הגורמים במשק מגיבים להחלטת הריבית: הדעה הרווחת - מהלך שקול

יורם גבאי, יו"ר פעילים ניהול השקעות: "הציפיות האינפלציוניות הנמוכות לחודשים הקרובים ותהליך הייסוף המתמשך מול הדולר (ובעוצמה פחותה מול שאר המטבעות), מתמרצות את הנגיד לשמור את הריבית הנוכחית
שהם לוי |

בנק ישראל פירסם היום בשעה 18:30 שעון ישראל את ההחלטה על הריבית המוניטרית לחודש נובמבר. הקונסנזוס בשוק היה לאי שינוי בגובה הריבית מתוך ציפייה לצמצום בפער הריביות מול ארה"ב ל-0.75% בלבד, לאחר שמוקדם יותר השנה הוא עמד על 1.5%. פישר לא הפתיע והותיר את הריבית המוניטרית על 4%.

החלשות הדולר, והמדד השלילי בספטמבר, מאותתים כי פישר יוכל להשיג את יעד האינפלציה השנתי שהציב לעצמו, לפיכך נראה שלא ראה צורך בהקלה מוניטרית. יש מן הגורמים בשוק שאף מרחיקים לכת וצופים כי אנחנו עומדים בפתח של הורדות ריבית:

תגובת פעילים ניהול השקעות

יורם גבאי, יו"ר פעילים ניהול השקעות, בתגובה להחלטת הנגיד על הריבית: "למרות פער הריביות מול ארה"ב ובריטניה, טוב עשה הנגיד שהשאיר את הריבית ללא שינוי. נתוני הפעילות הכלכלית בחודשיים האחרונים מעידים על האטה קלה בקצב הצמיחה בישראל (מדד מלניק, מדד גלובס ושיעורי האבטלה) וממילא איננו רואים לחצים אינפלציוניים מצד הביקוש, כך שגם מבחינה זו שמירת שער הריבית ברמתה הנוכחית הוא ראוי".

עוד הוסיף גבאי: "הציפיות האינפלציוניות הנמוכות לחודשים הקרובים ותהליך הייסוף המתמשך מול הדולר (ובעוצמה פחותה מול שאר המטבעות), מתמרצות את הנגיד לשמור את הריבית הנוכחית. מתווספים לכך נתוני השוק, הצמוד והשקלי, הפועלים להורדת תשואות הדרגתית בשוקי אגרות החוב, כך שגם איתותי שוק ההון מראים לנו שאין מקום בשלב זה להעלות את הריבית".

תגובת נשיא איגוד לשכות המסחר אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, תומך בהחלטת נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשאיר את שיעור הריבית על כנו, זאת מאחר שלא נוצרו תנאים במשק הישראלי ברמה מספקת שמצדיקים את שינוי שיעור הריבית.

לדבריו, "היציבות במדדי המחירים נוכח העודף בחשבון השוטף של מדינת ישראל, הגידול בהשקעות הזרות והגידול ביצוא הסחורות והשירותים, כל אלה חיזקו מאד את השקל לעומת הדולר ואינם מצדיקים כרגע את שינוי שיעור הריבית".

מזרחי-טפחות: בנק ישראל מאותת – פני הריבית דרומה כלכלני יחידת השקעות ואסטרטגיה בבנק מזרחי טפחות רואים בנוסח הודעת הריבית איתות מצד בנק ישראל לכך, שאם לא יהיה שינוי של ממש בתמונת המצב הכלכלית הנוכחית, הריבית תצטרך לרדת בקרוב, על מנת לא להחטיא בהמשך את יעד האינפלציה.

בנק ישראל בחר אמנם להותיר את הריבית ללא שינוי, אך הכלכלנים ביחידת האסטרטגיה של מזרחי, מסיקים מהמלל שנלווה להחלטה, כי הריבית מתחילה להיות גבוהה מדי לטעמו של הבנק וכי הוא סבור שיש בידיו לספק הקלה מוניטארית נוספת למערכת. זאת ללא חשש שמא ייווצרו לחצים אינפלציוניים במשק. השוואה של ההודעה למה שנאמר בחודש הקודם, שגם בו הושארה הריבית ללא שינוי, מלמדת, להערכת הכלכלנים, על התרככות בראיית העולם של הבנק.

ראשית, בנק ישראל מציין כי ברבע השלישי נמשכה העלייה במחירים המקומיים, אך בקצב מתון במעט בהשוואה לרבעים הראשונים של השנה. בפעם הקודמת לא נכלל סייג זה בלשון ההודעה. אמנם, לעלייה במחירי הייבוא, המוזכרת גם הפעם, נוסף גורם חדש, לצד הפיחות בשקל, והוא העלייה במחירי הנפט והמזון בעולם, אך כאן מדובר בגורם עלויות, שאין לבנק יכולת להשפיע עליו ויש לו גם השפעה מרסנת בדמות שחיקה בהכנסה הפנויה.

בנק ישראל אומר במפורש כי לאחרונה התפרסמו נתונים המצביעים על אפשרות להאטה מסוימת בצמיחה. למרות שהוא מסייג ואומר שמוקדם עדיין לקבוע את משמעותם לגבי מגמת הצמיחה של המשק, אזכור זה לא הופיע בפעם הקודמת. אז נאמר כי הצמיחה נמשכת בקצב מהיר. בנק ישראל גם הוסיף תחזית לצמיחה "גבוהה מ- 4%" ב- 2008, אך נתון זה נמוך בהרבה בהשוואה לתחזית שלו ל- 2007, העומדת על 5.5%.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה