הדולר פרץ את רמת ה-3.9 שקלים; חתם בעליה של 0.72%

שערו היציג של הדולר נקבע ברמה של 3.921 שקל. פורקסיארד: הפד צפוי להודיע הערב על הורדה של 0.25% בריבית לרמה של 4.25%. עם זאת, בשוק לא פוסלים הפחתה של 0.5% בריבית והסבירות לצעד זה עומדת על 40%.
שי יוכט |

המטבע הישראלי חתם את יום המסחר בהיחלשות אל מול העיקריים. שערו היציג של הדולר רשם עליה של 0.72% לרמה של 3.921 שקל, שערו היציג של האירו נחתם בעליה של 0.35% לרמה של 5.7515 שקל.

מחדר המסחר של פורקסיארד נמסר, כי ההערכה הרווחת בשוק היא כי הפדרל ריזרב יודיע הערב על הורדה של 0.25% בריבית לרמה של 4.25%, שכן קרנות ה'פד' מצביעות על סבירות כמעט מלאה להורדה זו. עם זאת, בשוק לא פוסלים הפחתה של 0.5% בריבית, והסבירות לצעד כזה עומדת כעת על 40% בלבד.

הפחתת הריבית הערב תהיה השלישית ברציפות מאז ספטמבר, אז עמדה הריבית על 5.25%. מדיניות ההקלה המוניטרית של ה'פד', אשר נגרמה בשל פרוץ משבר האשראי והסיכון שהוא מציב לצמיחה הכלכלית בארה"ב. אם בתחילה תרמה מדיניות זו להיחלשות הדולר אנו רואים התאוששות בשבועיים האחרונים אל מן ה 23 בנובמבר כאשר השוק האמריקאי הפתיע בנתונים מעודדים יחסית לצפי, נתונים אשר מחזקים את העובדה שמדיניות הפד בשעת משבר האשראי הנוכחי היא יעילה ומאוששת את הספקולציה שלא מן הנמנע שנצפה בשטר הירוק חוזר לרמות של 1.35 – 1.33 לקראת אמצע הרבעון השלישי של 2008.

אנו עדים גם להתאוששות איטית אך מעודדת של שוק הדיור שאמריקאי לאחר שאתמול פורסמו נתוני מכירות הבתים בארה"ב כאשר מדד מכירות הבתים יצא 87.2 ושינוי במכירות בתים יצא 0.6% לעומת צפי לירידה של 1%, נתונים אלו מעודדים לשוק האמריקאי מכיוון שחשוב מאוד לראות האטה בהתדרדרות שוק הבתים אשר נובע מפעולותיו האחרונות של הממשל האמריקאי, האטה זו כאמור משפיעה באופן חיובי על הכלכלה האמריקאית ואולי מאותת על תחילת ההתאוששות ויצאה ממשבר הסאבפריים.

בסקירה לאחור מציין עידן הרטמן אנליסט בכיר מחדר העסקאות של פורקס יארד שאם נשים פעמינו לכמה מהפעולות המיידיות שננקטו כאשר פרץ משבר האשראי אשר מקורו בארה"ב נבחין שבראשית היו אלו הזרמות הכספים לשווקים (מאורע נדיר מאוד, הזרמת הכספים האחרונה הייתה בקריסת התאומים 9.11.01) כדי לשמור על נזילות המחירים שם, נזכור שהאפקט הנגרם מהזרמות כספים אלו דומה לאפקט של הורדת ריבית היחלשות המטבע המקומי וזליגה של משקיעים לאפיקי השקעה מסוכנים פחות, שוק אגרות החוב לדוגמא חביב על משקיעים בשעות משבר בגלל אופיו הסולידי ולכן שוק זה פורח אל מן התקופה האחרונה, דווקא בשבועות האחרונים מאובחנת ירידה בשוק זה במיוחד לאור תוצאותיה האחרונים של הכלכלה האמריקאית, מה שמהווה אינדיקציה לעובדה שהשוק האמריקאי מתחיל להתאושש מהמשבר שתקף אותו והחששות ממיתון יורדות, אך ללא ספק כשנבוא לסכם את שנת 2007 האטה בצמיחה של הכלכלה החזקה בעולם תהא המסקנה שתתאר היטב את שנה זו.

היום 21:15 שעון ישראל תפורסם החלטת הריבית בארה"ב והדילמה שעמדת בפני הנגיד המרכזי האמריקאי בן ברננקי היא כזו: להוריד את הריבית ובכך לגרום לפיחות מקומי אשר יתרום לייצוא הפורח של הסחורות האמריקאיות כאשר דולר נמוך למעשה מוזיל את הסחורות האמריקאיות עושה אותן אטרקטיביות אל מול שאר הסחורות העולמיות ותורם רבות ליצואנים המקומיים. ראינו את הורדת הריבית בקנדה לאחר ששם המטבע המקומי עלה בערכו על הדולר האמריקאי מה שגרם לפגיעה לא קלה ביצואנים הקנדים ובא הבנק המרכזי ומרסן את התחזקות הדולר הקנדי על ידי הורדת הריבית שם. הבעיה היא שאל מול פעולה של הורדת ריבית קמים ועולים הלחצים האינפלציוניים אשר לא פעם הנגיד ברננקי העיד שהוא מודאג יותר מלחצים אלו מאשר ממשבר האשראי.

לכן הורדה של 0.25% או שינוי שער הריבית על כנו תהא לעניות דעתי המהלך שינקוט הנגיד. בנק ישראל פרסם היום את סיכום חודש נובמבר בשוק המט"ח, כאשר לפי הנתונים סיכון שער החליפין, כפי שנמדד על ידי סטיית התקן הגלומה באופציות שקל-דולר, עלה בנובמבר ב-0.6% לרמה של 8.5%, וזאת במקביל לעלייה בסיכון שער החליפין בשווקים המתעוררים בשיעור דומה לרמה של 10.2%.

כרגע בעולם האירו נסחר ברמה של 1.4666 לדולר אחד והדולר רושם התחזקות אל מול היין היפני והפאונד האנגלי כאשר נסחר ברמה של 112.0 יין לדולר ו2.0477 דולר לפאונד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה