ביל גרוס יורה לכל הכיוונים: "הממשל האמריקני 'משקר' - מטה את נתוני האינפלציה בכוונה מטה"

מלך האג"ח מוסיף: "אם נבצע התאמה של שוק המניות לאינפלציה בפועל - אז שוויו ההוגן צריך לרדת ב-10%, זה של שוק האג"ח צריך להיות מפוחת ב-5%"
שהם לוי |

ביל גרוס מספק מידע שאולי רוב הצרכנים האמריקנים כבר יודעים: הממשל האמריקני מטה את האינפלציה בכוונה מטה. במשך רבע המאה האחרונה, הממשל האמריקני ביצע מספר שינויים לאופן בו הוא מחשב את האינפלציה. כל אחד מהשינוים גרם להפחתת האומדנים לאינפלציה הבאים לידי ביטוי באינדיקטור ה-CPI. אף אחד מהם לא משמש את המדינות הגדולות לטענת גרוס.

גרוס מסביר במאמרו כי האופן בו נמדדת האינפלציה בכלכלה האמריקנית שונה משאר העולם. שלוש ההבדים העיקריים הם: 1) התאמות איכות הדוניסטיות, 2) חישוב עלויות הבתים דרך בעליהם, או השווי ההוגן להשכרתם 3) תחליפים למוצרים על פי משקלים. השינוי בשלושת אלה הניב אינפלציה נמוכה במשך 25, לדעת מלך האג"ח ומנהל קרן האג"ח הגדולה בעולם. ההערכה כי מה שמחזיקי הבתים יקבלו במידה וישכירו אותם היא מוגוחכת להערכת גרוס. בפועל עלו מחירי הבתים פי שלוש מעליית מחירי ההשכרה.

בשנת 1990 אומר גרוס עבר מדד המחירים שינוי נוסף שלא אומץ גם כן באף אחת מהמדינות. אומדי האינפלציה הניחו כי מוצרים שמחירם עולה, יירד משקלם במדד המחירים לצרכן מאחר והצרכנים יחליפו אותם במוצרים פחות יקרים.

"אם נאמוד נכונה את האינפלציה שוק המניות צריך לאבד 10% משוויו הריאלי ושוק האג"ח צריך לאבד 5% משוויו", מוסיף גרוס. עוד השלכה שעלולה להיות כתוצאה מאימוץ מדיניות אינפלציה חדשה - פחות דרגות חופש לבנק המרכזי האמריקני. למעשה מבט אמיתי על האינפלציה מסביר גרוס, מחייב את ברננקי להתחיל להעלות את הריבית ללא קשר למצב הכלכלי הנוכחי. זאת אחרי 20 שנה, בהם התמקד ה'פד' בדאגה לצמיחה כלכלית מהירה בארה"ב.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה