רונן מנחם: "הצורך בהורדת ריבית נוספת בארה"ב התפוגג לחלוטין"
השליש הראשון של 2008 חלף, חלפה כמעט שנה מאז פרץ המשבר בשוקי ההון, אך בניגוד לכל ההערכות, משקי הבית בארצות הברית ממשיכים להוכיח איתנות מרשימה. בכך הם משפרים את נקודת הפתיחה למחצית השנייה של השנה, העשויה לעמוד בסימן ההשפעה המצטברת של הורדות הריבית התלולות, התמריץ הפיסיקאלי, הפיחות בשער הדולר של ארה"ב והשיפור בנזילות ובהלך הרוח העסקי, כך אמר היום רונן מנחם בתגובה לנתוני הצריכה הפרטית שפורסמו כשעה לפני פתיחת המסחר.
בחודש אפריל התברר פעם נוספת, כי ההכנסה האישית של משקי הבית ממשיכה לגדול. שיעור השינוי בהכנסה, 0.2%, היה שווה לשיעור השינוי במדד המחירים של הוצאות משקי הבית, כך שההכנסה הריאלית של הציבור נותרה על כנה. בד בבד נמשכת עלייה קלה בצריכה הפרטית.
"ניתן לראות בכך התחלה צנועה אמנם, אך עדיין מעודדת, לרביע השני של השנה", כך הוסיף מנחם. זאת בעקבות הרביע הראשון, שהפתיע לטובה עם עלייה בת כמעט 1%.
ב-12 החודשים האחרונים, עלתה ההכנסה האישית הפנויה ב-1.8% מעבר לעלייה במדד המחירים של הוצאות משקי הבית. גם ההוצאות עצמן גדלו בשיעור דומה. גם בבחינה של הרביע הראשון של 2008, מול הרביע הקודם, גדלו ההוצאות ב 1% בשיעור שנתי. מכאן, שיעור העלייה פחת, אך היא נמשכת.
מדד הליבה של הוצאות הצרכנים, עליו נאמר כי הוא המדד בו מתחשב ה-Fed בבואו לאמוד את סביבת המחירים בכלכלה האמריקאית, עלה רק ב-2.1% ב- 12 החודשים האחרונים.
"נתון זה לא השתנה משמעותית מאז פרץ המשבר בשוקי ההון ולכן אינו מצביע על לחצי מחירים - ממצא היכול לספק ל-Fed מרחב תמרון בטרם יצטרך להדק שוב את הריבית במשק", כך ציין ראש יחידת ההשקעות והאסטרטגיה בבנק מזרחי.
"בעקבות הנתונים, אנו מעריכים כי הצורך בהורדות ריבית נוספות בארה"ב התפוגג כמעט לחלוטין, נתון האמור לספק למטבע האמריקאי תמיכה נוספת בשוקי המט"ח, בהמשך לתמונה המצטיירת בימים האחרונים. כמו כן, ייתכן כי עקום התשואה לפדיון ימשיך לתקן כלפי מעלה, תוך השתטחות הדרגתית, אם כי חלק מהשינוי בתמונת המצב הכלכלית כבר מגולם בו, להערכתנו", כך הוסיף מנחם.
"ואולם, עדיין, ראוי להתייחס למסקנה זו בזהירות. זאת משום שבחינת הרכב התצרוכת מגלה, כי בחודש אפריל, בדומה לקודמיו, נרשמה ירידה בהוצאות על מוצרים בני קיימא. נהוג לראות בכך אינדיקציה לרפיון בהוצאות הכוללת בחודשים הבאים, אך הפעם מוצע להתייחס למסקנה מעין זו בספקנות, שכן סביר כי לפיחות החריף בשער הדולר בשוקי המט"ח בעולם הייתה השפעה מעכבת על הנטייה להזמין מוצרים מעין אלו בחו"ל."
"לכן, התמונה הכוללת נראית סבירה, בהתחשב בתנאי הרקע, ואנו מקבלים ראיה נוספת לכך שארצות הברית, ככל הנראה, תשכיל להיחלץ ממיתון כלכלי, בנגוד לרוב ההערכות ובדומה לתרחיש בו אנו מחזיקים מאז החל המשבר בשוקי ההון בעולם", כך סיכם מנחם.