 2005 סכום כולל של 77 מיליון שקל בהפקות מקור.
סכום של 58 מיליון שקל הושקע בהפקות דרמה ותעודה (73% מעל לחובה על פי כללי המועצה), כאשר מתוך סכום זה השקיעה יס 5.4 מיליון שקל בהפקת סרטי טלוויזיה וקולנוע וסכום של קרוב ל-4 מיליון שקל הושקע בהפקת סרטי תעודה מורכבים. כמו כן, הושקע סכום של 24 מיליון שקל בערוצי הילדים(מתוכו 19.5 מיליון שקל בערוצי הילדים המשודרים בחבילת הבסיס), וסכום של 4.6 מיליון שקל בהפקות מתחומי המדע המוסיקה והאומנות. מבחינת שעות שידור, במהלך השנה שידרה יס 523 שעות של הפקה מקורית. ערוץ 9 השקיע קרוב ל-15 מיליון שקל בהפקות מקור
זו השנה השלישית שהמועצה מפרסמת את נתוני הביצוע של ערוץ 9. בשנת 2005 כמו בשנים שקדמו לה עומד הערוץ ברוב מחויבויותיו. סה"כ השקיע הערוץ סכום של קרוב ל-15 מיליון שקל בהפקות מקור (כמיליון שקל מעבר לחובתו ברשיון), שידר 507 שעות הפקת מקור בשידור ראשוני והשקיע בהפעלת הערוץ סכום של 37.5 מיליון שקל, סכום הגבוה ב-52% מחובתו.
ערוץ המוסיקה 24 לא השקיע מספיק בהפקות מקור
זוהי השנה השנייה בה מפרסמת המועצה את נתוני הביצוע של ערוץ מוסיקה 24. הערוץ השקיע סכום של 23.6 מיליון שקל בהפקות מקור, סכום הנמוך בכ-1.8 מיליון שקל מחובתו (כ-7% מתחת לחובתו). יחד עם זאת, הערוץ עמד בדרישות אחרות הכוללות השקעה של 43.9 מיליון שקל בהפעלת הערוץ, שהם כ-1.5 מיליון שקל מעבר לחובה; חובת שידור מוסיקה ישראלית; שידור מגוון קליפים; קידום קליפים של יוצרים צעירים ועוד. בין ההחלטות המרכזיות (מתוך קרוב ל-150 החלטות) אשר התקבלו במהלך 27 ישיבות המועצה בשנת 2005 היו: קביעת מגבלות על בעלויות בערוצים בבעלות יס וזכייני ערוץ 2; טיפול במכרז לערוץ ייעודי למורשת ישראל; הכנת המכרז לערוץ שידורי הכנסת; ביטול הזכייה במכרז לערוץ ייעודי בשפה הערבית; הסדרת שידורי ספורט במתכונת תשלום לפי צפייה; יצירת הסכם מנוי מאוחד לחברות הכבלים; גיבוש מדיניות שירותי מידע ובידור; הסרת המגבלה ביחס לכמות הפרסומות בשידורי הערוצים הייעודיים, קביעת כללים לתוכן שיווקי בערוצים ייעודיים ועוד.
יורם מוקדי, יו"ר המועצה, אמר היום: "אני גאה להיות רגולטור של תעשייה שגם בימיה הקשים ביותר, ואלה ימים קשים במיוחד, עומדת בחובותיה ומשקיעה קרוב ל-300 מיליון שקל בשנה רק בהפקות מקור. לדעתי הפקות המקור הן אלה אשר יצילו את התעשייה הרב ערוצית בהתמודדותה בעתיד מול המדיה החדשה".
לטענת המועצה, היכולת של הוט, יס וערוצים 24 ו-9 לעמוד בחובותיהם נזקפת לזכות הגורמים המשדרים וגם לאופי הרגולציה שמתווה המועצה לשידורי כבלים ולווין. המועצה ממשיכה בקו של דה-רגולציה, במסגרתו מדירה המועצה רגליה מכל המקומות בהם התחרות מסדירה את השוק ומתערבת רק במקומות בהם יש כשלים.
תהליך הדה-רגולציה אותו מובילה המועצה ניכר בהחלטה המאפשרת לערוצים הייעודיים לשלב בשידוריהן פרסומות על פי שיקול דעתן ולא על פי שיקול דעתה של המועצה, וכן בהחלטה, שנתקבלה בימים האחרונים, לפיה לא יידרש יותר אישור פרטני להעלאת ערוץ חדש או אפליקציות אינטראקטיביות בכבלים ובלווין, כאשר והמועצה תדון רק בערוצים המעלים שאלות או מחייבים דיון.
לדברי מוקדי, גם בשנת 2006 ממשיכה המועצה להנהיג רגולציה ממוקדת מחד, ולאכוף בקפדנות את החובות המוטלים על התעשייה, מאידך.