כלכלנים: "הסיכוי לצמצום ב-QE3 בחודש דצמבר עלה", מה תהיה תגובת השוק?

לאחר שבשבוע שעבר פורסמו מספר נתוני מאקרו חזקים שהעידו על יציבות הכלכלה האמריקנית, כלכלנים בכירים מעריכים שהגיע הזמן להתחיל בצמצום
ידידיה אפק | (3)

סוף השבוע נתן למשקיעים הזדמנות לנתח ולעכל את הנתונים החזקים מדו"ח התעסוקה האחרון, ומה הם אומרים לגבי המשך הדרך עבור הפדרל רזרב. מספר כלכלנים מעריכים שהתגובה החיובית ביום ו' מצביעה על כך שהשוק כבר מוכן לתחילת הצמצום בהיקף תכנית רכישות האג"ח.

גרינפלד: ההסתברות לצמצום ההרחבה הכמותית בדצמבר עלתה

בסקירתו השבועית כותב אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בבית ההשקעות פסגות, כי "בנאומו בחודש יוני הצהיר ברננקי כי עד ששיעור האבטלה יגיע ל-7%, תוכנית ההרחבה הכמותית תסתיים כנראה לחלוטין. בינתיים, שיעור האבטלה הגיע ליעד המבוקש ולא רק שרכישות האג"ח נמשכות אלא שאפילו צמצום ראשוני בהיקף הרכישות עדיין לא התבצע. מסקנה: ברננקי הפריז קצת באופטימיות שלו, הפרזה שעלתה למשקיעי האג"ח לא מעט כסף".

הוא מוסיף שברננקי הדגיש בעבר כי "מדיניות הפד תגיב לשלושה פרמטרים מרכזיים: צמיחה, תעסוקה ואינפלציה". בשבוע האחרון ראינו מספר נתונים על שלושת המרכיבים האלו, מה שמשלים את התמונה עבור הפד' לקראת ועידת השוק הפתוח שתחל ב-17 לחודש.

גרינפלד מציין את נתון הצמיחה ברבעון השלישי, שעודכן ל-3.6% בשבוע שעבר. "על אף העדכון המשמעותי, חשוב לציין כי כולו נובע מגידול חד במלאים שתרמו בסופו של דבר 1.6% לצמיחה ולא 0.8% כפי שעלה מהאומדן הקודם. במילים אחרות, במנועי הצמיחה של המשק, הצריכה הפרטית וההשקעות, לא נרשם שינוי מהותי. הגידול במלאים הינו חיובי אם החברות מגדילות היצע כדי להתכונן לגידול צפוי בביקוש, אלא שזה 3 רבעונים שהמלאים גדלים, בעוד הביקוש המקומי פחת ברבע האחרון. לכן, ללא עליה בביקוש המקומי ברבעונים הקרובים, סביר כי המלאים יתקנו מטה (התאמת צד ההיצע לביקוש). בעקבות כך, העדכון בנתונים גרם לאנליסטים לעדכן כלפי מטה גם את תחזיות הצמיחה לרבעון הרביעי, חלקן אפילו ל-1% בלבד".

עם זאת, "גם אם הצמיחה ברבעון האחרון תהיה רק 1%, הצמיחה בכל 2013 תעמוד על 2.1%, מה שנמצא בתוך טווח התחזיות של הפד' (2.3%-2.0%) כך שמהבחינה הזו הנתונים תומכים בצמצום ההרחבה", כותב גרינפלד.

לגבי דוח התעסוקה כותב הכלכלן שתוספת המשרות הממוצעת בחצי השנה האחרונה "עדיין נמוכה מזו שנרשמה במחצית הראשונה של השנה ושהביאה את הפד' לקדם את צמצום ההרחבה אך בהחלט מדובר על רמה סבירה. יתרה מכך, מאז שהפד' החל בתוכנית הרכישות האחרונה (QE3) בספטמבר 2012 נוספו למשק האמריקאי 2.7 מיליון משרות. מכיוון שבפד' משוכנעים שהקרדיט לכך מגיע להם ההסתברות לצמצום ההרחבה גדלה".

באשר לאינפלציה, שאף היא מדאיגה את הפד' ויכולה להיות גורם מרכזי בשיקוליו, אומר גרינפלד כי "האינפלציה במדד מחירי הליבה שהיא גם האינפלציה אחריה עוקב הפד' ירדה החודש ל-1.1%, נמוך משמעותית מיעד הפד' של 2%. במילים אחרות, האינפלציה בפועל רחוקה מלהשביע את רצונו של הפד' שעדיין חושש יותר מדפלציה מאשר מאינפלציה. עם זאת, בחודשים האחרונים מתחילים להופיע סימנים העשויים להצביע על שיפור מסוים בסביבת האינפלציה בעתיד ובראשם הגידול בעלות ליחידת תוצר. לכן, מבחינת הפד' ייתכן כי השיפור בכלכלה הריאלית מספיק חזק על מנת להתעלם מהאינפלציה הנמוכה ולהתחיל לצמצם את תוכנית ההרחבה הכמותית".

קיראו עוד ב"גלובל"

ומה כל זה אומר לגבי שוק המניות? "כבר תקופה ארוכה שאנו מעריכים כי תגובת השווקים לחששות ממדיניות הפד' הייתה מוגזמת וכי גם במידה והפד' אכן יודיע על תחילת הצמצום בחודשים הקרובים לא צפויה עליית תשואות משמעותית בשוק האג"ח", מסכם גרינפלד. "בסוף השבוע האחרון נראה כי סוף סוף המשקיעים לקחו את כדור ההרגעה שלהם. עם פרסום נתוני שוק העבודה החיוביים קפצה התשואה ב-8 נ"ב ותיקנה תוך דקה את כל הדרך חזרה. גם בשע"ח דולר/אירו נרשמה התנהגות דומה, מה שמלמד כי החששות מצמצום ההרחבה מתונים יותר מבעבר".

זבז'ינסקי: שוק האג"ח מגיב באיפוק למעורבות נמוכה יותר של הפד'

גם אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מיטב דש, מציין כי כל הנתונים תומכים בצמצום בהיקף הרכישות כבר החודש, ובמיוחד נתוני התעסוקה: "הנתונים החזקים של שוק העבודה מגדילים סיכוי לצמצום הרכישות כבר בפגישתו הקרובה של הבנק המרכזי. במקביל, הבנק עשוי להוריד את הרף של שיעור האבטלה מרמה של 6.5% שנקבע כטריגר לתחילת העלאות הריבית לרמה נמוכה יותר. כמו כן, קיים סיכוי גבוה שגם המועד המשוער של העלאת הריבית ידחה משנת 2015 למועד מאוחר יותר".

אבל גורמים נוספים, שלא כולם כלכליים, תומכים בהחלטת הפד', אומר זבז'ינסקי. "מלבד הנתונים הכלכליים החזקים, הייתה בארה"ב התפתחות נוספת שמעלה סיכוי לתחילת ה-Tapering כבר בפגישה הקרובה של הפד' ב-17 לדצמבר. התפרסמו ידיעות, בינתיים לא רשמיות, שהועדה בין מפלגתית שהוקמה במטרה לטפל בסוגיות התקציביות לאחר השבתת הממשל בחודש אוקטובר, מצליחה להגיע להסכמות. הצלחת הועדה תמנע השבתה נוספת של הממשל בחודש ינואר. איום של השבתה נוספת היה אחת הסיבות שהיו אמורות לדחות צמצום הרכישות לחודש מרץ.

הכלכלן מוסיף עוד מספר גורמים שיכולים לתמוך בצמצום הרכישות כבר החודש, ביניהם ההתחממות בשווקים הפיננסים ובמיוחד בשוק המניות ששובר שיאים מדי יום, רגיעה בשוק הדיור שמתבטאת ברמה גבוהה במכירות הבתים החדשים בחודש אוקטובר, והאיפוק שמגלה שוק האג"ח לנוכח הסיכוי העולה לצמצום הרכישות - "למעשה (שוק האג"ח) הפנים כבר את המצב החדש בו מעורבות הפד' תהיה נמוכה יותר".

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    רבי דוד, נהריה 09/12/2013 11:31
    הגב לתגובה זו
    מדוע? משום שיש סיכוי (נמוך ככל שיהיה) שההודעה הזו תשפיע על השווקים עד כדי קריסתם. זה ממש מה שברננקי זקוק לו בדיוק כשהוא עומד לעזוב את התפקיד... הוא יעביר את תפוח האדמה הלוהט הזה ליילן, למה לקחת סיכונים מיותרים? יילן אגב, תגדיל את ה- QE ולא תצמצם אותו...
  • 2.
    לא יקרה בדצמבר- סתם כותרות (ל"ת)
    רינה 08/12/2013 20:28
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אביב 08/12/2013 19:24
    הגב לתגובה זו
    אתם מנפחים כותרות על השוק יגחיב למטה ,ובפרט בסוף שבוע שעבר ,והשוק עושה בדיוק ההפך ,אז אתם לא יודעים דבר וגם לא חצי דבר בדיוק אותו הרמה כמו בסטיונר בשוק הכרמל ,,,,צועקים ,,צועקים שישמעו[אולי משהוא יקנה ] ,,,,חצי שנה שאתם כל כתבי הכלכלה פשוט זירו על זירו,,,,,,