כלכלת ארה"ב ממשיכה להפתיע: נתוני המאקרו מנפצים את הקונצנזוס
התחזיות השחורות שהגיעו בפתח השנה כחדשות לבקרים אודות הכניסה של כלכלת ארה"ב למיתון ארוך וקשה, כנראה יצטרכו להתעכב במעט. נתוני מדד מנהלי הרכש לסקטור היצרני והאינדיקטורים להוצאות הבנייה היו טובים מהערכות האנליסטים המוקדמות. זאת בהמשך לתקופה האחרונה בה נתוני המאקרו מעידים כי הכלכלה האמריקנית עולה על הציפיות.
מדד הוצאות הבנייה האמריקני המשיך להצביע על תנאים קשים בשוק המגורים בחודש מאי אך פחות מהציפיות הקודרות של השוק, כך עולה היום מהנתונים שפרסם הממשל האמריקני. מדד הוצאות הבנייה ירד ב-0.4% בחודש מאי והיה רחוק ב-0.2% מקונסנזוס תחזיות האנליסטים.
היצרנים האמריקנים מצידם המשיכו החודש לחתוך בתפוקה אך בקצב איטי יותר בהשוואה לחודשים הקודמים, כך עולה מנתוני מדד מנהלי הרכש שפורסמו לחודש מאי. מדד ה-ISM עלה לרמה של 49.6 הנקודות לעומת 48.6 הנקודות בחודש אפריל. כך, הופך מאי להיות החודש הרביעי ברציפות בו נרשמת קריאה הנמוכה מ-50, המעידה על הצטמקות בפעילות היצרנית.
אולם, קונסנזוס התחזיות על פי האתר מרקטווצ' ציפה להתאוששות לרמה של 48.7 הנקודות. הכלכלנים חוזרים וטוענים כי ענף היצוא ממתן את הידרדרות המדד בצורה משמעותית מזה זמן. הביקושים מעבר לים למוצרים אמריקנים מסייעים לשמור על קצב הייצור במפעלים, בזמן שהצרכנים והעסקים מבית מאיטים את הפעילות. המהלך מצביע למעשה כי הכלכלה האמריקנית מצליחה לצלוח תקופה קשה מבלי להיכנס למיתון - שני רבעונים רצופים של ירידה בתוצר.
"אנחנו עדים למעט גמישות (שיפור מהיר) של הפעילות הכלכלית, משהו שלא ציפינו לו", אמר סטפן גאלאנגר, כלכלן ארה"ב ראשי בסוסייטה ג'נרל, טרם יציאת הנתונים.
עדנה נוספת אפשר לקבל מהרכיבים המרכיבים את מדד מנהלי הרכש. ההזמנות החדשות עמדו על רמה של 49.7 הנקודות לעומת 46.5 הנקודות בחודש אפריל, הייצור התעשייתי רשם קריאה של 51.2 הנקודות לעומת 49.1 הנקודות. כמו כן, חל שיפור קל בתנאי התעסוקה שעלו מרמה של 45.4 ל-45.5 הנקודות.
רונן מנחם: " המשק כולו עשוי להמשיך לצמוח בקצב נאה"
תעשיית החרושת בארצות הברית רושמת התכווצות קלה כבר ארבעה חודשים. במחצית השנה האחרונה היה מדד מנהלי הרכש נמוך בכ 4% בהשוואה למחצית השנה הקודמת, נתון המצביע על חולשה.
"עם זאת, מדד זה רשם עלייה קלה בחודש מאי, בעוד ההערכות היו כי ירד. כתוצאה, פחת החשש כי ההתכווצות היצרנית תלך ותחריף. יתרה מכך, המדד ממשיך להיות רחוק מהמספר המצביע על התכווצות בכלל המשק. למעשה, השתנות המדד מתחילת השנה עקבית עם עלייה בת 2.5% בתוצר בקצב שנתי. יתרה מכך, הנתון האחרון בפני עצמו מתיישב עם עלייה שנתית בת 2.7% בתוצר", כך אומר היום ראש יחידת האסטרטגיה וההשקעות בבנק מזרחי-טפחות.
מנחם מזכיר לחיוב את התגברות העלייה במשלוחי הייצוא ובתפוקה, נתון המתיישב עם העלייה במשלוחי המוצרים בני הקיימא בחודש אפריל, עליה דווח קודם לכן. תמרורי האזהרה לגבי ההמשך, מנגד, הם הירידה במדד ההזמנות החדשות והתגברות העלייה במחירי התשומות.
בתעשיית מוצרי המחשוב והאלקטרוניקה, שדווחה על ירידה ברביע הראשון, רואה כעת התייצבות בהמשך השנה. מולן מדווח על קשים בתעשיות הכימיקלים, אכזבה בתעשיית המכונות, וקשיים בתעשיות המזון, על רקע עלייה במחירי סחורות חקלאיות.
לסיכום אומר רונן מנחם, כי הדוח הטרוגני מבחינת ההרכב הענפי שלו ולמרות שאינו מזהיר – הוא מצביע על כך שהתעשייה האמריקאית מתייצבת ברמה נמוכה וכי לפי ניסיון העבר – המשק כולו עשוי להמשיך לצמוח בקצב נאה.