קריפטו
צילום: freepik
סיכום שבוע בקריפטו

מטבע ה-Mantra: הקריסה הגדולה ביותר מאז הלונה מחקה 5 מיליארד ד' בין לילה

הסיבות להתרסקות הפתאומית במטבע שנסחר בשווי של 6 מיליארד דולר עדיין לא ידועות; מה הסיבה לעוצמה היחסית של הביטקוין אל מול הסערות בשווקים? איזו חברה זינקה ב-1700% מתחילת החודש בעקבות כניסה לתחום הקריפטו

גיא טל | (2)

הקריסה הגדולה ביותר מאז הטרה-לונה

אנחנו רגילים למטבעות קריפטו, בעיקר מטבעות "ממ" למיניהם שמזנקים מאות אחוזים ואז מתרסקים ב-90% ואף יותר בין לילה, ואף אחד לא ממש מתרגש מזה, אלא אם כן מעורבים בכך פיגורות כמו נשיא ארצות הברית או נשיא ארגנטינה. בכל זאת אירוע כזה שאירע ביום ראשון בלילה נחשב לדרמה יוצאת דופן, בגלל היקף הקריסה, כמוה לא נראתה מאז התרסקות מטבע הטרה-לונה, אחד הגורמים לשוק הדובי הגדול בשנת 2022. 

מטבע ה-Mantra הוא טוקן הבית של רשת בלוקצ'יין לייר 1 בעלת שם זהה. הפרויקט נועד לענות על דרישות רגולטוריות ולאפשר למוסדיים ולמפתחים לפעול בתחום הנכסים הדיגיטליים. ביום ראשון במהלך הלילה המטבע התרסק בקרוב ל-90% משווי של כמעט 6 מיליארד דולר ל-683 מיליון דולר בלבד. כעת, לאחר ירידה נוספת במחירו, נסחר המטבע בשווי כולל של 655 מיליון דולר. עד כה היה המטבע אחד המובילים בחודשים האחרונים עם תשואה תלת ספרתית מאז נובמבר 2024.

סיבת הקריסה לא ברורה. מייסד החברה ג'ון פטריק מולין מייחס את ההתרסקות לבורסות המרכזיות שהנזילו פוזיציות בעל כורחם של המחזיקים ללא סיבה – "הטיימינג והעומק של ההתרסקות רומז לכך שהיא נגרמה מסגירת פוזיציות פתאומית שיזמו (הבורסות המרכזיות) ללא אזהרה מספקת או הודעה" כתב ברשת החברתית X. ההתרסקות אכן גרמה להנזלה של פוזיציות בשווי 74.7 מיליון דולר, יותר מ-10 פוזיציות בשווי של יותר ממילון דולר, וזאת במשך 24 שעות בלבד, אך לא ניתן לדעת אם ההתרסקות הפתאומית אכן נובעת מכך, או שההיפך, סגירת הפוזיציות נבעה מהירידה החדה במחיר. 

ברשת החלו לרוץ האשמות בנוגע להונאת "משיכת שטיח"שבה המייסדים נוטשים פרויקט קריפטו בפתאומיות לאחר שהם מושכים את כל הנכסים מהפרויקט. 



מולין הכחיש נמרצות ופרסם כתובות של ארנקים דיגיטליים עם אחזקות הטוקן של אנשי הצוות כדי להוכיח שהם נשארו "נעולים" כמתוכנן וכתב: "רק כדי להבהיר, הירידה לא נגרמה על ידי הצוות, ארגון MANTRA, היועצים המרכזיים שלה או משקיעי MANTRA שמכרו מטבעות. המטבעות נשארו נעולים תחת הזמנים שפורסמו". לאחר מכן מוקדו החשדות במשקיע אסטרטגי בפרויקט, יישות המכונה Laser Digital. על פי חברת המחקר Lookonchain בימים שלפני הקריסה הועברו מטבעות בשווי 227 מיליון דולר לבורסות המרכזיות, 41.6 מיליון מתוכם על ידי לייזר דיגיטל. היישות, המגובה על ידי הבנק היפני נומרה הכחישה את החשדות וטענה שהארנקים החשודים לא שייכים לחברה. גורמים נוספים מקושרים לקריסה, אולם עד לשעה זו עדיין לא התבררו בוודאות הגורמים. 

מולין התחייב לעבוד על שיקום המטבע והפרויקט והבטיח להתמודד עם הסיטואציה בשקיפות. החברה שוקלת אפשרות לביי-בק של המטבע, וכן שריפת מטבעות כדי להפחית היצע ולתמוך במחירו. 



הביטקוין ממשיך להפגין יציבות יוצאת דופן

בהמשך למה שכתבנו בשבוע שעבר – נמשכת היציבות המרשימה של הקריפטו, ובעיקר הביטקוין, (חוץ מהאת'ריום שממשיך בצניחה החופשית) לנוכח הסערות בשווקי המניות. פתאום הביטקוין נראה כמו השקעה סולידית ליד הנאסד"ק שמזנק או מתרסק על בסיס יומי. במהלך השבוע חזר הביטקוין להיסחר מעל מחיר של 86 אלף דולר, אולם כעת הוא חזר למחיר של כ-84 אלף דולר – טווח מחירים יציב לאורך שבועות ארוכים. 


קיראו עוד ב"מטבעות דיגיטליים"

בתוך כך יותר ויותר חברות ציבוריות מביעות עניין במטבע. על פי נתונים של חברת ביטוויז, ברבעון הראשון 12 חברות ציבוריות הוסיפו לראשונה למאזן מטבעות ביטקוין. סך כל אחזקות החברות הציבוריות מסתכם ב-688 אלף מטבעות בשווי 57 מיליארד דולר, כ-16% מסך המטבעות שבמחזור. רוב המטבעות הללו מוחזקים על ידי סטרטג'י – מעל 528 אלף מטבעות, אבל, כאמור, מספר החברות שנוקטות בשיטה זו עולה בהתמדה. ייתכן שגם זה תורם ליציבות היחסית כשיותר ויותר "ידיים חזקות" מצטרפות לשוק. סך הכל ישנן כעת 79 חברות ציבוריות שמחזיקות בביטקוין כחלק מהמאזן. שלושת החברות שאחרי סטרטג'י הן כורות הביטקוין הציבוריות הגדולות (מארה, ריוט וקלינספארק) והחמישית היא טסלה שעדיין מחזיקה מעל 11500 מטבעות. במהלך הרבעון הראשון נכנסה לתוקף התקנה שמאפשרת לחשב את אחזקות הביטקוין לפי ערך הוגן נוכחי ולא לפי ערכים היסטוריים, מה שמעודד חברות נוספות להיכנס לתחום. 

המטבע, אם כן, מאבד את הקורלציה לתנועות בשוק ההון, ובכך מתקרב יותר ויותר למעמד של "זהב דיגיטלי", אם כי הזהב האמיתי מציג ביצועים טובים בהרבה. נזכיר, שלמרות היציבות היחסית בתקופה האחרונה, הביטקוין נשאר נכס מסוכן, ללא מקרה שימוש מובהק, שמשמש בעיקר כנכס ספקולטיבי, לכן התנודתיות יכולה לחזור בין לילה, ויכולה להיות ירידה חדה במחירו או זינוק פתאומי גם ללא סיבה ספציפית. 

הזירה המשפטית – עונת הפסקות האש 

ה-SEC וארגון ריפל הסכימו באופן רשמי להשהות את כל התביעות ההדדיות בתהליך המשפטי המתמשך סביב מטבע הריפל. ההחלטה הסופית בנוגע למקרה תתקבל על ידי יו"ר הSEC הנבחר פול אטקינס, שכבר אושר בבית הנבחרים, אך עדיין לא נכנס לתפקידו. אטקינס עשוי לבטל לחלוטין את כל התיק. בהודעה לבית המשפט שהוגשה ב-10 לאפריל, שני הצדדים הסכימו להשהיית כל ההליכים כשהם מצהירים על ניסיון להגיע לפתרון בהסכמה. 

התפתחות דומה בתביעה מרכזית נוספת. המדינות בשליטת המפלגה הרפובליקאית, ביחד עם גורמי קריפטו נוספים, תבעו בעבר את ה-SEC על התערבות ללא סמכות בתחום הקריפטו. כעת ביקשו התובעים הכלליים של המדינות הללו מהשופט להשהות את התביעה הזו עקב חילופי ההנהגה ב-SEC. בתביעה שהוגשה בנובמבר טענו התובעים הכלליים של המדינות הללו כי ה-SEC מתערב בסמכות המדינתית. השופט קיבל את הבקשה להשהות את ההליכים. 

תעודות סל 

קנדה מקדימה את ארצות הברית עם השקת 4 תעודות סל העוקבות אחר הסולנה. מנהלי הנכסים Purpose, Evolve, CI, 3Iq השיקו את תעודות הסל ב-16 באפריל בבורסת טורנטו. התעודות יאפשרו סטייקינג, שמאפשר הכנסה שוטפת נוספת מהאחזקה. האישור התקבל בעקבות שינויים רגולטוריים בקנדה, שמאפשרים כעת השקת מוצרי קריפטו למסחר בבורסה. 

בארצות הברית עדיין מחכים לאישור תעודות דומות, לאחר שמספר חברות הגישו בקשה שטרם אושרה על ידי ה-SEC. בארצות הברית נסחרות תעודות סל על החוזים העתידיים על הסולנה, כולל תעודה ממונפת. תעודות אלו לא מאפשרות סטייקינג, שעדיין איננו מאושר כלל על ידי ה-SEC גם בתעודות על מטבע האת'ריום שכבר פועלות. 

 עוד בעניין הסולנה: הזכרנו קודם לכן את החברות הציבוריות שמשקיעות בביטקוין כנכס אסטרטגי, ישנה חברה ציבורית אחת שפועלת באופן דומה עם הסולנה. חברת Janover היא חברת פינטק ממוקדת נדל"ן שרוכשת את המטבע ומחזיקה כעת 163651 מטבעות בשווי 21.2 מיליון דולר כהשקעה אסטרטגית. מאז שהחברה הודיעה על כניסה להשקעה בתחום בתחילת החודש הנוכחי מחיר המניה זינק ב-1700%. 


בלקרוק דווחה על יצירות של 3 מיליארד דולר במהלך הרבעון הראשון בתעודות הסל על נכסי קריפטו. מדובר על 2.8% מכלל הנכסים שזרמו לתעודות הסל של החברה שהסתכמו ב-107 מיליארד דולר ברבעון. העמלות הסתכמו ב-34 מיליון דולר, כ-1% מההכנסות של בלקרוק. 


חברת VanEck הודיעה כי בחודש הבא תשיק תעודת סל נוספת הקשורה לקריפטו אך לא כזו העוקבת אחר מטבעות אלא תשקיע ב-30 עד 60 חברות הקשורות בקשר הדוק לעולם הנכסים הדיגיטליים. התעודה תשקיע בבורסות קריפטו (קוינבייס או רובינהוד לדוגמה), כורות ביטקוין וחברות מרכזי נתונים בין השאר. תעודות דומות כבר קיימות. התעודה תישא את הסימול NODE. 


חדשות נוספות 

למרות ההתאוששות של שוק הקריפטו, שעקף בהרבה את הגבהים של שנת 2021, שוק ההלוואות בקריפטו עדיין רחוק מאד מהשיא שנרשם אז. את שוק ההלוואות בקריפטו ניתן לחלק לשתיים - DeFi (פיננסים מבוזרים) ו-CeFi (פיננסים מרוכזים). בעוד ה-DeFi הוא שוק פתוח ומבוזר, בו האפליקציה מאפשרת לכל שני צדדים להתקשר מרצונם החופשי בהלוואות ללא שליטה כלשהי מצד האפליקציה רק משמשת המתווך, ב-CeFi ישנה חברה שמרכזת את ההלוואות, קובעת את התנאים, וגם נושאת בסיכונים. השיא שנרשם בשנת 2021 בתחום היה 64.4 מיליארד דולר ואילו בסוף 2024 היקף ההלוואות בשני סוגי הפלטפורמות היה 36.5 מיליארד דולר בלבד. התרסקות שוק ההלוואות החלה עם קריסתן של כמה מהחברות ה-CeFi המרכזיות בסוף 2021 – תחילת 2022, ביניהן ג'נסיס, צלזיוס ועוד והושפעה גם מהנפילה הכללית במחירי המטבעות הדיגיטליים, מה שפגע גם בהיצע וגם בביקוש להלוואות כאלה. 

 למרות הירידה הכללית, ישנו הבדל משמעותי בין שני סוגי ההלוואות. ההלוואות המבוזרות באמצעות אפליקציות DeFi מצליחות להתאושש ורושמות את עיקר הצמיחה בשוק. בשפל של סוף 2022 הם התכווצו ל-1.8 מיליארד דולר בלבד, ומאז זינקו ב-959% ל-19.1 מיליארד דולר בסוף שנת 2024. זאק פוקורני, מחברת גלקסי דיגיטל כתב בדו"ח בנושא: "שלא כמו חברות ה-CeFi הגדולות שפשטו את הרגל ולא פעילות יותר, אפליקציות ההלוואות הגדולות לא נאלצו לסגור והמשיכו לתפקד". כיום ישנן כ-20 אפילקציות פעילות על גבי 12 רשתות בלוקצ'יין שונות. בסקטור המרוכז לעומת זאת ישנן 3 חברות – טית'ר, גלקסי ולדן ששולטות בכ-89% מהשוק.



מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון


כאמור, השבוע היה רגוע יחסית בהשוואה לסערות שווקי המניות.

ביטקוין: נסחר כעת תמורת 84130 דולר, עליה של כ-3% ממחירו לפני שבוע.

את'ריום: ממשיך לאכזב עם ירידה שבועית של 2% למחיר 1590 דולר.

XRP (ריפל): עלה השבוע ה-4% ומחירו כעת 2.08 דולר. 

בייננס קוין: נסחר כעת תמורת 583 דולר, עליה שבועית של כאחוז. 

סולנה: המטבע זינק ב-13% השבוע למחיר 130 דולר. 

תגובות לכתבה(2):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 2.
    בומר 18/04/2025 12:33
    הגב לתגובה זו
    מה שקרה ללירה הטורקית שצללה בכח הקניה שלה ב 90 אחוז ב 10 שנים יקרה בסופו גם לדולר!!!אופס זה כבר קרה... הדולר איבד את כח הקניה שלו ב 88% מאז שנות השבעים הסרת תקן הזהב וממשיך יפה במגמה הזו עם המשך הדפסת הכספים המטורפת בכל הממשלים האחרונים
  • 1.
    אנונימי 18/04/2025 02:47
    הגב לתגובה זו
    מה שקרה למנטרה שצללה תוך לילה 90 אחוז יקרה יום אחד לביטקוין שיקרוס 99 אחוז ביום אחד