בין השורות: האם ימשיכו להסתיר מכם הנפקות זבל?

קשה לענות בינתיים על השאלה שבכותרת - אך לעת עתה נגלה לכם מה זה IR? כיצד משווקים היום מניות למי שימכור לכם אותן מחר? מי יכול להסתיר ואכן מסתיר מכם - המשקיעים מידע? ומה עושה רשות נירות ערך בעניין? על כל אלה ועוד בכתבה הבאה...
שי פאוזנר |

הקטע הבא מוקדש לכם - המשקיעים הפרטיים, הלא מקצועיים. אני בטוח שרובכם מרגישים כמעט תמיד לפני כל השקעה שלכם בבורסה, שיש דברים שלא אומרים לכם. שיש מידע שמסתירים מכם. שה"מקורבים" יודעים יותר. אז למרות שחוק ניירות ערך, המאוד משוכלל של מדינת ישראל, אמור ליצור מצב שאיש לא יוכל להסתיר מכם את המידע שעליכם לקבל לשם החלטה אם לקנות או למכור נייר ערך - אתם צודקים. אתם ממש לא יודעים הכל.

השבוע, אנשי רשות נירות ערך החליט להפחית, לפחות בקצת את היקף המידע שאתם לא מקבלים, כשאתם מבצעים פעולות בניירות ערך. אך בואו לא נקדים את המאוחר - עוד מעט נגיע לזה.

תחילה אגלה לכם טפח ממה שנעשה "מאחורי הגב" שלכם. כן, ממש עכשיו בזמן שאתם קוראים שורות אלה, נרקמות עסקאות במניות, אופציות ואג"ח, שאתם תהיו חלק מהן - אבל עוד אין לכם על כך מושג. העניין הוא בעצם הדרך בה פועלת מערכת משומנת היטב של שיווק הנפקות, אג"ח ומניות הפועלת מתחת לאף של כולנו. הנה סיפור הממחיש את העניין:

בראשית אנו מוצאים בסיפור שלנו (כמו בסיפורים לא מעטים של התקופה האחרונה בבורסה בתחום ההנפקות), חברת נדל"ן - זו יכולה להיות חברה קבלנית משפחתית - נניח של משפחת כהן. אב המשפחה הקים אותה לפני 30 שנה ובעבודה קשה וישירה בדרך כלל, הצליח לצבור הון לא קטן מבניית בתי מגורים באיזור השרון, למשל.

לפני עשור החלו שני בניו לנהל איתו את העסק. הם היו הרבה יותר שאפתנים מאבא. הם נכנסו לעשרות פרויקטים בשכונות חדשות ולא מוכרות לאב - בפ"ת, קריית אונו, יהוד, ועוד ועוד. אך אבוי, בשניים מהפרויקטים הם הסתבכו - האזורים בהם השכונות ממוקמות לא נמכרו בשנתיים האחרונות ובבנק התחילו "לעשות פרצוף" לבנים - בכל פעם שביקשו שוב להגדיל את המינוף (ההלוואות).

ואז קרה משהו - החברה של הקבלן לוי, המתחרה בהם ראש בראש, הונפקה לתדהמתם בבורסה לפי שווי של 80 מיליון שקל. החלו האחים כהן לשאול שאלות בשוק ההון, וגילו לשמחתם שאין שום בעיה לעשות את זה גם אצלם. הנה כך - אמרו הבנים לאביהם, נסגור את החוב בבנק, נמכור בזול את השכונות הלא מוצלחות.

אז איך זה עובד?

ממש בקצרה נסביר, כי מדובר בעצם ב"שער" נסתר אל כיסו של הציבור הרחב. בעלי חברות (בני "משפחת כהן" למשל) - וכל יתר בעלי החברות, פועלים בין השאר, באמצעות גופים שנקראים "סוכנויות IR". כלומר, Investor's Relations. או בעברית - קשרי משקיעים.

מדובר באנשים שעוסקים בניתוח החברה ובניית מצגות וכלים שיווקיים, שיסייעו לשכנע את בתי ההשקעות והבנקים לקנות את המניה. בכל סוכנות מצמידים סוכן לחברה שמתכננת הנפקה - אשר מכיר אישית את רוב האנליסטים ובעלי בתי ההשקעות ואת מנהלי מחלקות המחקר וההשקעות בבנקים. שם בעצם דואגים לכך שההנפקה תיסגר בהיקף הזמנות גבוה של "חבילות" (מניות, אופציות, אג"ח) של החברה.

ה-IR עוברים עם בעלי החברה בכל בתי ההשקעות והבנקים הרלוונטיים. מבצעים איתם מצגות ושיחות רקע - לפעמים באירועים מתוכננים גדולים ולעיתים בשיחות ספונטניות. הם בונים עבור האנליסט רשימה של נקודות חיוביות של החברה, ומדגישים את מה שהאנליסטים אוהבים לשמוע (הם הרי מכירים אותם היטב - לא?). בדרך - הם דואגים שהאנליסטים וראשי בתי ההשקעות יהנו מדובשן של החברות המונפקות. זה כולל ארוחות גורמה, הרצאות מקצועיות, נסיעות לחו"ל (גם כשהקשר לחברה עצמה קלוש), עדכון יומיומי לעיתים של הנציגים של בתי ההשקעות בנעשה בחברה - בדגש על הצפת ערך של כל עסקה וכמעט עסקה שלה ועוד ועוד.

בישראל צומח הענף הזה, שמגיע אלינו מאמריקה, במהירות מסחררת. בשורה החתונה - הפעילות הזו היא רק חלק מהמכונה המשומנת שמייצרת בסופו של דבר ביקושים למניות והמלצות חיוביות. בעיקר לחברות המתכננות הנפקה. הביקושים יוצרים אצלכם - המשקיעים, הרגשה שאתם לא יודעים משהו שאנשי המקצוע יודעים ואז גם אתם "קופצים על העגלה" והופ... קונים את המניה ביום ההנפקה.

תוסיפו לזה את העובדה שאנליסטים רבים ממליצים על מנייה בחום - ובאותה עת שהם קונים או מוכרים (בגלל שותפות שלהם בבתי השקעות למשל) את אותן מניות עצמן , וקיבלתם "סלט" בעייתי מאוד של מידע המוסתר מכם.

עכשיו נשאלת השאלה - האם יבוא בקרוב הטוויסט והמגמה הזו תשתנה. נספר, כי השבוע פרסמה רשות ניירות ערך הישראלית הוראה לאנליסטים, שמטרתה היא להביא לגילוי לציבור המשקיעים בישראל, מצבים בהם קיים חשש לניגוד עניינים, אם מצד מי שמכין את עבודת האנליזה ואם מצד בית ההשקעות בו הוא מועסק - ניגוד עניינים אשר עלול להשפיע על שיקול דעתו של מכין עבודת האנליזה. ברשות עוסקים לא מעט בתקופה האחרונה בניסיון לנטרל את הסתרת המידע שעליו נכתב פה, וזו התחלה טובה, אך חסרה בהחלט את הוצאת העוקץ של הסתרת מהלכי שיווק מניות "מאחורי הקלעים" בשוק ההון.

סנונית בולטת לעניין זה הגיעה השבוע לבורסה. חברת איזי אנרגיה דיווחה לבורסה, כי רשות ניירות ערך אילצה אותה לספר לציבור המשקיעים הרחב, את כל מה שסיפרו ראשיה לאנליסטים איתם נפגשו לאחרונה, לקראת הנפקה פרטית של אגרות חוב וכתבי אופציה שלה.

זו לא הפעם ראשונה בה הרשות מתערבת ברמה כזו בהסתרת מידע מהציבור - אך העיתוי הופך אותה לבולטת מאוד. האם זו לא תחילתה של מגמה? אני ממש מקווה שהתשובה היא - בהחלט כן.

ולסיום - חשוב שתדעו, כי ישנם אנשי IR מקצועיים ורציניים. אך מכיוון שאין היום שום פיקוח על תחום זה ועל האנליסטים, הפועלים לצידם, ישנם לא מעט אנשי IR שיעשו כמעט הכל כדי לייצר ביקוש למניות. משהו שעלול להיגרר כמעט לגבול הלא חוקי - של הרצת מניות. מה ההבדל בעצם? על כך עוד נרחיב כאן ב-Bizportal בשבוע הבא.

מאת: שי פאוזנר

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה