מיוחד

תהיו מוכנים - 4 הגורמים שצפויים להשפיע על הבורסות בצורה דרמטית ב-2016

רגע לפני שמתחילה השנה החדשה בבורסות, הנה הפקטורים שעשויים להיות קרטיים
יוסי פינק | (5)
נושאים בכתבה בורסה

2015 הייתה שנה מרובת אירועים בעלי השפעה דרמטית על הבורסות. החל מהשקת תכנית ה-QE של דראגי בחודש מארס, דרך סאגת יוון, המתיחות בין רוסיה לאוקראינה, החולשה בכלכלה הסינית, התחדשות המפולת במחיר הנפט וכמובן העלאת הריבית בארה"ב. כל אלו גררו תנודות חריפות בבורסות במהלך השנה, והקשו מאוד על המשקיעים. גם 2016 לא בהכרח הולכת להיות שנה פשוטה. אם לנסות לחזות, יהיו אלה בעיקר 4 דברים שירכזו עניין בחלקה הראשון של השנה.

1. דראגי. אחת השאלות הגדולות היא האם מריו דראגי יפעיל תותחים כבדים ויבחר להרחיב את היקף רכישות האג"ח החודשי. בפעם הקודמת דראגי הסתפק בלהפחית את הריבית על הפיקדונות למינוס 0.3% ולהאריך את תכנית הרכישות עד מארס 2017, אבל השוק לא אהב את זה ושלח את בורסות אירופה להתרסקות יומית של כמעט 4%. עדכון הריבית הבא של ה-ECB הוא ב-21 בינואר והאירוע שוב ירכז עניין עצום ועשוי לגרור תגובה חריפה בבורסות. הרבה קודם, ביום שלישי הקרוב, יפורסם נתון האינפלציה בגוש האירו והדבר יהווה סוג של איתות לקראת הבאות. הצפי הוא להאצה באינפלציה מרמה של 0.2% בנובמבר ל-0.5% בדצמבר. במידה והנתון יפספס מטה - רף הציפיות מדראגי יטפס ובהתאם התנודתיות בבורסות.

2. יילן. לפני כשבועיים הריבית בארה"ב עלתה בפעם הראשונה מזה כמעט עשור. הצפי כעת (לפי תרשים הנקודות של הפד') הוא ל4 העלאות נוספות במהלך 2016. ג'נט יילן נגידת הפד' חזרה אינספור פעמים על כך שהעלאת הריבית תהיה הדרגתית. הבורסות עשויות כמובן להגיב בעצבנות במידה והעלאות הריבית יהיו מהירות מהצפוי, אבל גם עשויות להגיב בעצבנות אם העלאות הריבית יתרחקו (מחשש למצב הכלכלי). אבל צריך להגיד שלאחרונה יילן הפכה למקצוענית של ממש בכל הקשור בניהול ציפיות ולכן ההימור שלנו הוא שפחות סביר שנראה תנודות חריפות בבורסות בשל עדכוני הריבית בארה"ב. אגב, כבר ביום שישי הקרוב נקבל הצצה נוספת למצב הכלכלה - דו"ח התעסוקה האמריקני (הצפי הוא לתוספת של 200 משרות חדשות ושיעור אבטלה ללא שינוי על 5%).

3. סין. הכלכלה הסינית שבעשורים האחרונים הייתה מנוע של ממש עבור הכלכלה הגלובאלית נמצאת בבעיה. המעבר מכלכלת שמקורה ביצוא לכלכלה שמקורה בצריכה פנימית לא עובר בקלות והדבר משפיע באופן דרמטי על הכלכלה העולמית. לפי UBS, סין צפויה לצמוח בקצב שנתי של 6.9% ברבעון הרביעי אבל רבים סבורים כי מדובר בתחזיות אופטימית. הממשל הסיני מכוון ליעד צמיחה של 7% (הנמשך מזה 25 שנה). במידה והנתונים מכיוונה של סין יהיו מאכזבים השנה, לדבר תהיה השפעה על הבורסות מסביב לעולם ואולי התנודה החזקה מטה בבורסה שראינו ברבעון השלישי בשל החדשות מסין הייתה רק הקדימון.

4. הנפט. מחיר הנפל צלל 31% בשנה החולפת כאשר בניגוד להערכות של חלק לא קטן מהכלכלנים (כולל יילן) כי הירידה במחיר הנפט היא חיובית לכלכלה, נראה כי כאשר היא מתרחשת בסוג של מפולת - מדובר באירוע שלילי. הירידה הנפט מאזור ה-50 דולר לחבית לאזור ה-35 דולר גררה תנודה חזקה מטה בבורסות, בעיקר בשל החשש מגל פשיטות רגל של חברות אנרגיה. כעת הדעות חלוקות באשר לכיוון הנפט, אך במידה ותתרחש מפולת נוספת בסגנון זו האחרונה - הבורסות עשויות להגיב בעוצמה.   

תגובות לכתבה(5):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    כבר ביום הראשון של המסחר סין נופלת!!!! כמו בכתבה (ל"ת)
    יג 04/01/2016 11:46
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    איפה הכותרות ההזויות של יום הדין 2015 (ל"ת)
    HAKY1 03/01/2016 21:44
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    זה לא מרתיע בכלל ..ואנחנו מוכנים ! (ל"ת)
    ביזפורטל יישר כח 03/01/2016 10:28
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    תחשבו טוב יהיה טוב ?? (ל"ת)
    אלי 03/01/2016 06:57
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אורי 02/01/2016 18:06
    הגב לתגובה זו
    לדעתי אין לעשות פועלות במיוחד בחול אגב כותבים שבארץ יש מצב ששוק המניות יהיה יותר מחול