
התנגדות לצוואה מתי נצטרך עו"ד צוואות וירושות?
הסוגיות המשפטיות אשר עולות בעולם הצוואות והירושות בעיקר בנושא פגמים מסוגים שונים בצוואות הוא גדול לאין שיעור ממה שניתן לדמיין.
במאמר זה אשר נכתב על ידי עו"ד צוואות וירושות רחל רייצ'ל שחר הנחשבת לבר סמכא בתחום צוואות וירושות ננסה לספק מענה מקצועי ראשוני. מובן שמענה זה אינו תחליף עם עו"ד לענייני צוואות וירושות אך הוא בהחלט יכול להעניק כיווני חשיבה ראשונים.
התנגדות לצוואה
התנגדות לצוואה הינו הליך בו אדם טוען טענות שונות כנגד צוואה שהוגשה לרשם לענייני ירושה.
התנגדות לצוואה מכונה בפי רבים גם התנגדות לקיום צוואה או תביעה לביטול צוואה, ובכולם הכוונה היא לאות הליך בו אדם טוען שצוואה שהוגשה אינה כשירה להיות צוואה ולכן יש לפסול אותה.
אמנם הליך התנגדות לצוואה מוגש לרשם לענייני ירושה אולם מיד לאחר הגשת התנגדות לצוואה מעביר הרשם את הדיון לבית המשפט לענייני משפחה אשר ידון בצוואה עצמה.
אם לאחר דיון ההוכחות בפני בית המשפט יתברר כי אכן היה טעם בהתנגדות וכי היא מוצדקת אזי תקוים צוואתו האחרונה של המנוח ואם לא ערך צוואה קודמת, יחולק רכושו של המנוח על פי חוק הירושה.
התנגדות לצוואה מה לעשות אם גילינו שהכל ניתן במתנה?
במצב בו גיליתם שהמנוח העביר במתנה עוד בחייו רכוש לבני משפחה אחרים ואתם סבורים שהעברת המתנה נעשתה שלא כדין במקרה כזה לא תוגש התנגדות לצוואה אלא תביעה לביטול מתנה.
במקרה בו המנוח לא הותיר אחריו צוואה וגיליתם שמישהו הגיש בקשה לצו ירושה ואתם סבורים שאתם היורשים אזי עליכם להגיש התנגדות לצו ירושה.
התנגדות לצוואה מי יכול להגיש התנגדות?
הלכה פסוקה היא כי רק אדם אשר הינו בגדר מעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות. הפסיקה קובעת שאדם "מעוניין בדבר" הוא אותו אדם שיש לו עניין כלכלי ישיר ומובהק בתוצאות פסילת הצוואה אם תיפסל על ידי בית המשפט. סעיף 67 וסעיף 68 לחוק הירושה קובעים כך: הוגשה בקשה לצו ירושה או לצו קיום, יודיע על כך הרשם לענייני ירושה ברבים ויקבע זמן מתאים שלא יפחת משבועיים להגשת התנגדויות; כל המעוניין בדבר רשאי להגיש התנגדות לרשם לענייני ירושה תוך הזמן שנקבע וכל עוד לא ניתן הצו. 67א. (א') על אף האמור בסעיף 66( א'), בקשה לצו ירושה או לצו קיום שהוגשה לרשם לענייני ירושה תועבר לבית המשפט בכל אחד מאלה: (1) הוגשה התנגדות לבקשה; (2) המדינה או מוסד ממוסדותיה הם צד לבקשה; (3) היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו ראו לנכון ליזום הליך לעניין הבקשה או להצטרף להליך; (4) האפוטרופוס הכללי מייצג בבקשה אדם שמונה לו אפוטרופוס, קטין או נעדר; (5) הצוואה נושא הבקשה היא צוואה בעל פה כמשמעותה בסעיף 23; (6) בצוואה נושא הבקשה קיים פגם או חסר כמשמעותו בסעיף 25; (7) על הירושה חלות הוראות הפרק השביעי; (8) הרשם לענייני ירושה ראה לנכון להעביר את הבקשה לבית המשפט. חד מצאצאיו של המנוח הינו יורש על פי דין והוא מתנגד לצוואה המנשלת אותו מחלקו בעיזבון המנוח. יורש על פי דין הינו "מעוניין בדבר", שכן אם התנגדותו תתקבל, העיזבון יחולק גם לו.הליך התנגדות לצו קיום צוואה
את כתב ההתנגדות, יש להגיש רק לאחר שהוגשה לרשם הירושות בקשה לקיום הצוואה. לאחר הגשת ההתנגדות יעביר אותה רשם הירושות לבית המשפט לענייני משפחה שבמחוז מגוריו של המנוח. בבית המשפט יהפוך הליך ההתנגדות לכתב תביעה, כאשר מבקש קיום הצוואה ירשם כתובע ואילו המתנגד לצוואה ירשם כנתבע. מבקש קיום הצוואה יגיש תגובה להתנגדות במסגרת ההגנה על הצוואה ובית המשפט יקבע מועד לדיון מקדמי, שבמסגרתו יבחן יחד עם עורכי הדין של הצדדים את הנושאים שבמחלוקת בסכסוך על תוקף הצוואה. בהמשך, יקבע בית המשפט מועדים לדיוני הוכחות שבהם יחקרו עדי הצדדים בנושאים הנוגעים לתוקף הצוואה. בסיום הליך ההוכחות, יסכמו הצדדים את טענותיהם ובית המשפט ייתן פסק דין. תקנות סדר הדין האזרחי החדשות, שנכנסו לתוקף בשנת 2020 קובעות כי במקרה של סכסוך ירושה יתקיים גם הליך גישור בין הצדדים שמטרתו לנסות ולגשר על המחלוקות שבין הצדדים ולהביא להסכמות שייתרו את בירור הטענות במסגרת התנגדות.התנגדות לצוואה איזה עילות קיימות בחוק ובפסיקה?
- היעדר כשרות קוגניטיבית לצוות
- צוואה שנערכה בכפייה
- העברת זכות הציווי לאדם אחר
- עריכת צוואה בהשפעה בלתי הוגנת
- צוואה פגומה
- טעות סופר בצוואה
- צוואה שאינה ברורה סתומה
- צוואה בלתי מוסרית או לא חוקית