הנגיד סטנלי פישר העלה את הריבית ב-0.25% ל-4.25%
האינפלציה הכריעה: נגיד בנק ישראל, פרופסור סטנלי פישר, החליט להעלות את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25% והעמידה על 4.25%. בכך, השלים הנגיד רצף של 4 העלאות ריבית רצופות של 1% בסך הכל.
"האינפלציה בהסתכלות 12 החודשים האחרונים נמצאת מעל יעד המחירים", נכתב בהודעת בנק ישראל. "הציפיות לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים אמנם נמצאות בתוך היעד, אך בחלקו העליון. העלאת הריבית נדרשת כדי להחזיר את האינפלציה לתחום היעד".
מדד המחירים לצרכן לחודש יולי, שפורסם לפני 10 ימים, עלה ב-1.1% והיכה את התחזיות המוקדמות לעלייה של 0.7% בלבד. בכך, הגיע האינפלציה בישראל לרמה של 5% - הרבה מעבר ליעד העליון של בנק ישראל העומד על 3%. בנק ישראל העלה את הריבית בכל חודש ממאי האחרון, מרמה של 3.25%, ובכל פעם ב-0.25%, כחלק ממאבקו באיננפלציה.
אולם מנגד, ההאטה הכלכלית הגלובלית כבר הגיעה לישראל: מנתוני צמיחת התמ"ג ברבעון השני עולה כי הצריכה הפרטית ירדה והגידול בייצוא רשם האטה; בנוסף, המדד המשולב של בנק ישראל לחודש יולי ירד ב-0.3%. ההאטה הכלכלית, בשילוב עם הנפילה במחירי הסחורות בחודש האחרונות (ובראשן מחיר הנפט שירד בכ-20%), גורמים לבנק ישראל להאמין כי האינפלציה תתמתן בחודשים הבאים, מה שיאפשר לקחת פסק זמן במדיניות ההידוק המוניטרי.
האינפלציה הגבוהה מחד לעומת ההאטה בצמיחה מאידך גרמו לבנק ישראל להתלבט רבות בהחלטת הריבית הנוכחית; אך גם החלטת הריבית הקודמת הייתה קשה, כאשר 3 חברי הפורום הבכיר של בנק ישראל המליצו שלא להעלות את הריבית ושניים המליצו להעלותה. בסופו של דבר, פישר בחר ללכת עם דעת המיעוט והעלה את הריבית. נראה כי מדד יולי הגבוה רק חיזק את עמדתו הניצית באשר לטיפול באיום האינפלציוני.
"השוק אמנם אופטימי ולא מצפה לאינפלציה גבוהה, אך זה לא מספיק לבנק ישראל ולכן הם מעדיפים להעלות את הריבית", אמר ל-BIZPORTAL רון אייכל, הכלכלן הראשי במיטב. "מדד יולי הפתיע לרעה וזה הסיפור כאן. גם מדד אוגוסט יהיה גבוה ויעלה ב-0.5%. אסור לפסול העלאת ריבית נוספת בחודש הבא; בעיקרון, הריבית צריכה להיות הרבה יותר גבוהה - אם עברנו אינפלציה של 4.8% אז הריבית צריכה להיות 5%-6%. הסיבה שאנחנו לא שם היא הדאגה של פישר מההאטה בצמיחה".