העברת נכסים מעוסק לחברה בבעלותו

מאת: רו"ח (משפטן) שלומי ואקנין

האם מנהל מע"מ רשאי לסרב לקבל העברת נכסים מעוסק לחברה שבשליטתו (העוסק הוא בעל השליטה בחברה ב-100%) על פי סעיף 20 לחוק מע"מ, ולבקש לבצע את ההעברה על פי סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ, כאשר בפועל לא בוצעה העברת נכסים תמורת מניות?
יוסי בן דוד |

שאלה: -------------- האם מנהל מע"מ רשאי לסרב לקבל העברת נכסים מעוסק לחברה שבשליטתו (העוסק הוא בעל השליטה בחברה ב-100%) על פי סעיף 20 לחוק מע"מ, ולבקש לבצע את ההעברה על פי סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ, כאשר בפועל לא בוצעה העברת נכסים תמורת מניות?

תשובה: ------------- על פי הוראותיו של סעיף 20 לחוק מס ערך מוסף, התשל"ו-1975 [להלן - "חוק מע"מ"], מי שאינו חייב במס רשאי לקבל על עצמו את חובת התשלום במס, וזאת בהסכמת המנהל בתנאים שקבע (כך, לדוגמה, מקום שבו ניתנה הסכמת מנהל מע"מ, רשאי רוכש נכס לקבל עליו את החבות במס במקום מוכר הנכס). לפיכך, יישום הוראותיו של סעיף 20 לחוק מע"מ נתון לשיקול דעתו של מנהל מע"מ, או לשיקול דעתו של מי שהוסמך על ידו. בעניין זה נציין כי מנהל מע"מ פרסם בחוזר מע"מ 16/95 רשימה של מקרים, שבהם תתקבל הסכמתו של המנהל ליישום הוראותיו של סעיף 20 לחוק מע"מ. בין היתר נכלל בחוזר מקרה של: "עצמאי הנרשם כחברה ובלבד שלא חל סעיף 30(א)(14) לחוק" (ראה סעיף 715.3 לחוזר); וכן: "מכירת מפעל בשלמותו לחברה אחרת - כשרוב בעלי המניות בחברה החייבת הם אותם בעלי המניות בחברה המבקשת לקבל על עצמה את החבות, ולא חל עליה סעיף 30(א)(14) לחוק" (ראה סעיף 715.3 לחוזר). [ההדגשות אינן במקור - ש' ו'] לפיכך נאמר כי מקרים שבהם בעל שליטה, שהוא יחיד, מעביר נכסים לחברה בשליטתו, או בעל שליטה, שהוא תאגיד, מעביר נכס לחברה המוחזקת על ידו, הם המקרים שבהם מנהל מע"מ יישם את סעיף 20 לחוק מע"מ, אלא שיש לבחון את תחולת הוראותיו של סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ. סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ קובע כי על מכירת נכסים מעסק של עוסק לחברה, תמורת מניות בלבד באותה החברה, יחול מע"מ בשיעור אפס. הוראותיו של סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ כוללות תנאי יסודי, והוא העברת מניות תמורת הנכסים. באשר על כן, מקום שבו לא מועברות מניות תמורת הנכסים, לא ניתן ליישם את הוראות סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ. לפיכך, מקום שבו לא חלות הוראותיו של סעיף 30(א)(14) לחוק מע"מ, אין המנהל יכול לכפות את תחולתו. כמו כן, נכון היה לבחון את תחולתו של חוזר מע"מ במקרה זה, שכן כפי שעולה מן השאלה, מקרה זה נכלל ברשימת המקרים המצויה בחוזר, שבגינה יחולו הוראות סעיף 20 לחוק מע"מ. המשיב - לשעבר, מפקח ארצי במחלקה המקצועית מע''מ בהנהלת רשות המסים; כיום מתמחה במע"מ, לרבות הליכי שומה, השגה וערעור, במשרד מאיר מזרחי ושות', עורכי דין. התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המומחים המשיבים או המערכת אחראים לתוצאות השימוש בהן.

המידע באדיבות "כל-מס" מבית חשבים ה.פ.ס. מידע עסקי בע"מ

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה